Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Τα τρία πιθανά σενάρια που εξετάζει ο Johnson για το Brexit

Financial Times: Τα τρία πιθανά σενάρια που εξετάζει ο Johnson για το Brexit
Στην πιο κρίσιμη περίοδο της πρωθυπουργίας του εισέρχεται ο Johnson
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, Boris Johnson προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το Brexit και στα τρία πιθανά σενάρια που «ζυγίζει» αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Με αφορμή τα όσα διέρρευσαν σχετικά με την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρων εκτελωνισμού και στις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων, την οποία απέρριψε αμέσως το Δουβλίνο, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως ο Johnson δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, καθώς όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, θεωρεί «πως μόνο κάποιος ηλίθιος μπορεί να πιστεύει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι η καλύτερη λύση».
Βάσει του δημοσιεύματος, τρία είναι τα πιθανά σενάρια που μελετά και ζυγίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Brexit με συμφωνία

Το πρώτο είναι αυτό που προβλέπει ένα Brexit με συμφωνία με την ΕΕ, εξέλιξη την οποία η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί μακράν την καλύτερη, όχι μόνο από οικονομικής σκοπιάς αλλά και επειδή θα βοηθούσε τα μέγιστα τους Συντηρητικούς να κερδίσουν την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με τους FT, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Johnson διεμήνυε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31/10 είτε υπάρχει είτε όχι συμφωνία με την ΕΕ.
Πλέον όμως, όπως αναφέρουν οι FT, η διασφάλιση μιας συμφωνίας είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πραγματοποιήσει την υπόσχεση του σχετικά με την υλοποίηση του Brexit, ιδιαίτερα ύστερα από την «ανταρσία» Συντηρητικών βουλευτών, οι οποίοι συμμάχησαν με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και πέρασαν νόμο που εμποδίζει να πραγματοποιηθεί το Brexit στις 31/10 αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ.
Παράλληλα, με τη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, ο Johnson θα πήγαινε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές έχοντας το πάνω χέρι απέναντι τόσο στο Κόμμα του Brexit του Nigel Farage που θέλουν ένα «καθαρό διαζύγιο από την ΕΕ» όσο και απέναντι στους ανερχόμενους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, των οποίων στόχος είναι να βάλουν τέλος στο Brexit.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για να επιτύχει το στόχο του ο Johnson είναι η αντίθεση του απέναντι στο backstop, στο μηχανισμό για τα ιρλανδικά σύνορα, τον οποίο προβλέπει η συμφωνία που σύνηψε η προκάτοχος του Theresa May με τους Ευρωπαίους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Johnson, το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία είναι ο «κίνδυνος της ψευδαίσθησης» στις Βρυξέλλες, δηλαδή η ιδέα ότι εάν η ΕΕ απορρίψει το σχέδιο του Johnson, τότε το πιθανό αποτέλεσμα είναι μια ακόμα καθυστέρηση του Brexit, πιθανές εκλογές και ενδεχομένως ένας νέος και πιο ευέλικτος πρωθυπουργός.

Αποχώρηση χωρίς συμφωνία

Το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα είναι το Brexit να υλοποιηθεί χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με τους Ευρωπαίους, σενάριο στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση αν και παραδέχεται πως θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη βρετανική οικονομία.
Η ομάδα του πρωθυπουργού δίνει την εντύπωση ότι διαθέτει σχέδιο ικανό να «ξεπεράσει» τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο που ως στόχο έχει να αποτρέψει ένα άτακτο Brexit, τη στιγμή πάντως που πρώην Συντηρητικοί βουλευτές υποστηρίζουν πως ο νόμος είναι συμπαγής και ότι ο Johnson είναι αναγκασμένος να ζητήσει μια νέα αναβολή του Brexit, εάν δεν μπορέσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ έως τις 19/10.
Σε κάθε περίπτωση δεν λείπουν εκείνοι οι Βρετανοί βουλευτές που υποστηρίζουν πως ο Johnson μπορεί να τραβήξει στα άκρα την υπόθεση και να αμφισβητήσει την ισχύ του νόμου στα βρετανικά δικαστήρια.
Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, και η κίνηση του Johnson αποτύχει, κάτι που θεωρείται και το πιο πιθανό δεδομένης και της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου για την αναστολή λειτουργίας του βρετανικού Κοινοβουλίου, τότε αυτό που θα ακολουθήσει είναι η νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit.
Σε αυτό το σενάριο, η ομάδα του Johnson θεωρεί ότι θα έχει στη «φαρέτρα» της ένα αξιόπιστο μήνυμα και αφήγημα ενόψει των επόμενων εκλογών, ακόμα και αν δεν θα έχει καταφέρει να υλοποιήσει το Brexit έως τις 31/10, ότι δηλαδή τα έβαλε με την «ελίτ» των βουλευτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας , με τους δικαστές και τα μίντια.

Το χειρότερο σενάριο

Το τρίτο και χειρότερο για την βρετανική κυβέρνηση σενάριο είναι η αναβολή του Brexit να οδηγήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, κάτι που ο Johnson πιστεύει ότι θα έβαζε σε εξαιρετικά επικίνδυνη θέση την χώρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο Johnson εισέρχεται στην πιο κρίσιμη περίοδο της πρωθυπουργίας του, καθώς ετοιμάζεται να υποβάλλει την τελική του πρόταση στην ΕΕ για μια συμφωνία για το Brexit.
Οι υπουργοί εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα γνωρίζουν μετά βεβαιότητας για το εάν αυτή η πρόταση του Johnson θα χρησιμοποιηθεί ως βάση διαπραγμάτευσης για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης