Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η στάση του Macron στο εξωτερικό, δεν εγγυάται και επιτυχία στο εσωτερικό της Γαλλίας

CNBC: Η στάση του Macron στο εξωτερικό, δεν εγγυάται και επιτυχία στο εσωτερικό της Γαλλίας
Ο Macron διαμορφώνει τις ισορροπίες στην Ε.Ε. αλλά στο εσωτερικό συναντά αντιδράσεις
Η πετυχημένη εξωτερική πολιτική του Macron δεν του εγγυάται και την επιτυχία του στο εσωτερικό της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον ορισμό των ανώτερων στελεχών σε επίπεδο Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Ο νεαρότερος Γάλλος πρόεδρος έχει κερδίσει μία σειρά μαχών από το 2018 όμως αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει απήχηση στους ψηφοφόρους του.
Ο Macron εξελέγη στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας το 2017 με μια φιλοευρωπαϊκή πλατφόρμα, νικώντας το τότε ονομαζόμενο Εθνικό Μέτωπο - ένα αντι-μεταναστευτικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα με επικεφαλής την Marine Le Pen. Ο Macron εξέφρασε την άποψή του για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα και κατάφερε να οδηγήσει την ευρωπαϊκή ρητορεία σε στιγμές-κλειδιά, όπως κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ο Macron διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον διορισμό ανώτερων ρόλων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - συμπεριλαμβανομένων της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρέθηκε στο πρόσωπο της Christine Lagarde, της επόμενης επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η φιλοευρωπαϊκή Ursula von der Leyen. Επίσης όμως η βούληση Macron ελήφθη υπόψιν και στον επόμενο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο φιλελεύθερο ηγέτη του Βελγίου και κοντινό του σύμμαχος Charles Michel.
Αποτέλεσμα εικόνας για macron
Οι αναλυτές όμως θεωρούν πως είναι απίθανο η εξωτερική του πολιτική να ενισχύσει το προφίλ του στο εσωτερικό.
"Όπως και στις περισσότερες χώρες, οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται πολύ για τη διεθνή πολιτική. Το επίκεντρο είναι πραγματικά το επίμαχο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης του Macron", αναφέρουν αναλυτές.
Τα σχέδια Macron για την οικονομία έχουν βρει μεγάλες αντιδράσεις. Πέρυσι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων οργάνωσε έντονες διαμαρτυρίες σε όλη την Γαλλία, οι οποίες σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια.
Συν τοις άλλοις η νέα μεταρρύθμιση που προωθεί στο ασφαλιστικό ήδη συναντά αντιδράσεις.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Macron αυξάνεται, αλλά αρκετά αργά μέσα στο 2019 και σε σύγκριση με άλλους ηγέτες των κομμάτων στη Γαλλία. Η Le Pen είναι η μόνη που πλησιάζει τον Macron.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης