Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο sell off λόγω φόβων για ύφεση και Brexit - «Βουτιά» έως -3% στην Ευρώπη - Απώλειες -1,85% για Dow Jones και -1,74% για S&P 500

tags :
Παγκόσμιο sell off λόγω φόβων για ύφεση και Brexit - «Βουτιά» έως -3% στην Ευρώπη - Απώλειες -1,85% για Dow Jones και -1,74% για S&P 500
Μεταποίηση και απασχόληση επιβάρυναν περισσότερο τις αγορές, οι οποίες ετοιμάζονται για παγκόσμια ύφεση

Sell off παγκοσμίως σημειώθηκε σήμερα 2 Οκτωβρίου 2019 στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω των διάχυτων ανησυχιών ότι η ύφεση πλησιάζει σε Γερμανία και Αμερική ενώ η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit έχει ξεκινήσει.
Οι αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά και από την αντίδραση της Ευρώπης στο σχέδιο του Boris Johnson για ένα ομαλό Brexit στις 31 Οκτωβρίου 2019, αλλά και από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) να προσφέρει «πράσινο φως» σε αμερικανικούς δασμούς ενάντια σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.
Αποτέλεσμα της τελευταίας αυτής εξέλιξης ήταν οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης να δεχθούν εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις.

Συνεχίζουν να εμφανίζονται αδύναμα στοιχεία στην οικονομία των ΗΠΑ

Μετά το χαμηλό 10ετίας στα στοιχεία μεταποίησης, σήμερα 2 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκαν τα στοιχεία απασχόλησης του Σεπτεμβρίου 2019 στις ΗΠΑ στα οποία φαίνεται ότι ο ρυθμός προσλήψεων μειώνεται.
Οι εταιρείες προσέλαβαν περισσότερους από 135.000 υπαλλήλους αυτόν τον μήνα, ενώ τον Αύγουστο 2019 είχαν προσλάβει 157.000 υπαλλήλους.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με απώλειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones έχει "σπάσει" δύο τεχνικά επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον Μ.Ο. 50 και 100 ημέρων.
Επίσης ο S&P 500 ομοίως έχει "σπάσει" το τεχνικό επίπεδο όντας χαμηλότερα από τον μέσο όρο 100 ημερών.
- O Dow Jones υποχώρησε -1,85% στις 26.080 μονάδες
- Ο δείκτης βαρόμετρο των 500 μεγαλύτερων εταιριών της Wall ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,74% στις 2.889 μονάδες.
- Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε απώλειες -1,56% στις 7.785 μονάδες.
Image
Το οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ επιδεινώνεται, καθώς τα στοιχεία για την μεταποίηση σημείωσαν χαμηλό 10ετίας.
Εξάλλου, οι διεθνείς ανησυχίες εξακολουθούν να υφίστανται για ύφεση στην Γερμανία και για το πώς εν τέλει θα επιλυθεί το θέμα του Brexit.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, έχει δηλώσει ότι στις 31 Οκτωβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία, ενώ απέστειλε μια πρόταση για συμφωνία στην Ευρωπαίκή Επιτροπή, η οποία έγινε δεκτή με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα.
Οι επενδυτές αναμένουν έστω κάποια θετικά στοιχεία από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.
Οι επίσημοι διαπραγματευτές των δύο χωρών πρόκειται να συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου, μετά από 18 σχεδόν μήνες, να δοθεί ένα τέλος στον εμπορικό πόλεμο.
Οι δύο χώρες έχουν επιβάλει εκατέρωθεν δασμούς στα προϊόντα.
Ο δείκτης δραστηριότητας για τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, έναντι 49,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα καταγράψει άνοδο στις 50,2 μονάδες.
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
«Βυθίστηκαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω φόβων για επικείμενη ύφεση

Ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για επικείμενη διεθνή ύφεση, με το Brexit να επιδρά αποσταθεροποιητικά, ιδίως αφότου το σχέδιο Johnson για έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. έγινε αποδεκτό με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα.
Επιπλέον οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες «βυθίστηκαν» ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του ΠΟΕ  για την επιβολή αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων.
Εν τω μεταξύ και στις ΗΠΑ το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση σημείωσαν χαμηλό 10ετίας, αλλά και η κατασκευαστική δραστηριότητα των ΗΠΑ βρέθηκε σε απροσδόκητα χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Παράλληλα, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, τα οποία καταδεικνύουν μείωση των προσλήψεων.
Επιπλέον εραιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (2/10) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης DAX στην Φρακνφούρτη κατέγραψε απώλειες -2,76% στις 11.925,25 μονάδες.
Image
Ο FTSE του Λονδίνου, «βυθίστηκε» -3,23% στις 7.122,545 μονάδες.
Image
Ο CAC του Παρισιού σημείωσε πτώση -3,12% στις 5.422,77 μονάδες.
Image
Ο FTSE του Μιλάνου υποχώρησε -2,87% στις 21.298,24 μονάδες.
Image
Ο δείκτης IBEX 35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης κινήθηκε με απώλειες -2,77% στις 8.912 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX σημείωσε απώλειες -2,70% στις 377,52 μονάδες.
Τα κορυφαία Ινστιτούτα Οικονομίας της Γερμανίας προχώρησαν στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ το 2019, στο +0,5% από +0,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι η η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πιθανή οικονομική κρίση.
Χθες 1/10, οι αγορές στη Wall Street κατέγραψαν σημαντική πτώση, μετά τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ που αφορούν τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2009, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο δείκτης δραστηριότητας για τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, έναντι 49,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα καταγράψει άνοδο στις 50,2 μονάδες.
Στο επίκεντρο παραμένουν και οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, μετά την ανακοίνωση της Σεούλ ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση του ΠΟΕ και οι πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) απεφάνθη υπέρ των ΗΠΑ στην υπόθεση της Airbus, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή δασμών σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών ύψους 7,5 δισεκ. δολαρίων, κρίνοντας ως παράνομες τις κρατικές ενισχύσεις που χορήγησαν στην εταιρία κατασκευής αεροπλάνων Airbus οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μετά την απόφαση του ΠΟΕ η μετοχή της Airbus υποχώρησε -2,04%, ενώ της Boeing υποχωρεί -2,41%, σε χαμηλό 4 μηνών.

Το μέτωπο του Brexit

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, απέστειλε στην Κομισιόν σχέδιο, προκειμένου να βρεθεί -μετά από 3 χρόνια- μία συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι προτάσεις Johnson δεν έγιναν αποδεκτές με ενθουσιασμό, τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να μιλούν για «σχέδιο καταδικασμένο να αποτύχει».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν υιοθέτησε επιθετική ρητορική, επανέλαβε ότι οι Βρετανοί επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου 2019, χαρακτήρισε δίκαιη την πρότασή του και παρουσίασε μία συμβιβαστική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα.
Ο Johnson τόνισε πως το Brexit πρέπει να γίνει την καθορισμένη ημερομηνία (31/10) και να μην πάρει παράταση.

Γερμανία: Τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα υποβαθμίζουν εκτιμήσεις για την ανάπτυξη - Μόλις στο +0,5% το ΑΕΠ 2019

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας προχώρησαν τα κορυφαία οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας για το 2019 και το 2020.
Οι αναλυτές επικαλούνται την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση για μεταποίηση και την αύξηση της αβεβαιότητας, εν μέσω των εμπορικών εντάσεων.
Η πτωτική αναθέωρηση των εκτιμήσεων αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία για ύφεση της γερμανικής οικονομίας.
Τα ινστιτούτα εκτιμούν ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό +0,5% το 2019 από +0,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και +1,1% το 2020 από +1,8%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα ξεσπάσει οικονομική κρίση, ωστόσο προειδοποιούν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (2/10) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε κατά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,49% στις 21.778,61 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -1,95% και τις 2.031,91 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -1,53% στις 6.639,90 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,18% στις 10.947,88 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,30% στις 26,013,25 μονάδες, ενώ οι αγορές στην ηπειρωτική Ασία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης