Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κινήσεις ωραιοποίησης και… αποτύπωση εταιρικών αποτελεσμάτων

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κινήσεις ωραιοποίησης και… αποτύπωση εταιρικών αποτελεσμάτων
ΑΓΟΡΑ: Κινήσεις ωραιοποίησης από το τελευταίο μισάωρα έδωσαν άνοδο στο ΧΑ και κάπως βελτίωσαν τις συναλλαγές. Η αγορά είναι στις 870 μονάδες και ουσιαστικά συνεχίζει τη συσσώρευση. Τη Δευτέρα τελειώνει ο μήνας και το τρίμηνο και ίσως έχουμε περισσότερες κινήσεις ωραιοποίηση.

Εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια άποψη για την αγορά, αλλά θα περιμένουμε τις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτώβρη για να δούμε τη συμπεριφορά των επενδυτών. Η συσσώρευση συνεχίζεται, απουσιάζουν οι καταλύτες και οι ποιοτικοί νέοι επενδυτές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Πολλά αυτά που δημοσιεύονται αλλά η μεγάλη έκπληξη απουσιάζει. Είδαμε κάποια καλά και μέχρι στιγμής ξεχωρίζουμε αυτά της Mevaco και της Revoil. Όμως οι αποτιμήσεις δε δίνουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. Από την άλλη απογοητευτικά ήταν της Viohalco και φάνηκε από την πορεία της μετοχής στο ταμπλό.

Ο κλάδος των μετάλλων φαίνεται πως έχει θέματα. Ξεχωρίζουμε μόνο την Έλαστρον, η οποία αν και εμφάνισε ζημιές είχε εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές και μείωση καθαρού δανεισμού. Σε άλλες έχουμε αύξηση του καθαρού δανεισμού, κάτι που δεν αρέσει συνολικά στη στήλη.

Θα θέλαμε να διαβάζαμε κάτι για τις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου ή και για το 2019, αλλά δεν έχουμε κάτι άξιο αναφοράς μέχρι στιγμής. Έτσι θα βαδίσουμε με τα στοιχεία που έχουμε και διατηρούμε την άποψη, πως δεν είναι πολλές οι μετοχές που μας προσφέρουν από τα τρέχοντα επίπεδα καλά περιθώρια ανόδου. Εκτός και αν επιβεβαιωθούν κάποια stories, αλλά δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά.

ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ: Η συνολική κερδοφορία των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ και είναι βελτιωμένη πάνω από 200% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στη μείωση κυρίως των ζημιών της ΔΕΗ και τη βελτίωση της κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας.

ΕΛΠΕ: Αρκετά καλό το επιτόκιο, έγινε προσπάθεια για 2%, αλλά έκλεισε λίγο υψηλότερα. Άντλησε 500 εκατ. ευρώ. Η χώρα αλλάζει σελίδα σιγά-σιγά και αυτό φαίνεται στα επιτόκια δανεισμού των εισηγμένων. Η μετοχή ενισχύθηκε 1,20%.

VIOHALCO: Τα αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν και η μετοχή δέχθηκε μεγάλες πιέσεις. Στο =5,28% και στα 3,68 ευρώ με όγκο 321 χιλ. τεμάχια. Απολύτως δικαιολογημένη η κίνηση της μετοχής.

ΔΕΗ: Συνέχισε ανοδικά αλλά πλησιάζει σημαντική αντίσταση επομένως οι long θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Αποτίμηση 747 εκατ. ευρώ και τιμή 3,2220 ευρώ.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Πιέστηκε και αυτή σημαντικά λες και οι άλλες του κλάδου είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Η μόνη με χαμηλή μόχλευση και καλές ταμειακές ροές. Γύρισε σε ζημιά, αλλά από τον κλάδο νομίζουμε πως είναι η φθηνότερη.

REVOIL: Με όγκο που ξεπέρασε τις 100 χιλ. τεμάχια η μετοχή προσέγγισε το 1 ευρώ. Εξαιρετικά αποτελέσματα και δικαίως ενισχύθηκε η μετοχή, αφού μετά την άνοδο και με βάση τις εκτιμήσεις μας για την καθαρή κερδοφορία στο σύνολο της χρήσης το p/e θα είναι χαμηλό. Τελικά έκλεισε στα 0,94 ευρώ με υψηλό στα 0,9950 ευρώ και άνοδο 17,50%.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Πολύ καλά αποτελέσματα με τα EBITDA να αυξάνονται στα 4,8 εκατ. ευρώ από 3,9 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη βελτίωση του περιθωρίου, τον καθαρό δανεισμό να υποχωρεί λίγο στα 36,4 εκατ. ευρώ από 37,85 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 50,5 εκατ. ευρώ από 46,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στο 1 εκατ. ευρώ από 562 χιλ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 90,3 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα λόγω καλών λειτουργικών ταμειακών ροών και αύξηση δανείων ανήλθαν στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν αποθέματα 18,7 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 34,2 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται επίσης καλό με EBITDA περίπου 10 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Με τέτοια αποτελέσματα και η μετοχή είχε όγκο 140 τεμάχια. Τι να πούμε.

SPACE: Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο το δικό της εξάμηνο. Πωλήσεις 29,7 εκατ. ευρώ από 27,6 εκατ. ευρώ, EBITDA 3,2 εκατ. ευρώ σχεδόν αμετάβλητο και καθαρά κέρδη 783 χιλ. ευρώ από 638 χιλ. ευρώ. Η Καθαρή θέση είναι στα 16 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις υποχώρησαν στα 40,2 εκατ. ευρώ με μείωση ταμειακών διαθεσίμων στα 7,1 εκατ. ευρώ.

INTRACOM: Σημαντική αύξηση πωλήσεων στα 230,9 εκατ. ευρώ από 200,7 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 14,7 εκατ. ευρώ από 13,7 εκατ. ευρώ αλλά ζημιές προ φόρων 1,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 164 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια είναι στα 244,2 εκατ. ευρώ.

Εδώ έχει κάνει εκτίμηση πριν λίγο καιρό η διοίκηση για EBITDA 36 εκατ. ευρώ άρα θα πρέπει να περιμένουμε EBITDA στο δεύτερο εξάμηνο 21 εκατ. ευρώ και κάτι. Στην αποτίμηση των 75 εκατ. ευρώ περίπου δε τη λέμε ακριβή αλλά θέλουμε κάτι καλύτερο στην τελική γραμμή. Δικαιολογημένη η κατά 3,5% υποχώρηση.

CRETA FARMS: Τρομερό ξεκατίνιασμα που κρατάει μήνες. Παιδιά ας δε σέβεστε το προϊόν σας και τους εαυτούς σας, σεβαστείτε εμάς. Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε τις «καταγγελίες» σας.

FRIGOGLASS: Έγινε καλό μάζεμα στα 0,20 ευρώ πριν από κάμποσες συνεδριάσεις, αλλά φάνηκε πως επειδή οι πωλητές είδαν διάθεση για υψηλότερα από τους αγοραστές, σταμάτησαν τις πωλήσεις στα 0,20 ευρώ και πήγαν υψηλότερα. Σήμερα ήταν στα 0,22 ευρώ. Έγινε όγκος λίγο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια και η μετοχή έκλεισε με άνοδο 4,76% αλλά στην τιμή κλεισίματος πουλούσαν άλλες 228 χιλ. τεμάχια.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Γι’ αυτό δε χρειάζεται να κυνηγάμε τις μετοχές. Απώλειες 5,36% και κλείσιμο στα 2,12 ευρώ με όγκο περίπου 20 χιλ. τεμάχια. Γιατί να την κυνηγάς πάνω από τα 2,20 ευρώ όταν τα δίνουν και χαμηλότερα.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης