Συσσώρευση στο ΧΑ +0,48% στις 870 μον. – Ελάχιστα τα ανοδικά περιθώρια χωρίς νέους καταλύτες - Με επιτόκιο 2,125% το ομόλογο των ΕΛΠΕ

Συσσώρευση στο ΧΑ +0,48% στις 870 μον. – Ελάχιστα τα ανοδικά περιθώρια χωρίς νέους καταλύτες - Με επιτόκιο 2,125% το ομόλογο των ΕΛΠΕ
Ο ιδιαίτερα χαμηλός όγκος συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων επιβεβαιώνει την στάση αναμονής και μη ανάληψη νέου ρίσκου…
(upd10)Συνεχίστηκε η συσσώρευση στην χρηματιστηριακή αγορά  στη ζώνη των 860-870 μονάδων, με ήπια κέρδη στις τράπεζες ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν οι δεικτοβαρείς ΔΕΗ +3%, Motor Oil +1,82%, Coca Cola +1,42%… με τις χαμηλές συναλλαγές να επιβεβαιώνουν την στάση αναμονής και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.
Ειδικότερα, οι τράπεζες, για μια ακόμη συνεδρίαση, λίγο πριν τις δημοπρασίες κατάφεραν όχι μόνο να καλύψουν τις απώλειες αλλά να κλείσουν και με θετικό πρόσημο.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +1,33% και ακολούθησαν οι υπόλοίπες. 
Χρεοκόπησε fund του Oceanwood που είναι γνωστό στην Ελλάδα για τα short στις τράπεζες
Ας σημειωθεί πως πρόκειται για θεσμικούς που σύμφωνα με πολλές ενδείξεις πραγματοποιούσαν εκ συστήματος κινήσεις short στις ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ πίεζαν έντονα και τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα ΕΛΠΕ καθώς στο 2,125% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο ομολογιακό 500 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ ή 3 φορές το ζητούμενο ποσό ενώ η Viohalco έκλεισε με απώλειες -5,28% λόγω αδύναμων αποτελεσμάτων
.
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συσσωρεύει στην ζώνη των 860-870 μονάδων έως ότου βρεθούν οι νέοι καταλύτες που θα επιδράσουν στην αγορά χωρίς να  αποκλείονται και κινήσεις ωραιοποίησης λόγω τέλους 9μήνου 2019, στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα Σεπτεμβρίου που απομένουν
Απολύτως δικαιολογημένη είναι η αναμονή, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις εξελίξεις σε μια πλειάδα προβλημάτων, όπως η πτώχευση της Thomas Cook και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, το Brexit, o εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, η ένταση στον Περσικό κόλπο, η έρευνα για την παραπομπή του Trumb ….αλλά γενικότερα και οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Από την άλλη, θετικό είναι το γεγονός ότι είναι στην τελική ευθεία βρίσκεται το APS ή ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών με χρονικό ορίζοντα μέσα  Οκτώβριου όπου η εφαρμογή του μοντέλου αυτού θα συμβάλει στην πιο γρήγορη απομείωση των κόκκινων δανείων από το ενεργητικό των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Σε δημοσιοποίηση των παρατηρησεων του προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την αποστολή του κλιμακίου του στην Ελλάδα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η οικονομική ανάπτυξη ήταν μέτρια και αναμένεται να είναι γύρω στο 2% το 2019 και το 2020 ενώ ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η μείωση των NPLs και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Από την  άλλη, τα ελληνικά ομόλογα βρισκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά – όπως και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρώπης - καθώς αποδίδεται σχεδόν σε καθολικό βαθμό - ποσοστό 90% - στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην ποσοτική χαλάρωση και στα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.
Με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ προχωράει το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς λήξης 2029,  την 1η Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι στις  5 Μαρτίου 2019 η Ελλάδα είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% ενώ με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις το επιτόκιο αναμένεται στο 1,60% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα στην ιστορία της
Σήμερα, σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,34%και το ιταλικό 10ετές στο 0,84%.
Σταθεροποιητικά κινείται και το ελληνικό CDS στις 215 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5130 μονάδες βάσης από 5041 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,25% και τον Γενικό Δείκτη -0,08%.
Περί τις 12:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, ΕΛΠΕ.. ο  Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,64%.
Λίγο πριν τις 16:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank  -2,25%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,81%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά αγοραστές στις τράπεζες και ο Τραπεεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,25% για να κλείσει τελικά με κέρδη +1,03%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,48% στις 870 μονάδες έχοντας υψηλό στις 871,70 μονάδες και χαμηλό στις 865,02 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,24 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 29,8 κατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,24 εκατ. ευρώ και όγκου 3,25 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιηθήκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 507 χιλ.ευρώ και η Eurobank 2,77 εκατ. τεμάχια αξίας 2,40 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 152,9 χιλ. τεμάχια αξίας 1,96 εκατ. ευρώ και η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 340 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 870 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 835 μονάδες και οι 790 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 828 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίσταση της ζώνης των 830-835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη παραμένει η ζώνη των 810-800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες

Ειδήσεις και κινήσεις της ημέρας

Άνοιξε σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2019 στις 10:30 το πρωί το βιβλίο προσφορών για το ομολογιακό 500 εκατ ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικά στο 2,125% ενώ οι προσφορές έφτασαν τα 1,5 δισ. ευρώ ή 3 φορές το ζητούμενο ποσό.
Το επιτόκιο 2,125% θεωρείται επιτυχής έκδοση αν ληφθεί υπόψη ότι ο ΟΤΕ εξέδωσε πρόσφατα ομολογιακό με την «εγγύηση» της Deutsche Telecom στο 0,99%.
Τα ΕΛΠΕ με την έκδοση του νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας θα εξαγοράσει παλαιότερη έκδοση λήξης 2021 ύψους 449 εκατ που έφεραν τοκομερίδιο 4,875%
Μόνο από αυτή την αλλαγή και την μεγάλη μείωση του επιτοκίου τα ΕΛΠΕ μειώνουν τα έξοδα εκ τόκων, επιμηκύνουν το χρέος και βελτιώνουν τα έσοδα.
Επίσης , τον Οκτώβριο 2019 σχεδιάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια να προχωρήσουν σε placement έως και του 20% των μετοχών.
Μέσα στον Οκτώβριο του 2019 ξεκινάει η διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα ενώ έως τον Μάρτιο του 2020 θα  έχει κλειδώσει το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής στον τελικό πλειοδότη..
Με βάση πηγές προσκείμενες στην τράπεζα στο διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 26 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ενώ εκτός από το Καναδικό fund Fairfax έχει επανέλθει στο προσκήνιο και ο κινεζικός όμιλος Fosun όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews
Επίσης έχει εμφανιστεί ως ενδιαφερόμενος πολύ μεγάλο παγκόσμιας κλίμακας Private Equity Fund και ένα τέταρτο επενδυτικό fund που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική αλλά δεν έχει την οικονομική ισχύ των 3 πρώτων υποψηφίων επενδυτών.
Στην Εθνική υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά και δεν θα αποτελούσε έκπληξη το τίμημα για το 80% να αυξηθεί στα 800 εκατ ευρώ.
Η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρόκειται για μια επιλογή η οποία όμως αποδεικνύεται και εξαιρετικά προσοδοφόρα. καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ, το περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ξεπερνάει το εντυπωσιακό ποσοστό του 50%.
Ειδικότερα , στο πρώτο εξάμηνο του 2019 τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανήλθαν σε 7,4 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 12,2 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 6,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 8,1 εκατ. ευρώ με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 66,4%.

Η επικαιρότητα

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τους στόχους που έχει θέσει για την Ελλάδα ανέπτυξε χθες 26/9 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συμμετοχή του στο πρόγευμα εργασίας του Council on Foreign Relations.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, την ανάκτηση της οικονομικής εμπιστοσύνης και την εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας, Cumhuriyet, τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα αναγκάζεται να αποσύρει τα τουρκικά γεωτρύπανα από την Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται άμεσα με άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και Γαλλία, σχετικά με την προμήθεια υλικών και εξοπλισμού για τουρκικά γεωτρύπανα.
Το κόστος κάθε τουρκικού γεωτρύπανου ανέρχεται στα 300.000 δολάρια ημερησίως, λόγω των υλικών που απαιτούνται για τη διενέργεια των γεωτρήσεων καθώς και το μονοπώλιο των προμηθευτών-εταιρειών, με έδρα τις ΗΠΑ και συνεργάτες στη Βρετανία και στη Γαλλία.
Το τριπλό εμπάργκο όμως προς την Τουρκία σε υλικά φέρεται να μετράει περίπου δύο μήνες, με τις εταιρείες να ακυρώνουν τις συμφωνίες όσον αφορά τις έρευνες γύρω από την Κύπρο.
Σε μεγάλο ρίσκο για το Δημοκρατικό Κόμμα μετατρέπεται η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σχετικά με την υπόθεση της Ουκρανίας.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η υπόθεση θα γυρίσει μπούμερανγκ για τους Δημοκρατικούς, ειδικά αν τραβήξει χρονικά.
Όπως δηλώνει στο CNBC ο Larry Sabato, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όσο περισσότερο καθυστερήσει η διαδικασία, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτυχθεί συμπάθεια στο πρόσωπο του Donald Trump μακροπρόθεσμα.
Την θέση ότι η ΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο οποίος υποστήριξε πως αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, την ευθύνη θα την φέρει η Μεγάλη Βρετανία.
Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine ο Junker υποστήριξε ότι μαζί με τον διαπραγματευτή της ΕΕ, Micehle Barnier εργάζονται εντατικά για μια συμφωνία, διότι θα ήταν καταστροφικό για τη Βρετανία και την Ευρώπη αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια οργανωμένη διαδικασία.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (27/9) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και γύρω από τα μακροοικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,77%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,11% στις 2932,17 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,33% στις 25954,81 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι ελπίδες για μια γρήγορη επίλυση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την ενίσχυση των πολιτικών κινδύνων.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα ετοιμάζονται για έναν ακόμα γύρο εμπορικών συνομιλιών μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 και 11 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, με στόχο να επιλυθεί η μεταξύ τους εμπορική διαμάχη που διαρκεί εδώ και σχεδόν 15 μήνες.
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο  λόγω της υποχώρησης της στερλίνας στον απόηχο των εκτιμήσεων της Τράπεζας της Αγγλίας για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,85%..
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,15%%, ο S&P στο +0,05%, ο Nasdaq με απώλειες -0,13% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,75% (9,39 δολ.)

Με ήπια κέρδη οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές 

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα καλύπτοντας για μια ακόμη φορά τις απώλειες λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι  υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7880 ευρώ με άνοδο +0,65% με όγκο 2,68 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,71 ευρώ με άνοδο +1,18% με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,05 ευρώ με άνοδο +1,33% με όγκο 1,67 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8890 ευρώ με άνοδο +1,02% με όγκο 10,53 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,40 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 625 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4410 ευρώ με άνοδο +0,23%, με όγκο 197 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 13,90 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Φουρλής, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Coca Cola.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Viohalco, Μυτιληναίος, TITC.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,10 με άνοδο +1,42% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,81 ευρώ με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,22 ευρώ με άνοδο +3,01% και αποτίμηση 748 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0850 ευρώ με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 484 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,50 με πτώση -1,45% και αποτίμηση 3,06 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,80 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,40 ευρώ με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,28 ευρώ με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6650 ευρώ με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,24 ευρώ με άνοδο +2,07% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3680 ευρώ με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,42 ευρώ με άνοδο +2,26% και με κεφαλαιοποίηση στα 281 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1338 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 126 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,34% - Σταθεροποίηση και στην Ευρώπη  

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, αφενός γιατί προεξοφλήθηκαν πλήρως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αφετέρου λόγω της χρεοκοπίας της Thomas Cook αλλά και των ανησυχιών για τον Trump λόγω πιθανής παραπομπής του για την Ουκρανία.   
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,34%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,84%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,34% με το αμερικανικό 10ετές 1,70% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,33% με απόδοση αγοράς 0,34% και απόδοση πώλησης 0,32%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,09 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,28 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,34 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% με απόδοση αγοράς 1,27% και απόδοση πώλησης 1,25%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με απόδοση αγοράς 1,34% και απόδοση πώλησης 1,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,308%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,06  μονάδες βάσης και απόδοση 2%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 134,39 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019….
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 192 μονάδες βάσης από 191 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 215 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.130 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,15% ή 215 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,84% στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/9/2019 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS