Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Lamda: Θα καταβάλλει 27 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση του The Mall Athens - Επιβεβαίωση BN

Lamda: Θα καταβάλλει 27 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση του The Mall Athens - Επιβεβαίωση BN
Η Lamda Development καλείται να καταβάλλει 27 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου
Ξεκινά η διαδικασία για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου του εμπορικού κέντρου TheMallAthens, με την ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το bankingnews.gr
Η Lamda Development καλείται να καταβάλλει 27 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου.
Ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου κάνει λόγο για «μία σπουδαία ημέρα για τους Μαρουσιώτες και αίσιο τέλος σε εκκρεμότητες 15 ετών».

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
Κατά τη 2η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων  (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), σχετικά με το “Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου «Πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου» στο Δήμο Αμαρουσίου ΠΕ Αττικής”, η οποία είναι σταθμός για την τακτοποίηση μίας τεράστιας εκκρεμότητας για το Μαρούσι, που αφορά σε οικονομική οφειλή 27 εκ. ευρώ και σε διευθέτηση έκτασης 25 στρεμμάτων.
Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο τα βασικά σημεία της απόφασης σύμφωνα με τα οποία:

·         Απαλλάσσεται ο Δήμος και οι πολίτες του Αμαρουσίου από δανειακή οφειλή ύψους 27 εκ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
·         Περιέρχεται στην οριστική κυριότητα του Δήμου το ακίνητο της ΕΤΕΒΑ (Π.Ε. Αγίου Θωμά), ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου κι αναψυχής και τακτοποιούνται χωροταξικές εκκρεμότητες  των ιδιοκτητών της περιοχής.

Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου μετά το πέρας του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε:

«Ένα βάρος νομικό, οικονομικό και χωροταξικό 15 ετών, τακτοποιείται μέσω μίας απόφασης επωφελούς, που αφαιρεί από τις πλάτες του Μαρουσιώτικου λαού μία κολοσσιαία οφειλή και αποδίδει επιπλέον ένα κοινόχρηστο χώρο -πράσινου, ανάσα μέσα σε ένα βαριά δομημένο οικιστικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για την πολεοδομική «τακτοποίηση» της ευρύτερης περιοχής, προβλέπεται:

1.    Η ανάληψη ευθύνης της οφειλής ύψους 27.000.000 ευρώ  του Δήμου Αμαρουσίου προς την Εθνική Τράπεζα, από την Lamda Ollympia Village A.E. για δάνειο που ελήφθη το 2003 από την τότε Δημοτική Αρχή (αρχικού ύψους  16.5 εκ. ευρώ που με τους τόκους έχει φτάσει σήμερα στο ύψος των 27 εκ.) , για την αγορά του ακινήτου ( γνωστό ως ακίνητο της πρώην ΕΤΕΒΑ) που βρίσκεται στην Π.Ε. Αγίου Θωμά,   πλησίον του ΟΑΚΑ.
2.    Η οριστική μεταβίβαση της κυριότητας του συγκεκριμένου  ακινήτου στο Δήμο Αμαρουσίου, την οποία μέχρι σήμερα είχε παρακρατήσει η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή της οφειλής του δανείου του Δήμου.
3.    Η δυνατότητα του Δήμου Αμαρουσίου  να αξιοποιήσει το ακίνητο ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου κι αναψυχής, προς όφελος των κατοίκων και δημοτών, αλλά και επισκεπτών, σε μια περιοχή που είναι σήμερα επιβαρυμένη κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά. Σημειώνεται ότι η επανέγκριση του σχεδίου, δεν προβλέπει ούτε ένα τ.μ. επιπλέον δόμησης.
4.    Η αποπληρωμή από τη Lamda Ollympia Village A.E.  και όχι από το Δήμο Αμαρουσίου, της αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση των ακινήτων των ιδιοκτητών, οι οποίοι είχαν ήδη στραφεί δικαστικά κατά του Δήμου, διεκδικώντας με αγωγές πάνω από 2.000.000 ευρώ.
5.    Η χρηματοδότηση από τη Lamda Ollympia Village A.E. όλων των έργων που είναι απαραίτητα στην περιοχή (όπως διανοίξεις δρόμων, διευθέτηση ρέματος, τοπικές παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης ,κλπ) , τα οποία θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Δήμου Αμαρουσίου. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν με την αυστηρή επίβλεψη του Δήμου Αμαρουσίου».
Ο Δήμος Αμαρουσίου θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση της απόφασης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των Μαρουσιωτών».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Υψηλό τίμημα θα καταβάλλει η Lamda για να κρατήσει «όρθιο» το The Mall Athens

Στην τελική ευθεία για τη νομιμοποίηση του The Mall Athens και μάλιστα με υψηλό τίμημα βρίσκεται η διοίκηση της Lamda Development έχοντας ως αρωγό τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ Θεόδωρο Αμπατζόγλου, ο οποίος άνοιξε το θέμα ανεπίσημα στο δημοτικό συμβούλιο για να  μετρήσει τις αντιδράσεις  των συμβούλων.
Σύμφωνα με αξιόπιστη  πηγή  η προσδοκία των ενδιαφερόμενων είναι να κλείσει  η υπόθεση μέσα στον Οκτώβριο για να αποφευχθούν τα χειρότερα όπως και το ενδεχόμενο  να εμφανιστούν μπουλντόζες έξω από το εμπορικό κέντρο ενώ όλοι τις περιμένουν στο Ελληνικό.
Ο  Δήμαρχος κ.Θ. Αμπατζόγλου θέλει να περάσει την πρόταση  της Lamda Development έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί και στην πράξη το νέο κλίμα που έχει  δημιουργηθεί από τη νέα κυβέρνηση  ότι είναι υπέρ των επενδύσεων.
Πάντως η διοίκηση της Lamda είναι  διατεθειμένοι να πληρώσει όσο- όσο για να βρει την πολυπόθητη έκταση κοινόχρηστου χώρου που απαιτείται για τη νομιμοποίηση του The Mall Athens.
Το κλειδί των εξελίξεων το έχει ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου ο κ. Θεόδωρος  Αμπατζόγλου όπως και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.  
Η διαδικασία νομιμοποίησης του The Mall Athens περνά … μέσα από την έκταση των 25 στρεμμάτων της ΕΤΕΒΑ.
Το ακίνητο αποκτήθηκε από εταιρεία  του Δήμου  Αμαρουσίου με την οικονομική υποχρέωση για την εξόφληση του τραπεζικού δανείου την είχε αναλάβει ο Δήμος , ο οποίος  όμως ποτέ δεν κατέβαλλε ούτε μία δόση από την εκταμίευση του δανείου.
Με καθυστέρηση άνω των 10  ετών  η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και η αρμόδια  διεύθυνση καθυστερήσεων ενεργοποίησε  τη διαδικασία των απαιτήσεων  ζητώντας τα  χρήματα ή την επιστροφή της έκτασης.
Η υπόθεση πλέον βρίσκεται  στη Δικαιοσύνη από την πλευρά  της τράπεζας ζητώντας την κατάσχεση των 25  στρεμμάτων διότι  δεν αποπληρώθηκαν  οι οικονομικές υποχρεώσεις.
Στη διαδικασία παρεμβαίνει η Lamda Development με τη πρόθεση να καταβάλει  το αντίστοιχο  τίμημα μαζί τους τόκους  υπερημερίας, με το συνολικό ποσό να  ξεπερνά  τα 25 εκατ. ευρώ.
Στο ενδεχόμενο  να μην ευοδωθεί η διαδικασία είναι πιθανόν  να αναζητηθεί  άλλη  λύση  που θεωρείται  χρονοβόρα και πιο δύσκολη. Αξίζει  να σημειωθεί  ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας  με απόφασή του υποχρέωσε  την ιδιοκτήτρια  εταιρεία  του The Mall Athens να  αναζητήσει έκταση  αντίστοιχη του εμπορικού  κέντρου  η οποία  θα παραχωρηθεί ως  κοινόχρηστος χώρος  προς  του πολίτες του Αμαρουσίου.
Σύμφωνα με πολεοδόμους  πρόκειται για μία διαδικασία που προβλέπεται  από την ελληνική  νομοθεσία ενώ  κάποιοι άλλοι λένε ότι  πρόκειται  για  φωτογραφικές νομοθετικές  διατάξεις και την ένταξή  της επένδυση σε διαδικασία Fast Track.
Στο  ενδεχόμενο να απορριφθεί  η πρόταση της  Lamda Development από  την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και  η  έκταση επιστρέψει  στην Εθνική Τράπεζα  πιθανόν  η αξία  του ακινήτου να τριπλασιασθεί  διότι η αγορά  θα γνωρίζει ότι υπάρχει ένας μοναδικός αγοραστής για τη συγκεκριμένη  έκταση.  
Η επικεφαλής  της Δημοτικής Παράταξης « Μαρούσι Αδέσμευτη  Φωνή» κα Μαίρη Διακολιού λέει ότι η αποκάλυψη του θέματος έγινε στη  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου της 25/09/19.
Ο νέος δήμαρχος  κ. Θ. Αμπατζόγλου, με την ευκαιρία ερωτήσεων προ ημερησίας διατάξεως με αντικείμενο την ενημέρωση του σώματος σχετικά με συνεδριάσεις του ΚΕΣΥΠΟΘΑ (σ.σ.: επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) που πραγματοποιούνται την τελευταία περίοδο, προσπάθησε να “νομιμοποιήσει” πολιτικά το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης  πολύ φθηνά και για πάντα  Επισημαίνοντας  ότι η ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που με αγώνα ελάχιστων πολιτών από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και την αποφασιστικότητα δικαστών εκδόθηκε – έστω - δεκαπέντε χρόνια μετά την οικοδόμηση του “The Mall” μια  σημαντική  απόφαση.
Τις επόμενες ημέρες η παράταξη« Μαρούσι Αδέσμευτη  Φωνή» θα αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων και των τοπικών εμπόρων του Αμαρουσίου.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης