Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογούνται για τη ΔΕΗ, παριστάνουν τους εισαγγελείς - Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογούνται για τη ΔΕΗ, παριστάνουν τους εισαγγελείς - Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ
Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να σηματοδοτήσει ότι "η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα", τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης
Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να απολογούνται για την τραγική κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη ΔΕΗ , παριστάνουν και τους εισαγγελείς, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός - ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σάββατο 28/9 μίλησε για νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της ΔΕΗ - απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν αχρείαστα τα μέτρα για τη ΔΕΗ,  μιλά για «ένα τεράστιο και θρασύτατο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ» και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ανεχθεί το παιχνίδι τους «να κρύβονται πίσω από λογιστικές αλχημείες με ζημιές που είχαν σχέση με συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες και κάποιες έκτακτες αποζημιώσεις προσωπικού».
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης « οι ουσιαστικές ζημιές  της ΔΕΗ το 1ο  εξάμηνο του 2019 ήταν διπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Για αυτόν το λόγο ο ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ, η Ernst & Young, την άνοιξη του 2019 (και όχι του 2018) μίλησε για ζήτημα βιωσιμότητα της επιχείρησης».
«Ο πρωθυπουργός και εγώ μόνο γνωρίζουμε την αγωνία που περάσαμε όλο το καλοκαίρι, μέχρι να βγάλει ο ορκωτός ελεγκτής την περασμένη Τρίτη αυτή τη θετική έκθεση, που αναίρεσε τα ίδια του τα συμπεράσματα του περασμένου Απριλίου», προσθέτει χαρακτηριστικά. 
Για την εν λόγω έκθεση σημειώνει ότι «μιλάει εξετάζοντας όλα θα θεμελιώδη μεγέθη της επιχείρησης, ώστε να εγγυηθεί για την πορεία της στο μέλλον.
Έλαβε υπόψη της τα μέτρα που πήραμε και έφεραν στη ΔΕΗ 490 εκατ. ευρώ, που μαζί με την καταβολή των ΥΚΩ, τις τιτλοποιήσεις και λοιπά οδήγησαν τον ορκωτό ελεγκτή να πει ότι έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης».
Κατά τον ίδιο, «δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη απόδειξη της προόδου που έχει συντελεστεί σε σχέση με την τραγική κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ».   
Όσον αφορά τις κατηγορίες περί απαξίωσης της ΔΕΗ, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα κάποιος που, ενώ έχει γκρεμοτσακιστεί μια επιχείρηση, κατηγορεί αυτόν που έχει οδηγήσει τη μετοχή της 3 φορές πάνω σε αξία, ότι την απαξιώνει».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι στα 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η μετοχή της ΔΕΗ γκρεμίστηκε από τα 7 ευρώ σχεδόν στο 1 ευρώ, ενώ από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα η μετοχή της επιχείρησης  έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε αξία.

Για υπόθεση Novartis

Τονίζει ότι η αγορά «αισθάνεται ότι υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση, μια σοβαρή διοίκηση και ένα αξιόπιστο σχέδιο για την εταιρεία και αντιδρά με θετικό τρόπο».
Για την υπόθεση Novartis και την προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ο υπουργός αναφέρει ότι η ΝΔ στη Βουλή προσπαθεί να αποφύγει δυο λάθη και εξηγεί πως «το ένα λάθος θα ήταν το κουκούλωμα της υπόθεσης και το άλλο μια απολιτική αντεκδίκησης».
Συμπληρώνει μεταξύ άλλων πως «για να μην δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου, ξεχωρίσαμε την περίπτωση του κ. Τσίπρα από αυτή του κ. Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις που μένει βεβαίως να αποδειχτούν.
Θα κινηθούμε θεσμικά και σοβαρά, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, μη χάνοντας την προσήλωσή μας στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης και της γενικότερης ανάταξης της χώρας». 

Συμφωνία Πρεσπών - Τουρκία

Περαιτέρω, ο κ Χατζηδάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτοντας  ότι ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ κατά τη συνάντησή του με τον Z. Zaev είπε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία.
«Μετά την κύρωσή της από τη Βουλή, η συμφωνία αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου και επομένως η Ελλάδα έπρεπε να τη σεβαστεί, όπως είχαμε πει άλλωστε και προεκλογικά», συμπληρώνει.
Για την Τουρκία και τον Erdogan που απειλεί να ανοίξει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών και παράλληλα ζητά μερίδιο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός υπογραμμίζει πως «θέλουμε να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, καθώς ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από τους παράλληλους μονολόγους» και «τέτοιες απειλές σίγουρα δεν λειτουργούν υποβοηθητικά», ενώ «υπάρχει ακόμα περιθώριο για την επανέναρξη μιας ειλικρινούς συζήτησης».

Ιδιωτικοποιήσεις

Τέλος, ο υπουργός αναφέρει ότι θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ – Υποδομές και της ΔΕΠΑ- Εμπορίας, που είναι η χονδρική και το Φυσικό Αέριο Αττικής και μάλιστα, σύντομα θα έρθει στη Βουλή νόμος που θα περιλαμβάνει  αυτές τις προβλέψεις για τη ΔΕΠΑ.
Για τα ΕΛΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει  ότι η διαδικασία που είχε ξεκινήσει ο κ. Τσίπρας τον Ιούνιο πριν από τις εκλογές , στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, ήταν το ΤΑΙΠΕΔ  να διερευνήσει τις δυνατότητα για περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της και «αυτό μελετά το ΤΑΙΠΕΔ».
Επομένως, προσθέτει, είναι «κάπως οξύμωρο να μας κατηγορεί ο κ. Τσίπρας για αυτό, γιατί ουσιαστικά κατηγορεί τον εαυτό του».
Και καταλήξει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  θέλει να σηματοδοτήσει με όλες αυτές τις κινήσεις ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.
Διότι μόνο έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας και περισσότερος πλούτος για όλους τους Έλληνες».

Προχωράμε σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ - Μειώνεται το ποσό της προκαταβολής

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Μιλώντας στον Σκάι το Σάββατο 28/9 προανήγγειλε ότι θα μειωθεί το ποσό της προκαταβολής στις περιπτώσεις διακοπής του ρευματος, ενώ θα παραμείνει ίδιος ο αριθμός των δόσεων.
Σήμερα αν έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.
«Σε σχέση με τις προκαταβολές η απόφαση της ΔΕΗ είναι το 40% να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί…
Και εμείς και η ΔΕΗ ακούμε την κοινή γνώμη¨τόνισε ο κ. χατζηδάκης.
Υπογράμμισε ακόμη ότι , τη Δεύτερα έρχεται και η ρύθμιση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
«Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ του κ. Σαμαρά και συμφώνησε με την τρόικα να πάει από το 90% στο 50 της αγοράς χωρίς να πάρει η επιχείρηση ούτε 1 ευρώ… Αν αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο ποιο είναι; Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο έγιναν οι περιβόητες ΝΟΜΕ» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της ΔΕΗ, σε επίπεδο πολιτικό πρωτίστως, όμως, παρατήρησε, "οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να γίνουν κατήγοροι".
«Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ με τις ζημιές που έχει, παρότι έβγαλε τη μύτη της από το νερό δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης