Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατάρρευση Thomas Cook - Τις πληγές του μετράει ο ελληνικός τουρισμός - Σε αναζήτηση λύσης για την επόμενη μέρα οι ξενοδόχοι

tags :
Κατάρρευση Thomas Cook - Τις πληγές του μετράει ο ελληνικός τουρισμός - Σε αναζήτηση λύσης για την επόμενη μέρα οι ξενοδόχοι
Άνω των 200 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα πρώτα άμεσα «ανοίγματα» της Thomas Cook σε ελληνικές επιχειρήσεις
Τις πληγές του από την κατάρρευση της Thomas Cook, συνεχίζει να μετρά ο ελληνικός τουρισμός, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα βρισκόταν στην τρίτη θέση της κατάταξης των πέντε σημαντικότερων προορισμών της Thomas Cook, φέρνοντας το 2018 στη χώρα μας πάνω από 2,8 εκατ. επισκέπτες.
Πλέον οι ξενοδόχοι αναζητούν λύση για την επόμενη τουριστική περίοδο με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ποιος αλλά και πόσο γρήγορα θα αντικαταστήσει την Thomas Cook...
Τα άμεσα ανοίγματα του βρετανικού κολοσσού στις ελληνικές επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Σε αυτό το ποσό, ωστόσο, δεν συνυπολογίζονται το κόστος που προκύπτει από τις ακυρώσεις, τα τα διαφυγόντα έσοδα και το πρόωρο κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να υφίστανται οι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κρήτης, όπου οι τοπικοί φορείς είναι κυριολεκτικά σε κατάσταση συναγερμού, με τα ανεξόφλητα τιμολόγια, όπως επισημάνθηκε στην ευρεία σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη, να διαμορφώνονται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το κόστος από την κατάρρευση της Thomas Cook διαμορφώνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ για την κεντρική Μακεδονία.
«Πλέον το ζήτημα είναι εθνικό. Αυτό που μας απασχολεί είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Η πτώχευση και του γερμανικού βραχίονα της Thomas Cook σημαίνει πρακτικά πώς χάνονται οι μισές κρατήσεις Οκτωβρίου για το σύνολο της χώρας, αλλά και για τη Χαλκιδική» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Σύμφωνα με την αποτίμηση της ΠΟΞ, οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φτάσουν στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Χαλκιδική εκτιμώνται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό στην Πιερία αναμένεται να φτάσει στις 500.000 ευρώ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Thomas Cook είχε μικρότερα προγράμματα στην περιοχή σε σχέση με άλλες, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως.

Θεοχάρης: Έχουμε «Γολγοθά» μπροστά μας

Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπροστά του «έναν Γολγοθά» προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πτώχευση της Thomas Cook, προειδοποίησε ο υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης.
Ωστόσο υπογράμμισε παράλληλα πως από τη στιγμή που μεγάλο μέρος της εκτιμώμενης ζημιάς αφορά το μέλλον, υπάρχει η δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να μετριαστεί.
Μιλώντας στον Σκάι και ερωτηθείς εάν η ζημιά θα ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ, σημείωσε πως αυτό δεν θα συμβεί, καθώς όπως είπε, «θα τρέξουμε, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».
Οι αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, με βάση τρεις άξονες: στήριξη των εργαζομένων, στήριξη των επιχειρήσεων, ανάκτηση το χαμένου εδάφους μέχρι το τέλος του έτους.
Το υπουργείο θα εστιάσει, όπως σημείωσε, στις περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ θα προωθήσει μια έξυπνη και εξελισσόμενη καμπάνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης