Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην στήριξη των 835 μονάδων έχοντας διασπάσει ενδοσυνεδριακά την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων – Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες
(upd18) Μαύρα σύννεφα αρχίζουν να πυκνώνουν στον διεθνή επενδυτικό ορίζοντα κυρίως λόγω των διάχυτων ανησυχιών ότι η ύφεση πλησιάζει.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στην στήριξη των 835 μονάδων έχοντας διασπάσει ενδοσυνεδριακά την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις έως -7% ενώ απώλειες καταγράφηκαν και στον FTSE 25.
Η ελληνική αγορά δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από την διεθνή τάση, θα ακολουθήσει άβουλα την πορεία των διεθνών αγορών.
Επειδή οι κίνδυνοι αυξάνονται, η ύφεση σε Γερμανία και ΗΠΑ όλο και πλησιάζει, η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit έχει ξεκινήσει... οι κίνδυνοι για τις αγορές αυξάνονται.
Ήδη στην Γερμανία οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ είναι μόλις 0,5% για το 2019.
Οι επενδυτές το επόμενο διάστημα είναι προτιμότερο να έχουν μετρητά και ρευστότητα παρά μετοχές.
Το αρνητικό κλίμα ξεκίνησε από χθες καθώς η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ στα χαμηλά 10ετών επηρέασε την Wall Street αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες συνεχίζουν πτωτικά και σήμερα με τον Dax στην Γερμανία -1,9% και τον Dow Jones στο -1,3% ....εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών διεθνώς για την πορεία τόσο της αμερικανικής, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην ελληνική αγορά και ειδικά στις τράπεζες ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις, με την ισχυρότερη πτώση η Εθνική -7,25% - στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - και ακολούθησαν Alpha Bank -6,69%, Πειραιώς -6,11% και Eurobank -3,86% ενώ στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε και η Attica Bank με απώλειες -9,84%….
Στα τραπεζικά blue chips, απώλειες κατέγραψε το σύνολο των τίτλων, με δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΔΕΗ -5,84%, ΕΧΑΕ -4,61%, Motor Oil -3,53%....να κλείνουν στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,38% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88%.
E ίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 206 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4739 μονάδες βάσης από 4816 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Απώλειες κατέγραψε στο άνοιγμα της η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,45% και τον Γενικό Δείκτη -0,57%.
Λίγο μετά τις 16:00 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -7,21% ....αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,39% και ο Γενικός Δείκτης -3,14%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 775,04 μονάδες με απώλειες -5,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -3,01% στις 835 μονάδες έχοντας υψηλό στις 856,58 μονάδες και χαμηλό στις 834,45 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 44 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,1 εκατ. ευρώ και όγκου 1,13 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 527 χιλ. ευρώ καιη Πειραιώς 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,42 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 290 ΧΙΛ. τεμάχια αξίας 3,68 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 50,7 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ και η ΕΥΑΠΣ 85 χιλ. τεμάχια αξίας 427 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην στήριξη των 835 μονάδων έχοντας διασπάσει την πρώτη ζώνη στήριξης των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 790 μονάδες .
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης παραμένουν οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 775 μονάδες οριακά χαμηλότερα από την στήριξη των 780 μονάδων έχοντας διασπάσει ενδοσυνεδριακά την πρώτη ζώνη στήριξης των 810-800 μονάδων και ακολουθούν οι 750 μονάδες
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 830-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων
Τραπεζικά νέα
Στόχος το θεσμικό πλαίσιο για το APS (Asset Protection Scheme) του σχήματος που θα φιλοξενήσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είναι να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών εβδομάδων.
Τo APS θα περιλαμβάνει έως 30 δισεκ. NPEs με την διαδικασία της τιτλοποίησης και κάθε τράπεζα θα εκδίδει τριών τύπων ομόλογα με το κράτος να εγγυάται μόνο τα senior που εκτιμώνται σε 9,5 δισεκ. ευρώ.
Η προμήθεια - τόκος που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις θα είναι 2% ετησίως ενώ τα senior bond θα μειώνουν έως και 65% τα RWA δηλαδή το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό των τραπεζών.
Επιπλέον η ομάδα του Υπουργείου με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό, μελετούν και το επόμενο βήμα αφού μετά το APS και αναλόγως της ταχύτητας της λειτουργίας του θα απαιτηθεί και ένα δεύτερο σχήμα για όσα NPEs δεν χωρέσουν στο πρώτο σχήμα ή διαμορφωθούν εκ των υστέρων.
Η εμπειρία ωστόσο της πρώτης φάσης θα είναι αρκούντως καθοριστική για τη δεύτερη φάση.
H κυβέρνηση αναμένει να καταθέσει μια νομοθετική ρύθμιση στο κοινοβούλιο η οποία θα βελτιώσει τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες θα χρειαστεί να σταθμίσουν το όφελος της ανακούφισης κεφαλαίου διευκολύνοντας τη μείωση των NPEs έναντι του κόστους της εγγύησης.
Σημειώνεται ότι οι τιτλοποιήσεις θα περιλαμβάνουν κυρίως εξασφαλισμένα NPEs.
Το κόστος της εγγύησης θα βασίζεται στην καμπύλη CDS του κράτους, με την έκπτωση που συνδέεται και τα spread κατά μέσο όρο σε ένα ορισμένο χρονικό ορίζοντα για να αποφευχθεί ο αντίκτυπος της μεταβλητότητας.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της Alpha Bank για την μείωση των προβληματικών της δανείων απ΄ τι φαίνεται θα ανακοινωθεί έως 15 Νοεμβρίου 2019.
Ο στόχος αναπροσαρμόζεται στα 10-12 δισεκ. σε σύνολο 21,3 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων ενώ υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει περίπου 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ κεφάλαιο σε σύνολο 8,38 δισεκ. που διαθέτει.
Επιπλέον, μελετάει την έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο στο 5,70% με 5,80%.
Η επικαιρότητα
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για την οικονομία και το χρέος, επανέλαβε ο Mario Draghi, ο διοικητής της ΕΚΤ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό της Ελλάδας, στη σημερινή 2 Οκτωβρίου 2019 συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Draghi ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μόνο με επιμονή στις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει ανα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να επιτύχει υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης.
Για την ποσοτική χαλάρωση και την πιθανή ένταξη της Ελλάδας σε αυτό το πρόγραμμα τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα, και μόνο όταν αυτό συμβεί θα αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους η ΕΚΤ για να εντάξει το ελληνικό χρέος στο QE.
Ο Draghi ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μόνο με επιμονή στις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει ανα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να επιτύχει υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης.
Στην Αθήνα θα έλθει αύριο, 3 Οκτωβρίου 2019, ο Επίτροπος P. Moscovici, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Κατά την επίσκεψη - αστραπή, ο Moscovici θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ θα έχει συναντήσεις και με την ηγεσία της αντιπολίτευσης, μέχρι την αναχώρησή του την Παρασκευή.
Η επίσκεψη του θεωρείται σημαντική τη στιγμή που διαμορφώνεται η 4η μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρ. Επιτροπής, η οποία θα είναι και η πρώτη υπό τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Έξι μέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου στη βουλή και το δημοσιονομικό «κενό» των 800 -900 εκατ. ευρώ, που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς στον προϋπολογισμό του 2020, είναι ακόμη ανοικτό.
Παρά την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ότι τα μέτρα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν καμία επίπτωση στη μεταμνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, η οποία όχι μόνο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο αλλά θα υπάρξει και σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο, οι δανειστές δεν έχουν ακόμη πεισθεί.
Επιμένουν για ένα «σχέδιο Β» από την πλευρά της Αθήνας με μέτρα ευθυγράμμισης του προϋπολογισμού, κυρίως από την πλευρά των δαπανών, στην περίπτωση που η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποφέρει τις προσδοκώμενες εισπράξεις.
Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού
Η κυβέρνηση μάλιστα, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη διεθνοποίηση του προβλήματος, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τις προτάσεις του για το Brexit παρουσίασε στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος απέφυγε να στείλει τελεσίγραφο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ένα σχέδιο take it or leave it.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν υιοθέτησε επιθετική ρητορική, επανέλαβε ότι οι Βρετανοί επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019, χαρακτήρισε δίκαιη την πρότασή του και παρουσίασε μία συμβιβαστική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.
Νωρίτερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το σχέδιο του Johnson είναι καταδικασμένο, ωστόσο ο λιγότερο επιθετικός τόνος του Βρετανού πρωθυπουργού αναπτέρωσε τις ελπίδες των Βρυξελλών για το ενδεχόμενο συμφωνίας ή παράτασης.
Κύριο αγκάθι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johsnon θέλει διακαώς να απαλειφθεί από το κείμενο συμφωνίας με το επιχείρημα ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό μέτρο που κρατά δέσμιο το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ (επί της ουσίας το backstop προβλέπει την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της τελωνειακής ένωσης και τη στενότερη ελεγκτική ευθυγράμμιση της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία).
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (2/10) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,51%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -0,39% στις 25997 μονάδες ενώ οι αγορές της Κίνας αναμένεται να παραμείνουν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εν μέσω των εορτασμών της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών για την παγκόσμια ύφεση να ενισχύεται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ ενώ το αδιέξοδο για το Brexit ενισχύει το αρνητικό κλίμα..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -1,9%, ο CAC στο Παρίσι στο -2,4%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,75% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -2,8%..
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,3%, ο S&P στο -1,35%, ο Nasdaq με απώλειες -1,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,39% (8,96 δολ.)
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,56 ευρώ με πτώση -7,25% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6050 ευρώ με πτώση -6,69% με όγκο 7,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7960 ευρώ με πτώση -6,11% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8460 ευρώ με πτώση -3,86% με όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,38 ευρώ, με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3850 ευρώ με πτώση -9,84%, με όγκο 1,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 178 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με πτώση -2,30% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατεγράψαν Jumbo, ΔΕΗ, CENER, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Ελλάκτωρ...
Στπν αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο ο Sarantis
H Coca Cola έκλεισε στα 29,16 με πτώση -1,85% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,75 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,9640 ευρώ με πτώση -5,84% και αποτίμηση 688 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,06 ευρώ με πτώση -2,83% και κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,25 με πτώση -0,38% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,56 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,11 ευρώ με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,24 ευρώ με πτώση -3,53% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,20 ευρώ με πτώση -2,95% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,84 ευρώ με πτώση -5,88% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,2860 ευρώ με πτώση -4,88% και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με πτώση -4,50% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1110 ευρώ με πτώση -10,05% και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,38% - Πιέσεις στα ομόλογα από 15 έως 25 χρόνια εκτιμήσεις για έκδοση 15ετούς
Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων αλλά πιέσεις ασκούνται στις πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, λόγω τακτικής ορισμένων επενδυτών που περιμένουν έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε μη ρεαλιστικές τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,38% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,38% με το αμερικανικό 10ετές 1,63% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,36% με απόδοση αγοράς 0,37% και απόδοση πώλησης 0,35%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,17 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,13%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 192 μονάδες βάσης από 186 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 206 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.739 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,06% ή 206 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία
Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,87% στις 2 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/10/2019 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,008% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στην στήριξη των 835 μονάδων έχοντας διασπάσει ενδοσυνεδριακά την πρώτη στήριξη των 850 μονάδων με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις έως -7% ενώ απώλειες καταγράφηκαν και στον FTSE 25.
Η ελληνική αγορά δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί από την διεθνή τάση, θα ακολουθήσει άβουλα την πορεία των διεθνών αγορών.
Επειδή οι κίνδυνοι αυξάνονται, η ύφεση σε Γερμανία και ΗΠΑ όλο και πλησιάζει, η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit έχει ξεκινήσει... οι κίνδυνοι για τις αγορές αυξάνονται.
Ήδη στην Γερμανία οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ είναι μόλις 0,5% για το 2019.
Οι επενδυτές το επόμενο διάστημα είναι προτιμότερο να έχουν μετρητά και ρευστότητα παρά μετοχές.
Το αρνητικό κλίμα ξεκίνησε από χθες καθώς η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ στα χαμηλά 10ετών επηρέασε την Wall Street αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες συνεχίζουν πτωτικά και σήμερα με τον Dax στην Γερμανία -1,9% και τον Dow Jones στο -1,3% ....εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών διεθνώς για την πορεία τόσο της αμερικανικής, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην ελληνική αγορά και ειδικά στις τράπεζες ασκήθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις, με την ισχυρότερη πτώση η Εθνική -7,25% - στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - και ακολούθησαν Alpha Bank -6,69%, Πειραιώς -6,11% και Eurobank -3,86% ενώ στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε και η Attica Bank με απώλειες -9,84%….
Στα τραπεζικά blue chips, απώλειες κατέγραψε το σύνολο των τίτλων, με δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΔΕΗ -5,84%, ΕΧΑΕ -4,61%, Motor Oil -3,53%....να κλείνουν στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,38% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88%.
E ίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 206 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4739 μονάδες βάσης από 4816 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Απώλειες κατέγραψε στο άνοιγμα της η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,45% και τον Γενικό Δείκτη -0,57%.
Λίγο μετά τις 16:00 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -7,21% ....αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,39% και ο Γενικός Δείκτης -3,14%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 775,04 μονάδες με απώλειες -5,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -3,01% στις 835 μονάδες έχοντας υψηλό στις 856,58 μονάδες και χαμηλό στις 834,45 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 44 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,1 εκατ. ευρώ και όγκου 1,13 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 527 χιλ. ευρώ καιη Πειραιώς 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,42 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 290 ΧΙΛ. τεμάχια αξίας 3,68 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 50,7 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ και η ΕΥΑΠΣ 85 χιλ. τεμάχια αξίας 427 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην στήριξη των 835 μονάδων έχοντας διασπάσει την πρώτη ζώνη στήριξης των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 790 μονάδες .
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης παραμένουν οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 775 μονάδες οριακά χαμηλότερα από την στήριξη των 780 μονάδων έχοντας διασπάσει ενδοσυνεδριακά την πρώτη ζώνη στήριξης των 810-800 μονάδων και ακολουθούν οι 750 μονάδες
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 830-835 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 840 -850 μονάδων
Τραπεζικά νέα
Στόχος το θεσμικό πλαίσιο για το APS (Asset Protection Scheme) του σχήματος που θα φιλοξενήσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είναι να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών εβδομάδων.
Τo APS θα περιλαμβάνει έως 30 δισεκ. NPEs με την διαδικασία της τιτλοποίησης και κάθε τράπεζα θα εκδίδει τριών τύπων ομόλογα με το κράτος να εγγυάται μόνο τα senior που εκτιμώνται σε 9,5 δισεκ. ευρώ.
Η προμήθεια - τόκος που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις θα είναι 2% ετησίως ενώ τα senior bond θα μειώνουν έως και 65% τα RWA δηλαδή το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό των τραπεζών.
Επιπλέον η ομάδα του Υπουργείου με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιώργο Ζαββό, μελετούν και το επόμενο βήμα αφού μετά το APS και αναλόγως της ταχύτητας της λειτουργίας του θα απαιτηθεί και ένα δεύτερο σχήμα για όσα NPEs δεν χωρέσουν στο πρώτο σχήμα ή διαμορφωθούν εκ των υστέρων.
Η εμπειρία ωστόσο της πρώτης φάσης θα είναι αρκούντως καθοριστική για τη δεύτερη φάση.
H κυβέρνηση αναμένει να καταθέσει μια νομοθετική ρύθμιση στο κοινοβούλιο η οποία θα βελτιώσει τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες θα χρειαστεί να σταθμίσουν το όφελος της ανακούφισης κεφαλαίου διευκολύνοντας τη μείωση των NPEs έναντι του κόστους της εγγύησης.
Σημειώνεται ότι οι τιτλοποιήσεις θα περιλαμβάνουν κυρίως εξασφαλισμένα NPEs.
Το κόστος της εγγύησης θα βασίζεται στην καμπύλη CDS του κράτους, με την έκπτωση που συνδέεται και τα spread κατά μέσο όρο σε ένα ορισμένο χρονικό ορίζοντα για να αποφευχθεί ο αντίκτυπος της μεταβλητότητας.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο της Alpha Bank για την μείωση των προβληματικών της δανείων απ΄ τι φαίνεται θα ανακοινωθεί έως 15 Νοεμβρίου 2019.
Ο στόχος αναπροσαρμόζεται στα 10-12 δισεκ. σε σύνολο 21,3 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων ενώ υπολογίζεται ότι θα δαπανήσει περίπου 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ κεφάλαιο σε σύνολο 8,38 δισεκ. που διαθέτει.
Επιπλέον, μελετάει την έκδοση ομολογιακού tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο στο 5,70% με 5,80%.
Η επικαιρότητα
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για την οικονομία και το χρέος, επανέλαβε ο Mario Draghi, ο διοικητής της ΕΚΤ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργό της Ελλάδας, στη σημερινή 2 Οκτωβρίου 2019 συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Draghi ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μόνο με επιμονή στις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει ανα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να επιτύχει υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης.
Για την ποσοτική χαλάρωση και την πιθανή ένταξη της Ελλάδας σε αυτό το πρόγραμμα τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα, και μόνο όταν αυτό συμβεί θα αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους η ΕΚΤ για να εντάξει το ελληνικό χρέος στο QE.
Ο Draghi ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα μόνο με επιμονή στις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει ανα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της και να επιτύχει υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης.
Στην Αθήνα θα έλθει αύριο, 3 Οκτωβρίου 2019, ο Επίτροπος P. Moscovici, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Κατά την επίσκεψη - αστραπή, ο Moscovici θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ θα έχει συναντήσεις και με την ηγεσία της αντιπολίτευσης, μέχρι την αναχώρησή του την Παρασκευή.
Η επίσκεψη του θεωρείται σημαντική τη στιγμή που διαμορφώνεται η 4η μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρ. Επιτροπής, η οποία θα είναι και η πρώτη υπό τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Έξι μέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου στη βουλή και το δημοσιονομικό «κενό» των 800 -900 εκατ. ευρώ, που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς στον προϋπολογισμό του 2020, είναι ακόμη ανοικτό.
Παρά την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ότι τα μέτρα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν καμία επίπτωση στη μεταμνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, η οποία όχι μόνο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο αλλά θα υπάρξει και σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο, οι δανειστές δεν έχουν ακόμη πεισθεί.
Επιμένουν για ένα «σχέδιο Β» από την πλευρά της Αθήνας με μέτρα ευθυγράμμισης του προϋπολογισμού, κυρίως από την πλευρά των δαπανών, στην περίπτωση που η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποφέρει τις προσδοκώμενες εισπράξεις.
Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα θέσει το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού
Η κυβέρνηση μάλιστα, εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη διεθνοποίηση του προβλήματος, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τις προτάσεις του για το Brexit παρουσίασε στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος απέφυγε να στείλει τελεσίγραφο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ένα σχέδιο take it or leave it.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν υιοθέτησε επιθετική ρητορική, επανέλαβε ότι οι Βρετανοί επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019, χαρακτήρισε δίκαιη την πρότασή του και παρουσίασε μία συμβιβαστική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.
Νωρίτερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το σχέδιο του Johnson είναι καταδικασμένο, ωστόσο ο λιγότερο επιθετικός τόνος του Βρετανού πρωθυπουργού αναπτέρωσε τις ελπίδες των Βρυξελλών για το ενδεχόμενο συμφωνίας ή παράτασης.
Κύριο αγκάθι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, το οποίο η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johsnon θέλει διακαώς να απαλειφθεί από το κείμενο συμφωνίας με το επιχείρημα ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό μέτρο που κρατά δέσμιο το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ (επί της ουσίας το backstop προβλέπει την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της τελωνειακής ένωσης και τη στενότερη ελεγκτική ευθυγράμμιση της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία).
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (2/10) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση -0,51%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -0,39% στις 25997 μονάδες ενώ οι αγορές της Κίνας αναμένεται να παραμείνουν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εν μέσω των εορτασμών της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς εντείνεται η ανησυχία των επενδυτών για την παγκόσμια ύφεση να ενισχύεται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ ενώ το αδιέξοδο για το Brexit ενισχύει το αρνητικό κλίμα..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -1,9%, ο CAC στο Παρίσι στο -2,4%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -1,85%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,75% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -2,8%..
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,3%, ο S&P στο -1,35%, ο Nasdaq με απώλειες -1,25% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,39% (8,96 δολ.)
Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,56 ευρώ με πτώση -7,25% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6050 ευρώ με πτώση -6,69% με όγκο 7,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7960 ευρώ με πτώση -6,11% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8460 ευρώ με πτώση -3,86% με όγκο 10,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,38 ευρώ, με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 616 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3850 ευρώ με πτώση -9,84%, με όγκο 1,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 178 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με πτώση -2,30% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατεγράψαν Jumbo, ΔΕΗ, CENER, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Ελλάκτωρ...
Στπν αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισε μόνο ο Sarantis
H Coca Cola έκλεισε στα 29,16 με πτώση -1,85% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,75 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,9640 ευρώ με πτώση -5,84% και αποτίμηση 688 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,06 ευρώ με πτώση -2,83% και κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,25 με πτώση -0,38% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,56 ευρώ, με πτώση -0,96% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,11 ευρώ με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση 2,48 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,24 ευρώ με πτώση -3,53% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,20 ευρώ με πτώση -2,95% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,84 ευρώ με πτώση -5,88% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,2860 ευρώ με πτώση -4,88% και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με πτώση -4,50% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1110 ευρώ με πτώση -10,05% και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,38% - Πιέσεις στα ομόλογα από 15 έως 25 χρόνια εκτιμήσεις για έκδοση 15ετούς
Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων αλλά πιέσεις ασκούνται στις πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, λόγω τακτικής ορισμένων επενδυτών που περιμένουν έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε μη ρεαλιστικές τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,38% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,38% με το αμερικανικό 10ετές 1,63% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,28 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,36% με απόδοση αγοράς 0,37% και απόδοση πώλησης 0,35%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,45%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,17 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,17 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,29% και απόδοση πώλησης 1,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36% με απόδοση αγοράς 1,38% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,13%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,31%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 192 μονάδες βάσης από 186 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 206 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.739 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,06% ή 206 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία
Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της χρεοκοπίας της Thomas Cook.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,87% στις 2 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/10/2019 στο -0,54% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,008% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών