Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Νικητής των εκλογών ο Kurz – Σε αναζήτηση συμμάχων για το σχηματισμό κυβέρνησης

Αυστρία: Νικητής των εκλογών ο Kurz – Σε αναζήτηση συμμάχων για το σχηματισμό κυβέρνησης
O Kurz δηλώνει ότι θα συνομιλήσει με όλα τα κόμματα με απώτερο στόχο το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης
Σε αναζήτηση πολιτικών συμμαχιών προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση βρίσκεται ο Sebastian Kurz, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου αναδείχθηκε νικητής με 37,1% στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.
Ο Kurz και το κόμμα του βγήκαν αλώβητοι από την χθεσινή εκλογική δοκιμασία, καθώς ο άλλοτε κυβερνητικός του εταίρος, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (16,1%) ήταν και αυτό που πλήρωσε το μεγάλο τίμημα του σκανδάλου χρηματισμού, στο οποίο ενεπλάκη ο ηγέτης του Heinz Christian Strache και το οποίο ήταν αυτό που οδήγησε στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού και στις πρόωρες εκλογές.
Πλέον, ο Kurz αναζητά πολιτικούς συμμάχους και το πιθανότερο είναι να ανταποκριθούν στην έκκληση του οι Πράσινοι (έλαβαν το 14%) και ενδεχομένως το φιλελεύθερο Neos (7.8%) καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων υποστηρίζει πως είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουν σε μια νέα κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα.
Εξίσου απίθανο φαντάζει και το σενάριο συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αναδείχθηκαν δεύτερη δύναμη με 21,7%, ποσοστό που αποτελεί και την χειρότερη επίδοση τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συνεπώς ο Kurz θα ήθελε μια κυβέρνηση τόσο με τους Πράσινους όσο και με τους Neos έτσι ώστε να έχει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, αν και πολλοί ψηφοφόροι των Πράσινων αντιμετωπίζουν τον Kurz ως εχθρό με το επιχείρημα ότι έφερε την ακροδεξιά στην εξουσία.
Πάντως ο Kurz, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, υποστηρίζει πως θα συνομιλήσει με όλα τα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.
«Βλέπουμε πολύ αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στη Γερμανία, δεν έχουμε λύσει το Brexit ενώ παραμένουν οι εντάσεις στο εμπόριο με τις ΗΠΑ» υποστήριξε ο Kurz, τονίζοντας ότι «η πρόκληση για εμάς είναι να διασφαλίσουμε μια καλή οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον και να κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης