Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρό Jacques Chirac αποτίουν οι Γάλλοι - 30 ηγέτες θα παραστούν στην αυριανή τελετή

tags :
Γαλλία: Φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρό Jacques Chirac αποτίουν οι Γάλλοι - 30 ηγέτες θα παραστούν στην αυριανή τελετή
Φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρό της Γαλλίας Jacques Chirac αποτίουν σήμερα (29/9) οι γάλλοι τιμώντας την προσωπικότητα που σημάδεψες την πολιτική ζωή της Γαλλίας και της ΕΕ.
Το λαϊκό προσκύνημα στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι, είχε προγραμματιστεί μια ημέρα πριν από το εθνικό πένθος και την επίσημη τελετή με την παρουσία πολλών ξένων προσωπικοτήτων.
Ο 86χρονος πολιτικός ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Γαλλίας για 12 έτη (1995-2007) και δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ως και το 1995 αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια.
Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και νέοι, έσπευσαν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ που θα παραμείνει ανοικτό έως σήμερα το βράδυ, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για τον άνδρα που από το 2002 προειδοποιούσε ότι «Το σπίτι μας καίγεται» εξαιτίας του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα.
Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του, ο προαύλιος χώρος του Μεγάρου των Απομάχων, του μνημείου όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα, θα είναι ανοικτός στο κοινό από τις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας).
Την Δευτέρα (30/9), που έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους, θα τελεστεί λειτουργία στην οποία θα παραστεί ο Μακρόν στις 12.00 (τοπική ώρα) στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι.
Πολλές ξένες προσωπικότητες θα παρευρεθούν στην τελετή.
Ήδη περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν ανακοινώσει την προσέλευσή τους, μεταξύ αυτών ο Γερμανός πρόεδρος Frank Walter Steinmeier, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker και ο Βέλγος πρωθυπουργός Sarl Michel.
Στον κατάλογο των ηγετών περιλαμβάνονται ο Ρώσος πρόεδρος Putin, ο Ιταλός ομόλογός του Sergio Mattarela ο Κονγκολέζος πρόεδρος και οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου και της Ουγγαρίας καθώς και ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Chirac, όπως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Gerhard Schröder, ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Luis Rodríguez Zapatero και ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Diuf.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης