Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σε αχαρτογράφητα νερά η Wall από την μαζική διαγραφή κινεζικών εταιριών - Ανεξέλεγκτες οι συνέπειες

tags :
Reuters: Σε αχαρτογράφητα νερά η Wall από την μαζική διαγραφή κινεζικών εταιριών -  Ανεξέλεγκτες οι συνέπειες
Η εξαναγκαστική διαγραφή κινεζικών εταιιρών από τη Wall Street, θα υπονομεύσει τη διεθνή αγορά, θα βλάψει το ρόλο των ΗΠΑ και θα έστελνε δεκάδες κινεζικές επιχειρήσεις στο χάος υποστηρίζουν αναλυτές
Μια μαζική διαγραφή κινεζικών εταιριών που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια θα κλιμάκωνε τις εντάσεις και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και θα μπορούσε να στείλει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας στο χάος, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters σε νεότερο δημοσίευμά του.
Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Peter Navarro χαρακτήρισε fake news το σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί διαγραφής των κινεζικών εισηγμένων από τη Wall Street, το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται στο γεγονός της διαγραφής, στο αν μπορεί να γίνει και ενδεχόμενα στο πως.
Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να γίνει η διαγραφή, αλλά η ιδέα είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον περιορισμό των επενδύσεων των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες, ανέφεραν δύο πηγές.
Μια πηγή δήλωσε ότι ήταν υποκινούμενη από τις αυξανόμενες ανησυχίες ασφάλειας της διοίκησης Trump σχετικά με τις δραστηριότητες των εταιρειών.
Η εξαναγκαστική διαγραφή τέτοιας κλίμακας θα ήταν άνευ προηγουμένου, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Από τον Φεβρουάριο, περισσότερες από 150 κινεζικές εταιρείες συμμετέχουν στο δείκτη Nasdaq, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στον NYSE για εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης.
Μερικές εταιρίες είναι εταιρίες-γίγαντες όπως η Alibaba Group Holding Ltd (BABA.N), η Baidu Inc (BIDU.O) και η JD.com Inc (JD.O), για παράδειγμα, οι οποίες έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία πάνω από 500 δισεκ. δολάρια, αλλά και ο γίγαντας του πετρελαίου PetroChina (PTR.N) (601857.SS) (0857.HK), ή η China Life Insurance (LFC.N) (601628.SS) (2628.HK).

Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις;

Ακόμη και η πρόταση της μαζικής διαγραφής είναι πιθανό να επηρεάσει την προθυμία άλλων εταιρειών να μπουν στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, καθώς και να παράσχουν ανταγωνιστικά κίνητρα εισόδου στις κινεζικές εταιρείες.
Άμεση επίπτωση είναι να επωφεληθούν άλλα χρηματιστήρια όπως του Χονγκ Κονγκ, του Λονδίνου, αλλά και του πρόσφατα δημιουργηθέντος στην Κίνα STAR για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Το μέτρο θα υπονομεύσει εντελώς τη διεθνή αγορά (American Depository Receipt) και θα βλάψει το ρόλο των Η.Π.Α. ως αγωγού για το διεθνές κεφάλαιο», ανέφεραν οι αναλυτές της εταιρίας Jefferies.
Τραπεζίτες της IPO αναμένουν ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει παύση ενδιαφέροντος από νέες κινεζικές εταιρίες να εισηχθούν στις αγορές των ΗΠΑ, καθώς θα αναμένεται να ξεκαθαριστεί η πρόθεση, ενδεχομένως και τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.
Δεν είναι ωστόσο σαφές πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αναγκαστικές διαγραφές.
Εάν η πρόταση προχωρήσει, οι κινεζικές εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να εξαγοράσουν τις μετοχές τους.
Μια επιλογή θα ήταν η εισαγωγή σε μία άλλη αγορά που θα έδινε στους επενδυτές νέες μετοχές σε αντάλλαγμα για τις μετοχές των ΗΠΑ, δήλωσε σύμβουλος τραπεζικών υπηρεσιών που δεν θέλει να κατονομαστεί.
Το σχέδιο αυτό θα επίσειε κινδύνους τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις εταιρείες, καθώς και σημαντικές τεχνικές προκλήσεις,

Οι μεμονωμένες διαγραφές δεν είναι ασυνήθιστες

Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν να μετακινηθούν σε άλλα χρηματιστήρια για παράδειγμα, ενώ τα χρηματιστήρια μπορούν να απομακρύνουν επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται στις απαιτήσεις.
Ωστόσο, οι εξαναγκαστικές διαγραφές για γεωπολιτικούς λόγους είναι πραγματικά ασυνήθιστες, δεδομένου ότι πολλές ρωσικές εταιρείες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ ακόμη και μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη διαμάχη του 2014 για την Ουκρανία.
Η πίεση ωστόσο για ορισμένες τουλάχιστον κινεζικές εταιρίες να διαγραφούν έχει τεθεί προς συζήτηση και παλαιότερα δεδομένου ότι υποστηρικτές της εταιρικής διακυβέρνησης και Αμερικανοί πολιτικοί έγειραν διαμαρτυρίες και προβληματισμούς για την έλλειψη πρόσβασης σε έγγραφα εργασίας κινεζικών εταιριών, ή να υποβληθούν σε  ελέγχους.
Τον Ιούνιο μάλιστα, μια διμερής ομάδα αμερικανών νομικών πρότεινε ένα νομοσχέδιο που θα υποχρέωνε τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ ή να δεχθούν να υποβληθούν σε περισσότερη ρυθμιστική εποπτεία ή να διαγραφούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης