Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pantelakis: Παραμένουν τα προβλήματα στη ΔΕΗ, παρά την οριακή βελτίωση στο β' 3μηνο 2019

tags :
Pantelakis: Παραμένουν τα προβλήματα στη ΔΕΗ, παρά την οριακή βελτίωση στο β' 3μηνο 2019
Πως είδε η Pantelakis τα αποτελέσματα της ΔΕΗ
Τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου της ΔΕΗ ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων, με την κερδοφορία να περιέχει εφάπαξ στοιχεία, αλλά η εστίαση παραμένει στις κυβερνητικές ενέργειες και το εκκρεμές επιχειρηματικό σχέδιο.
Αυτό αναφέρει η Pantelakis για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που παραμένουν στο "κόκκινο".
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Pantelakis οι τάσεις κερδοφορίας βελτιώνονται διαδοχικά.
Μετά από ένα πολύ αδύναμο σύνολο αποτελεσμάτων στο πρώτο τρίμηνο (όταν η ΔΕΗ παρουσίασε EBITDA και καθαρές ζημιές ύψους 51 εκατ. ευρώ και 205 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), οι τάσεις της κερδοφορίας βελτιώθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο.
Στους υποκείμενους όρους, τα EBITDA επέστρεψαν σε θετικό έδαφος (73 εκατ. ευρώ), αλλά η ΔΕΗ παρέμεινε στο κόκκινο, καταγράφοντας καθαρή καθαρή ζημιά ύψους 72 εκατ. ευρώ.
Οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες 118 εκατ. ευρώ.
Τα ελαφρώς υψηλότερα έσοδα και τα χαμηλότερα τέλη απόσβεσης εξηγούν το μέγεθος, αναφέρει η Pantelakis, σημειώνοντας ότι αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε συνεχιζόμενες δραστηριότητες μόνο (δηλαδή χωρίς εγκαταστάσεις παραγωγής λιγνίτη σε Μελίτη και Μεγαλόπολη) και εξαιρούνται τα έκτακτα στοιχεία (προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού ύψους 151 εκατ. ευρώ για το 2ο τρίμηνο του 2008, 22 εκατ. ευρώ πρόσθετη αποζημίωση για την ΥΔΥ για την περίοδο 2012-16, καθώς και έκπτωση ύψους 99,3 εκατ. ευρώ από προηγούμενες πληρωμές από τους προμηθευτές κατά το 2ο τρίμηνο).
Το μεγαλύτερο μέρος της υποκείμενης διαδοχικής βελτίωσης προφανώς προέρχεται από έσοδα, από α) τη ρήτρα άνθρακα (η οποία ελαφρώς υποεκτιμήθηκε) και β) μείωση, στο 10% από 15% από την 1η Απριλίου, στην έκπτωση για συνεπείς πελάτες, ceteris paribus ενισχύοντας την τριμηνιαία κορυφαία γραμμή / κερδοφορία κατά 20 εκατ..
Στο μέτωπο του κόστους, η ΔΕΗ υπέστη ελαφρώς μικρότερη ζημία από τις δημοπρασίες NOME αλλά δεν υπήρξε αναστροφή των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.
Η αύξηση της ζήτησης (+3% σε ετήσια βάση) αντισταθμίστηκε και πάλι από την περαιτέρω διάβρωση του μεριδίου αγοράς στην ηπειρωτική χώρα (74% τον Ιούνιο του 2019 έναντι 77% τον Μάρτιο και 80% πριν από ένα χρόνο), ενώ ο λιγνίτης και η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκαν κατά 20% και 45% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, αφήνοντας την ΔΕΗ εκτεθειμένη σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας χονδρικής.
Συνολικά, η ΔΕΗ ανέφερε το α 'εξάμηνο του 2019 πωλήσεις ύψους 2.305 εκατ. ευρώ (+4% σε ετήσια βάση), EBITDA ύψους 143 εκατ. ευρώ (ή 22 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των εφάπαξ) και καθαρές ζημίες ύψους 189 εκατ. ευρώ (ή 277 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων), τα οποία επλήγησαν σημαντικά από τον υψηλότερο ετήσιο φόρο άνθρακα και τις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις αυξημένες ποσότητες NOME.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης