Στα αζήτητα 29 δισ ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία παρά την παράταση - Σχέδια τιτλοποίησης οφειλών από ΕΦΚΑ

Στα αζήτητα 29 δισ ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία παρά την παράταση - Σχέδια τιτλοποίησης οφειλών από ΕΦΚΑ
Από τα χρέη η κάλυψη της «τρύπας» του ΕΦΚΑ
Στις καλένδες οδηγούνται περί τα 29 δισ ευρώ από τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία παρά την παράταση που δόθηκε, θεωρείται αδύνατο να εισπραχθεί ακόμα και μέρος, καθώς στην πλειοψηφία τους αφορούν μεγάλα ποσά πτωχευμένων επιχειρήσεων, στην πλειοψηφία τους χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2008, με ανύπαρκτα περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ήταν αντίθετη στην παράταση της ρύθμισης, γιατί δεν διευκόλυνε «πουθενά την κατάσταση», ενώ όσοι έχουν μη βεβαιωμένα χρέη και μόνο με την αίτηση εντός προθεσμίας μπορούν να τα ρυθμίσουν μέχρι τέλος του έτους.
Ανάλογη δήλωση είχε κάνει στο ΒΝ ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης (http://bankingnews.gr/index.php?id=461865), ενώ ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στην χθεσινή του δήλωση ξεκαθάριζε ότι πρόκειται για «μία και μοναδική παράταση».
Μάλιστα ο κ. Μηταράκης εξέταζε το ενδεχόμενο τιτλοποίησης του χρέους και πώλησής του σε κάποιο fund ή σε τράπεζα, η οποία θα αναλάμβανε να κυνηγήσει τους οφειλέτες.
Μια τέτοια πρόταση διαπιστώθηκε ότι είναι δύσκολο να περπατήσει, καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αφενός, αφετέρου ήταν αμφίβολο το ενδιαφέρον.  
Από τα  συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει ήδη τα 3 δις ευρώ, ενώ άλλα 2 δις περίπου αφορούν σε περιπτώσεις μη βεβαιωμένων οφειλών.
Από τη ρύθμιση αυτή το υπουργείο θα καλύψει και την τρύπα των 50 εκ. ευρώ που εμφανίζει φέτος ο ΕΦΚΑ, αλλά και ενδεχόμενα τα αναδρομικά που θα κληθεί το σύστημα να καταβάλλει στις περιπτώσεις που διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου κριθούν αντισυνταγματικές από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή το ΣτΕ.
Το έλλειμμα, αντί πλεονάσματος που είχε 250 εκ. ευρώ, που είχε καταγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό, οφείλεται στην επιστροφή 120 εκ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες από την εκκαθάριση των εισφορών του 2017, λόγω της αλλαγής στη βάση υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υγείας.
 
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS