Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τι θα σημάνει η αποχώρηση της Sabine Lautenschlaeger για την πολιτική της ΕΚΤ

tags :
Citigroup: Τι θα σημάνει η αποχώρηση της Sabine Lautenschlaeger για την πολιτική της ΕΚΤ
Λάθος να συνδεθεί η αποχώρηση της Lautenschlaeger με τις διαφωνίες στη νομισματική πολιτική - Ερωτηματικό ο αντικαταστάτης
Η Sabine Lautenschlaeger παραιτήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (δείτε εδώ), με ισχύ στις 31 Οκτωβρίου, η οποία είναι επίσης η ημέρα κατά την οποία ο Mario Draghi ολοκληρώνει τη θητεία του ως πρόεδρος της ΕΚΤ.
Έτσι, ο αριθμός των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ που θα αντικατασταθεί ανέρχεται πλέον σε τέσσερις, από τους έξι στο επόμενο 7μηνο, ενώ εκείνος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα αντικατασταθεί είναι 14 (από τους 25) το επόμενο έτος.
Όπως σχολιάζει η Citigroup, αναπόφευκτα θα υπάρξουν εικασίες για πιθανές διαμάχες για τους λόγους της παραίτησης της Sabine Lautenschlaeger.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει δεν πρέπει κανείς να προσπαθήσει να αντλήσει πληροφορίες για τις άμεσες συνέπειες από την αποχώρησή της από το συμβούλιο όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ "γερακιών" και "περιστεριών" στην ΕΚΤ.
Οι επιφυλάξεις της Sabine Lautenschlaeger σχετικά με πολλά μέτρα νομισματικής πολιτικής που ανέλαβε η ΕΚΤ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι θέμα δημόσιου επιπέδου, αλλά θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η αποχώρηση ενός «γερακιού» από το εκτελεστικό συμβούλιο μετατοπίζει την ισορροπία δυνάμεων ακόμη και οριακά, προς τα "περιστέρια".
Κατ 'αρχάς, επειδή εξαρτάται από το ποιος η γερμανική κυβέρνηση προτείνει να την αντικαταστήσει, επισημαίνει η Citigroup.
Αλλά το δεύτερο και πολύ σημαντικότερο, επειδή η αντικατάσταση της Sabine Lautenschlaeger μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία για μια εναλλαγή των χαρτοφυλακίων μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου που θα συνέβαλε στις ήδη σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στην ΕΚΤ, όπως η αποχώρηση του Mario Draghi.
Η σημαντικότερη συμβολή της Sabine Lautenschlaeger στην ΕΚΤ, σύμφωνα με την προηγούμενη εμπειρία της, δεν ήταν στον τομέα της νομισματικής πολιτικής αλλά στον πρωταρχικό της ρόλο που ήταν η ίδρυση και τη μετέπειτα λειτουργία του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος για πέντε χρόνια.
Εάν ο διάδοχός της είχε μια πιο άμεση εμπειρία στον τομέα της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να υπάρξει πίεση στην Christine Lagarde να διαθέσει σε αυτό το νέο μέλος του συμβουλίου περισσότερο ρόλο στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.
Ανάλογα φυσικά με το ποιος είναι το νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της μετατόπισης της ισορροπίας του εκτελεστικού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου προς μια πιο συντηρητική θέση, μια αλλαγή που πιθανόν συμβεί σε κάθε περίπτωση.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τα συμπεράσματα της επικείμενης στρατηγικής που θα πραγματοποιηθεί υπό τη νέα ηγεσία.
Και αυτό θα υπογραμμίσει περαιτέρω τον επείγοντα χαρακτήρα του μηνύματος που διαβίβασε ο Mario Draghi με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου της 12ης Σεπτεμβρίου και κατά την τελευταία ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ευθύνη για την οικονομική σταθεροποίηση τώρα πέφτει πολύ περισσότερο πάνω στους ώμους των κυβερνητικών πολιτικών, κυρίως των δημοσιονομικών πολιτικών, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης