Άτονη πτώση στο ΧΑ -0,22% στις 868 μον. – Αδυναμία ακόμη και για ωραιοποίηση - window dressing - λόγω τέλους 9μήνου

Άτονη πτώση στο ΧΑ -0,22% στις 868 μον. – Αδυναμία ακόμη και για ωραιοποίηση - window dressing - λόγω τέλους 9μήνου
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες με άτονες τις τράπεζες και πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους
(upd16)Άτονα πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 868 μονάδες, με τις τράπεζες να μηδενίζουν τις απώλειες λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης και να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο - πλην της Eurobank - ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ -2,55%, Ελλάκτωρας -2,35% ... ενώ και ο ΟΤΕ  έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες -1,33%
Αδυναμία καταγράφηκε σήμερα στην αγορά, ενώ αναμένονταν κινήσεις ωραιοποίησης αποδόσεων καθώς ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα αλλά και 9μήνου του 2019.
Επιπλέον, σήμερα ήταν η τελευταία ημέρα δημοσίευσης αποτελεσμάτων 6μήνου τα οποία δεν κρίνονται ικανοποιητικά για ένα μεγάλο αριθμό εισηγμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Lamda, αλλά και οι εκδόσεις ομολόγων που έγιναν και που θα γίνουν, οδηγούν σε αναδιαρθρώσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Μεταξύ των μετοχών που υποχώρησαν ήταν και  η Intralot -16,58%  με χαμηλό ημέρας -20,97% καθώς πρόσφατα η εταιρεία πραγματοποίησε roadshow στο εξωτερικό, αλλά προφανώς οι ξένοι επενδυτές δεν πείστηκαν, καθώς τα χρηματοοικονομικά προβλήματα επιμένουν..
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη αύριο 1/10 του Mario Draghi του επικεφαλής της ΕΚΤ στην Αθήνα ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, καλεσμένος της Ακαδημίας Αθηνών η οποία και θα τον βραβεύσει.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ που στο τέλος Οκτωβρίου 2019 αποχωρεί από την ηγεσία της ΕΚΤ, πρόσφατα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στη νέα ποσοτική χαλάρωση QE2 χωρίς ωστόσο να αποκλίνει από τις συστατικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για κάτι τέτοιο και που είναι η χώρα να αποκτήσει επενδυτική διαβάθμιση.... δηλαδή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης ΒΒΒ- και υψηλότερη.
Οι διεθνείς οίκοι προκειμένου να προβούν  σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επιθυμούν να έχει υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδο σε μια σειρά από ζητήματα.
Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- από Β+ (αναβάθμιση μιας κλίμακας) στις 25 Οκτωβρίου 2019… επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Βέβαια η εξέλιξη αυτή με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης είναι ουδέτερη γιατί ως γνωστό η ΕΚΤ και οι διεθνείς επενδυτές λαμβάνουν ως βαθμολογία μιας χώρας… την υψηλότερη βαθμολογία με την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα να την έχει δώσει η Fitch τον Αύγουστο του 2018.
Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με την σημερινή έκθεση της DBRS, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ενώ θεωρεί ότι η επιτυχής εκτέλεση είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών.
Στη φάση διακοπής των εργασιών τους βρίσκονται τα funds που σορτάρουν ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης τις μετοχές.
Η Oceanwood Capital Management προέβη σε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα βάση της οποίας  τερματίζει τη λειτουργία ενός αμοιβαίου της  αντιστάθμισης κινδύνου επικεντρωμένο στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά αποθέματα μετά από μείωση των επιδόσεων, σύμφωνα με τα άτομα που έχουν γνώση του σχεδίου.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,37% και το ιταλικό 10ετές στο 0,83%.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 210 μονάδες βάσης από 218 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4948 μονάδες βάσης από 5130 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,35% και τον Γενικό Δείκτη -0,18%.
Περί τις 15:45 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,61% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,88%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 830 μονάδες με κέρδη +0,17% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,22% στις 868 μονάδες έχοντας υψηλό στις 872,30 μονάδες και χαμηλό στις 862,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 35,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,24 εκατ. ευρώ και όγκου 1,69 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 513 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,04 εκατ. τεμάχια αξίας 907 χιλ. ευρώ.
Η Lamda 100 χιλ. τεμάχια αξίας 780 χιλ. ευρώ, η  Autohellas 49 χιλ. τεμάχια αξίας 327 χιλ. ευρώ και η Profile 198 χιλ. τεμάχια αξίας 712 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες, με πρώτη ζώνη στήριξης  τις 860-850 μονάδες και ακολουθούν οι 835 μονάδες και οι 790 μονάδες
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης παραμένουν οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 830 μονάδες στην πρώτη ζώνη αντίστασης των 830-835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων.
Στην πρώτη ζώνη στήριξης παραμένουν οι 810-800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες

Ειδήσεις και κινήσεις της ημέρας

Στο διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε στις 26 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ενώ πηγές στην Εθνική Τράπεζα εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από 3 με 4 μεγάλους επενδυτικούς ομίλους για την Εθνική Ασφαλιστική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σφήνα στα σχέδια του Καναδικού fund Fairfax που είναι στρατηγικός μέτοχος στην Eurolife και στην Eurobank αλλά και της κινεζικής Fosun μπαίνει το CVC που θεωρείται ηγέτης στον κλάδο των ιδιωτικών κεφαλαίων με 82 δισεκ. κεφάλαια και 129 δισεκ. δεσμευμένα κεφάλαια.
Το CVC διαθέτει πολύ μεγάλη ρευστότητα και μπορεί να διεκδικήσει με μεγάλες αξιώσεις την Εθνική Ασφαλιστική το τίμημα της οποίας θα μπορούσε να φθάσει τα 800 εκατ για το 80% της ασφαλιστικής.

Τραπεζικά νέα

Ο SSM εγκρίνει το APS ή ιταλικό μοντέλο στις ελληνικές τράπεζες αλλά το τελικό πράσινο φως το δίνει προσεχώς η DGComp ενώ απέρριψε την πρόταση της ΤτΕ.
Επίσης σημαντικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών εμφανίζεται ενόψει της λειτουργίας του APS για τη δευτερογενή αγορά που δημιουργείται ενώ ήδη το Υπουργείο προετοιμάζει και τη δεύτερη φάση που θα είναι το APS II για όσα δάνεια κριθεί πως πρέπει και αυτά να ενταχθούν σε κάποιο σχήμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.
Από την άλλη, ξένοι οίκοι δεν ασπάζονται την αισιοδοξία που προβάλλεται για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Επενδυτικοί οίκοι όπως η Bank of New York Mellon, η Alvarez and Marsal και η Franklin Templeton πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προελκύσουν επενδυτές λέγοντας π.χ. ότι θα μειώσουν τα προβληματικά δάνεια καθώς αυτό από μόνο του δεν αρκεί.....
Υπάρχουν τράπεζες στην Ευρώπη με NPEs 2% με 3% γιατί να επιλέξουν μια τράπεζα με NPEs 45%.
Το APS ή Ιταλικό μοντέλο βοηθάει γιατί φέρνει εμπροσθοβαρώς την λύση στα προβληματικά δάνεια αλλά το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη.
Οι τράπεζες πρέπει να παρουσιάσουν ένα μεγαλεπήβολο equity story αυτός θα είναι ο ισχυρός καταλύτης για να προσελκύσουν κεφάλαια και μέσω συγχωνεύσεων και αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι προοπτικές πάντως είναι θετικές όχι όμως βραχυπρόθεσμα, ακόμη χρειάζεται θεραπεία ο ασθενής, έχει σταθεροποιηθεί δεν κινδυνεύει με ξαφνικό θάνατο αλλά μέχρι την πλήρη ανάρρωση και κυρίως την πλήρη αποκατάσταση απαιτείται χρόνο.

Η επικαιρότητα

Προς επταήμερη παράταση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, το οποίο διαπιστώνει πρόθεση ένταξης στη ρύθμιση περισσότερων οφειλετών.
Αν και ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για το ασφαλιστικό Νότης Μηταράκης, είχε δηλώσει στο ΒΝ ότι δεν πρόκειται να δωθεί παράταση, αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο το θέμα να τραβηχτεί πέρα από την καταληκτική ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας και η οποία δεν θα ξεπερνά το 7ημερο.
Ωστόσο στα ασφαλιστικά ταμεία ισχύει άτυπη παράταση μέχρι τέλους του έτους εφόσον οι οφειλέτες έχουν μη βεβαιωμένες από τον ΕΦΚΑ Οφειλές. 
Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 30/9 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει το περιοδικό Economist: «Western Balkan Summit - Reinforcing the momentum for European Integration».
Στην ημερίδα το παρών θα δώσουν τόσο ο Zoran Zaev όσο και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz.
Διχασμένοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί πολίτες για την υπόθεση της έρευνας σε βάρος του προέδρου Donald Trump για την υπόθεση της Ουκρανίας.
Το 55% των Αμερικανών πολιτών εκτιμά ότι η έναρξη μιας επίσημης έρευνας από το Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου, είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του CBS από την YouGov ενώ το 45% των ερωτηθέντων δεν την θεωρεί απαραίτητη.
Από την άλλη, μετά από αρκετές εβδομάδες επαφών ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ο επόμενος γύρος των εμπορικών τους συνομιλιών φέρεται να ορίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου, όταν και η διαπραγματευτική ομάδα του Πεκίνου θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον.
Επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας αναμένεται να είναι ο αντιπρόεδρος της χώρας, Liu He, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, όσο και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Η παραπάνω είδηση έχει δημιουργήσει εκ νέου προσδοκίες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορέσουν να σημειώσουν πρόοδο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και να πραγματοποιήσουν ένα ακόμα βήμα πίσω, όσον αφορά την εκατέρωθεν επιβολή δασμών.
Σε αναζήτηση πολιτικών συμμαχιών προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση βρίσκεται ο Sebastian Kurz, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου αναδείχθηκε νικητής με 37,1% στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.
Πλέον, ο Kurz αναζητά πολιτικούς συμμάχους και το πιθανότερο είναι να ανταποκριθούν στην έκκληση του οι Πράσινοι (έλαβαν το 14%) και ενδεχομένως το φιλελεύθερο Neos (7.8%) καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων υποστηρίζει πως είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουν σε μια νέα κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (30/9) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις αντιστάθμισαν τα θετικά στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα που αφορούν τον Αύγουστο του 2019.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,56%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,92% στις 2905,19 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,20% στις 26020 μονάδες

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς οι νέες επαφές σε επίπεδο αξιωματούχων των δύο χωρών, αναμένεται να ξεκινήσουν στο προσεχές διάστημα..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%%, ο S&P στο +0,35%, ο Nasdaq με κέρδη +0,35% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,37% (9,39 δολ.)

Σε θετικό πρόσημο οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Σε θετικά πρόσημα γύρισαν οι τραπεζικές μετοχές λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Eurobank που έκλεισε με οριακή πτώση.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7930 ευρώ με άνοδο +0,18% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7130 ευρώ με άνοδο +0,18% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,08 ευρώ με άνοδο +0,98% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8880 ευρώ με πτώση -0,11% με όγκο 13,5 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4020 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4320 ευρώ με πτώση -2,04%, με όγκο 250 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 199 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ..
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Φουρλής, TITC, Lamda.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,87 με πτώση -0,76% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,64 ευρώ με πτώση -1,33% και αποτίμηση 6,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,14 ευρώ με πτώση -2,55% και αποτίμηση 728 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,08 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 483 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,4350 με πτώση -0,68% και αποτίμηση 3,03 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,10 ευρώ, με άνοδο +1,60% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,36 ευρώ με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,42 ευρώ με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,5750 ευρώ με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,41 ευρώ με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,3520 ευρώ με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,51 ευρώ με άνοδο +1,66% και με κεφαλαιοποίηση στα 285 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1306 ευρώ με πτώση -2,39% και κεφαλαιοποίηση 123 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,37% - Σταθεροποίηση και στην Ευρώπη  

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, γιατί προεξοφλήθηκαν πλήρως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και ήδη οι τιμές έχουν σημειώσει υπερβολικό ράλι
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,37% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,83%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 1,70% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 54 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,30μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,36% με απόδοση αγοράς 0,37% και απόδοση πώλησης 0,35%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,08 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,23 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,25%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,45 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με απόδοση αγοράς 1,37% και απόδοση πώλησης 1,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,06  μονάδες βάσης και απόδοση 2%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 134,39 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019….
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 194 μονάδες βάσης από 191 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 210 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4948 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,10% ή 210 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,83% στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/9/2019 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS