Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Πολλά υποσχόμενο το σχέδιο «Ηρακλής» για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών – Ο «κρυφός» κίνδυνος από την πώληση NPLs

tags :
HSBC: Πολλά υποσχόμενο το σχέδιο «Ηρακλής» για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών – Ο «κρυφός» κίνδυνος από την πώληση NPLs
Υπάρχει ανησυχία ότι οι αγοραστές χαρτοφυλακίων NPLs θα πλημμυρίσουν την αγορά με εξασφαλίσεις που αναζητούν γρήγορους χρόνους ανάκαμψης
Τον ζήλο και την εστίαση στον άθλο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκθείασε η HSBC, η οποία στο πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα διαπίστωσε την δραστηριοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των τραπεζών στην αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου εμποδίου τόσο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όσο και την αξιολόγηση της οικονομίας.
Όπως επισημαίνει, φαίνεται να ανανεώνεται η πίεση από το εσωτερικό της χώρας ώστε οι τράπεζες να ξεπεράσουν τα υπάρχοντά τους σχέδια για τη μείωση των NPEs.
Ο στόχος για τα NPEs για το 2021 θεωρείται πολύ υψηλός και το μήνυμα είναι σαφές: οι τράπεζες πρέπει να πάνε πιο γρήγορα, γρηγορότερα και ταχύτερα.
Πέρα από το καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων (APS), η κυβέρνηση μελετά ήδη άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα διευκόλυναν την μείωση.
Αλλά υπάρχει επίσης η αντίληψη ότι ο χρόνος για δράσεις είναι τώρα.
Οι τράπεζες, αντίθετα, μαζί με ορισμένα θεσμικά όργανα, εμφανίστηκαν πιο αυστηρές.
Υπάρχει γενικά η αίσθηση ότι η μείωση των NPEs πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο.
Επιπλέον, οι τράπεζες μπόρεσαν να βελτιώσουν τα κεφάλαια τους, εξέλιξη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των υφιστάμενων σχεδίων.
Οι τάσεις στη μείωση του NPE είναι βελτιωμένες, με το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να αγοράζουν χαρτοφυλάκια, βελτιώνοντας τα ποσοστά θεραπείας και επανεκτέλεσης.
Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία ότι οι αγοραστές χαρτοφυλακίων NPLs θα πλημμυρίσουν την αγορά με εξασφαλίσεις που αναζητούν γρήγορους χρόνους ανάκαμψης.
Πάντως, η βελτίωση στην αγορά ακινήτων βοηθά επίσης την διαδικασία.

Το σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων

Το APS πρωτοεμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 ως πρόταση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου NPEs στη χώρα.
Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση επανεξέτασε την υφιστάμενη πρόταση και την υπέβαλε εκ νέου στην Κομισιόν προς έγκριση νέο σχέδιο με την κωδική ονομασία "Hercules".
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου η κυβέρνηση θα παράσχει 9 δισ. ευρώ εγγυήσεις για τη διευκόλυνση της τιτλοποίησης των 30 δισ. ευρώ των NPEs.
Σε αντάλλαγμα, οι τράπεζες θα πληρώνουν ένα είδος αμοιβής προς το κράτος για την εγγύηση.
Με αυτόν τον τρόπο ο κλάδος θα έχει περιθώρια κεφαλαιακής βελτίωσης.
Το Hercules APS θα βασίζεται στην αγορά όσον αφορά την τιμολόγηση και, κυρίως, στον εθελοντικό χαρακτήρα.
Οι τράπεζες θα χρειαστεί να σταθμίσουν το όφελος της ανακούφισης κεφαλαίου διευκολύνοντας τη μείωση των NPEs έναντι του κόστους της εγγύησης.
Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, οι πρώτες ενδείξεις από τις τράπεζες είναι ότι θεωρείται προσιτό και ευεργετικό.
Οι τιτλοποιήσεις θα περιλαμβάνουν κυρίως εξασφαλισμένα NPEs.
Το κόστος της εγγύησης θα βασίζεται στην καμπύλη CDS του κράτους, με την έκπτωση που συνδέεται και τα spread κατά μέσο όρο σε ένα ορισμένο χρονικό ορίζοντα για να αποφευχθεί ο αντίκτυπος της μεταβλητότητας.
Το καθεστώς αναμένεται να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ.

Μείωση των NPEs πέρα από το σχέδιο "Ηρακλής"

Πέρα από το καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων και πέρα από τα υφιστάμενα σχέδια των τραπεζών, υπάρχουν λίγες
ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό.
Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία τέθηκε επίσης στο τραπέζι τον Οκτώβριο του 2018 φαίνεται να είναι παγωμένη.
Πιο άμεσα, η κυβέρνηση αναμένει να καταθέσει έναν νόμο στο κοινοβούλιο το οποίο θα βελτιώσει τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο εγγύς μέλλον, υπάρχει επίσης πρόθεση να μεταρρυθμιστεί το νομικό σύστημα προκειμένου να βελτιωθεί η διαδικασία της μη εμπιστευτικής μεταχείρισης.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε συμβούλους να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα κωδικοποιήσει, θα απλοποιήσει και θα ενοποιήσει τον σύνθετο ιστό των νόμων.
Ένα άλλο καυτό θέμα της συζήτησης ήταν η αγορά ακινήτων δεδομένου ότι οι τιμές των κατοικιών φαίνεται να βελτιώνονται.
Από θεμελιώδη πλευρά, η μείωση της ανεργίας, οι πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κινήτρων με τη μείωση της φορολογίας, ο τουρισμός και την κάλυψη της ζήτησης μετά από 10 χρόνια υποεπενδύσεων, είναι όλοι θετικοί παράγοντες.
Σε πιο επίκαιρα θέματα, η χρυσή βίζα καθώς και μια έκρηξη στην αγορά βραχυπρόθεσμης μίσθωσης μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών θα βοηθήσουν την αγορά.
Image
Παρά την αύξηση των τιμών, μόνο το 15% των συναλλαγών φαινομενικά χρηματοδοτείται με ενυπόθηκα δάνεια (έναντι 70% πριν από την κρίση) με ξένες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία να είναι στα 740 εκατ. ευρώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο.
Από την πλευρά των τραπεζών, η βελτίωση στην αγορά ακινήτων καταργεί την ανάγκη αύξησης των προβλέψεων για αναπροσαρμογή των εξασφαλίσεων, ενώ μειώνει επίσης την πιθανότητα αθέτησης.
Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό θέμα, θα διευκολύνει επίσης την πώληση των εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων.
Είναι επίσης σημαντικό να ανησυχεί κανείς για το γεγονός ότι οι αγοραστές χαρτοφυλακίων NPLs θα πλημμυρίσουν την αγορά με εξασφαλίσεις που αναζητούν γρήγορους χρόνους ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης