Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων το 2020

tags :
Capital Economics: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων το 2020
Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε αυξημένες εκδόσεις ομολόγων, ωστόσο η ενίσχυση των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη
Σε αύξηση των μηνιαίων αγορών ομολόγων αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ το 2020, μέσω της αγοράς εταιρικού χρέους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics.
Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει σε αυξημένες εκδόσεις ομολόγων, ωστόσο η ενίσχυση των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη.
Η διάσταση απόψεων στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ γίνεται όλο και πιο ορατή, με την παραίτηση της Sabine Lautenschläger να αποτελεί το αποκορύφωμα.
Κάποια μέλη του συμβουλίου εγείρουν ενστάσεις στην επαναφορά του QE και ανησυχούν για τους κινδύνους που δημιουργούν οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Άλλοι εκφράζουν ανησυχίες ότι με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οι επιπλέον αγορές ομολόγων δεν θα βοηθήσουν, επιχείρημα το οποίο έχει μια βάση, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Υπό αυτό το πρίσμα, όταν η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, θα επιλέξει να μειώσει το βασικό επιτόκιο και να αυκήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων.
Όχι μόνο γιατί αυτή η επιλογή θα είναι ευκολότερη ώστε να διασφαλιστεί η συναίνεση του διοικητικού συμβουλίου, αλλά γιατί οι αγορές εταιρικών ομολόγων θα επιδράσουν θετικά.
Οι λόγοι είναι τρεις σύμφωνα με την Capital Economics.
1. ΟΙ προηγούμενες αγορές εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ οδήγησαν σε υποχώρηση των αποδόσεων και αύξηση των εκδόσεων.
2. Επίσης, οι αγορές εταιρικών ομολόγων οδήγησαν στην αύξηση της πίστωσης προς τις επιχειρήσεις.
3. Τέλος, η έκδοση ομολόγων αποτέλεσε μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης