Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Αυξημένο το ρίσκο για τις μικρομεσαίες τράπεζες της Γερμανίας βάσει stress tests

DBRS: Αυξημένο το ρίσκο για τις μικρομεσαίες τράπεζες της Γερμανίας βάσει stress tests
Έκθεση της DBRS Ratings για τις μικρομεσαίες γερμανικές τράπεζες
Ο κίνδυνος για τις μικρομεσαίες τράπεζες της Γερμανίας αυξάνεται σημαντικά, προειδοποιεί σε έκθεσή της η DBRS Ratings, με αφορμή τα πρόσφατα stress tests της Bundesbank και της αρμόδιας γερμανικής αρχής (German Federal Supervisory Authority, BaFin).
Υπό το δυσμενές σενάριο, ο CET1 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 13% (-3,5% σε σύγκριση με τις τωρινές τιμές) σε ορίζοντα τριετίας στο τεστ, με μεγαλύτερο «αγκάθι» τα αρνητικά επιτόκια και την αγορά ακινήτων -ειδικά το δεύτερο.
«Περίπου οι μισές από τις τράπεζες αναμένουν ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών, γεγονός που καθιστά τις προβλέψεις κερδοφορίας κάπως αισιόδοξες.
Οι τράπεζες που σχεδιάζουν να μετακυλίσουν τα αρνητικά επιτόκια στους πελάτες αυξήθηκαν οριακά από 8% πριν από δύο χρόνια στο 9%.
Ο προβλεπόμενος λόγος CET1 για το 2023 αναμένεται να αυξηθεί οριακά από το σημερινό επίπεδο του 16,5%, το οποίο θα άφηνε τις τράπεζες σε θέση να απορροφήσουν πιθανούς κινδύνους. (…)
Κύρια σημεία:
• Οι μικρότερες γερμανικές τράπεζες είναι σχετικά καλά τοποθετημένες αντέχουν σε σοβαρή οικονομική ύφεση.
• Οι τράπεζες εμφανίζονται υπερβολικά αισιόδοξες στο σχεδιασμό τους
• Η DBRS βλέπει τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη επέκταση των δανείων από τις τράπεζες και υποστηρίζει την έκκληση για πιο τυποποιημένη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα ακίνητα. (…)
Από το 2015 έως το 2018 το ποσοστό των εμπορικών δανείων ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού αυξήθηκε από 11,9% σε 13,1%.
Παράλληλα, το 85,4% των 105 τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν αυξημένο ανταγωνισμό για εταιρικό δανεισμό», σχολιάζει ο καναδικός οίκος.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης