Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα ρεκόρ 150 ετών - Οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν την κρίση

tags :
Deutsche Bank: Το παγκόσμιο χρέος σε επίπεδα ρεκόρ 150 ετών - Οι τράπεζες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν την κρίση
Το 70% του ΑΕΠ υπερβαίνουν τα χρέη των μεγάλων οικονομιών, ποσοστό ρεκόρ 150 ετών
Τα ελλείμματα έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο σε πολλές σύγχρονες δημοκρατίες, αντίθετα από ότι συμβαίνει σε άλλες περιόδους όταν οι κυβερνήσεις επιτύγχαναν πλεονάσματα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το χρέος έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για καιρό ειρήνης.
Έκθεση της Deutsche Bank την οποία δημοσιεύουν οι Financial Times, δείχνει ότι τη δεκαετία που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι μεγάλες οικονομίες έχουν χρέη που υπερβαίνουν το 70% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, ποσοστό ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών, εξαιρουμένου του ύψους που σημείωσε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Περίπτωση απομόχλευσης όπως είχε γίνει το 1945-80 στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά, όταν ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έπεσε κατά 100 ποσοστιαίες μονάδες, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί.
«Το πρόβλημα με την επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου σήμερα είναι ότι η μεταπολεμική εποχή γνώρισε πολύ υψηλότερη ανάπτυξη λόγω των ευνοϊκών δημογραφικών τάσεων, της ανοικοδόμησης και της υψηλής παραγωγικότητας» σημειώνει ο Jim Reid της Deutsche Bank.
Ο κ. Reid υποστηρίζει πως το πιθανότερο είναι να δούμε τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν τις παρεμβάσεις στις αγορές, οι οποίες έχουν επιτρέψει στις κυβερνήσεις να εκδώσουν περισσότερο χρέος.
Εν τω μεταξύ ο Διευθύνων της Deutsche Bank Christian Sewing, επισήμανε σε δηλώσεις του σήμερα 25/9, ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν και πολλές επιλογές στη διάθεσή τους να μετριάσουν τους παγκόσμιους οικονομικούς κινδύνους.
«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη εξαντλήσει τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους.
Δεν υπάρχουν άλλα συμβατικά μέτρα για να αντισταθμίσουν αποτελεσματικά το χτύπημα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» δήλωσε σε τραπεζικό συνέδριο της Sibos στο Λονδίνο.
«Ανησυχώ ιδιαιτέρως», τόνισε, για μια σειρά οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων, από την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ έως την ένταση στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «εξαιρετική μακροοικονομική κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη και καθόλου προβέψιμη και ίσως στις προσπάθειες να την ελέγξουμε, απλά δημιουργούμε μεγαλύτερη αστάθεια».
Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Fed και η ΕΚΤ, έχουν ρίξει βάρος στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όσον αφορά την εξυγείανση της οικονομίας και την υποχώρηση του πληθωρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ προχώρησε σε επιθετική χαλάρωση, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, καταγράφοντας χαμηλό ρεκόρ -0,5%. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές χρεώνονται για την διατήρηση στάσιμων μετρητών.
Αυτές οι πιέσεις της ΕΚΤ σε αρνητικά επιτόκια είναι ενάντια στην σύσταση των ειδικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «το φθηνότερο χρήμα δεν θα έχει αποτέλεσμα», καθότι, «δεν θα επενδύσουν ένα επιπλέον ευρώ μόνο και μόνο επειδή το δάνειο που θα πάρουν θα είναι φθηνότερο κατά 10 μονάδες βάσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης