Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Π. Μπουσμπουρέλης: Ως δια μαγείας όλα καλά για την ΔΕΗ;

tags :
Π. Μπουσμπουρέλης: Ως δια μαγείας όλα καλά για την ΔΕΗ;
Πολλά τα κενά που αφήνει η εικόνα του Α' εξαμήνου του 2019
Και ξαφνικά όλα μπήκαν σε ασφαλή πορεία για την ΔΕΗ μέσα από το πρώτο εξάμηνο του 2019, το οποίο παρά την αύξηση του κόστους του μείγματος κατά 494 (!) εκατ ευρώ, παρουσίασε χαμηλότερη ζημιά από το πρώτο εξάμηνο του 2018;
Το παρήγορο είναι ότι στο εξάμηνο αυτό δεν έχουν φανεί ακόμα τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων που έλαβε η πολιτική Χατζηδάκη άρα υπάρχουν σαφή περιθώρια βελτίωσης.
Η ίδια η ΔΕΗ εξάλλου προσβλέπει σε ένα καλύτερο β εξάμηνο λόγω ανάκτησης των ΥΚΩ ύψους 200 εκατ ευρώ και  κατάργησης των ΝΟΜΕ
Όσον αφορά το σκέλος των δαπανών, μειώνεται σημαντικά η καθαρή δαπάνη για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με το Β’ Εξάμηνο του 2018 καθώς έχει καταργηθεί από 01.01.2019 η Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΠΧΕΦΕΛ).
Όμως τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν επιβαρύνθηκαν ούτε από προβλέψεις για αποζημιώσεις προσωπικού, ούτε φυσικά από το ΕΛΑΠΕ όπως στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και για αυτό παρουσιάζουν μια σχετική βελτίωση στο τελικό αποτέλεσμα.
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ χρειάζεται κεφάλαια και αυτό είναι προφανές από αυτά που δήλωσε και ο νέος διευθύνων κ. Γ.Στάσσης  στο Bloomberg.
Όμως το χρέος αυξήθηκε κατά 200 εκατ ευρώ το α εξάμηνο του 2018 και το EBITDA είναι ακόμα ασθενές για να πείσει τις αγορές.
Σημαντική η γνωμάτευση της EY για ασφαλή πορεία της Επιχείρησης.

Οι προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει το μάνατζμεντ

Από εδώ και πέρα η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης , εξασφαλίζοντας όμως την επάρκεια του ενεργειακού ισοζυγίου, που ακόμα δεν είναι δεδομένη.
Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει στους επενδυτές πως θα κάνει την μετάβαση στις ΑΠΕ, όπου παραμένει ουραγός και που θα βρει τα κεφάλαια για τις αναμενόμενες εξαγορές.
Και κυρίως ποιά θα είναι και η πειστική για τους Θεσμούς υποκατάσταση των ΝΟΜΕ, στα πλαίσια των διμερών συμβολαίων και του Target Model, για το οποίο όλη η αγορά γνωρίζει ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά στην Επιχείρηση.
Συμπερασματικά η ΔΕΗ απέφυγε μεν την χρεωκοπία αλλά πρέπει να δώσει πολλές απαντήσεις ακόμα με πράξεις στην πολιτική της για να γίνει η υγιής επιχείρηση που θα μπορεί να πείσει τους επενδυτές και να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της χώρας.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης