Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Θέμα ωρών η τελική πρόταση για το Brexit - Θέλουμε να απαλλαγούμε από το backstop, υπάρχει μια καλή λύση

tags :
Johnson: Θέμα ωρών η τελική πρόταση για το Brexit - Θέλουμε να απαλλαγούμε από το backstop, υπάρχει μια καλή λύση
Δεν υπάρχει λόγος για Brexit, αν είναι να μείνουμε εγκλωβισμένοι στην τελωνειακή ένωση είπε ο Johnson
Την θέση ότι αυτό που επιθυμεί η Μ. Βρετανία είναι να απαλλαγεί από την πρόβλεψη του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος υποστήριξε πως υπάρχει μια καλή λύση, την οποία και θα παρουσιάσει σύντομα στην ΕΕ
Σε δηλώσεις του στο BBC ο Johnson είπε πως η βρετανική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει μια βελτιωμένη συμφωνία για το Brexit, τονίζοντας πως η δυσκολία έχει να κάνει με την τελωνειακή ένωση.
Παράλληλα και σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν από ΕΕ και Ιρλανδία για την πρόταση της Μ. Βρετανίας για τη δημιουργία κέντρων εκτελωνισμού στις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων, ο Johnson είπε ότι αυτές οι προτάσεις δεν αφορούν τις τελικές προτάσεις που προτίθεται να καταθέσει η βρετανική πλευρά.
«Η ΕΕ και το Δουβλίνο δεν συζητούν για τις προτάσεις που πρόκειται να υποβάλλουμε.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλή λύση.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει μια σημαντική προσφορά» υποστήριξε ο Johnson, αναφέροντας πως ήδη η βρετανική πλευρά έχει προτείνει ένα ενιαίο έδαφος για τη γεωργία και τα αγροτικά προϊόντα.
«Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να απαλλαγούμε από το backstop.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Θέλουμε να αλλάξει η πολιτική συμφωνία.
Δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε στο Brexit, εάν είναι να μείνουμε εγκλωβισμένοι σε μια τελωνειακή ένωση, όπως προβλέπει η υπάρχουσα συμφωνία» υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως μπορεί να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Telegraph: Θέμα ωρών η παρουσίαση του σχεδίου Johnson

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Johnson να προχωρά εντός των επόμενων 24ωρων, ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη 1/10, στην παρουσίαση του σχεδίου για το Brexit, το οποίο θα αποκαλύψει και στην ΕΕ.
Δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει ότι το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού θα συμπεριλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τον καθορισμό ιρλανδικής «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα.
Άλλο ένα στοιχείο του σχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση των Τόρις φέρεται να είναι η συγκρότηση «κέντρων εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΒ-Ιρλανδίας, κάτι όμως που ήδη έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το Δουβλίνο.
Πάντως σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Μ. Βρετανίας, Robert Buckland υποστήριξε μιλώντας στο BBC πως αυτές οι προτάσεις είναι προκαταρκτικές και πως σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν το τελευταίο κομμάτι του παζλ.

Απορρίπτει η Ιρλανδία

Με κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδία, Simon Coveney την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρων εκτελωνισμού στις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα άρει το backstop και θα επιτρέψει σε ΕΕ και Μ. Βρετανία να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit.
Ο Coveney κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να υποβάλει μια «σοβαρή» πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, απορρίπτοντας την εισήγηση της βρετανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως αυτή δεν αποτελεί βάση για συζήτηση.
Το ιρλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTΕ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Boris Johnson πρότεινε σε non-paper να δημιουργηθούν «κέντρα εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων μετά το Brexit ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα.
Το Δουβλίνο απορρίπτει εδώ και καιρό την ιδέα.
«Non-Paper = Non-Starter.
Eναι καιρός η ΕΕ να λάβει μια σοβαρή πρόταση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit μέσα στον Οκτώβριο.
Η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία αξίζουν κάτι καλύτερο!» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Coveney.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης