Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι πειρατές… του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού αυξάνουν την τιμή του μαύρου χρυσού

tags :
Οι πειρατές… του πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού αυξάνουν την τιμή του μαύρου χρυσού
Κατακόρυφη η αύξηση των κλοπών πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού
Η άνοδος στις τιμές πετρελαίου μπορεί να προέλθει από λόγους γεωπολιτικούς, οικονομικούς αλλά και… πειρατικούς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα OilPrice.com.
Όπως αναφέρει η πειρατική δραστηριότητα στον Κόλπο του Μεξικού αυξάνεται και η κλοπή πετρελαίου από τις πλατφόρμες που λειτουργούν στην περιοχή, οδηγούν σε απώλειες την εταιρεία Pemex (η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Μεξικού) που φθάνουν έως και το ένα δισ. δολάρια σε ετήσια βάση.
Η κλοπή πετρελαίου δεν είναι ασυνήθιστη στο Μεξικό, ενώ υπεύθυνα θεωρούνται τα τοπικά καρτέλ, τα οποία χρησιμοποιούν και υπαλλήλους της Pemex.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κλοπής πραγματοποιείται στη ξηρά.
Σε διάστημα μόλις δύο μηνών οι… πειρατές κατόρθωσαν να τοποθετήσουν 2.300 βρύσες στους αγωγούς πετρελαίου της Pemex και φυσικά να τις… ανοίξουν προκειμένου να κλέψουν μαύρο χρυσό.
Αν και η κλοπή του πετρελαίου και του ντίζελ ισχύει εδώ και δεκαετίες, σημειώθηκε αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως δήλωσε ο Johan Obdola, ιδρυτής του Διεθνούς Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Νοημοσύνη, μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Καναδά.
"Εκτιμάται ότι η κλοπή στο Μεξικό είναι μέχρι 1,18 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, προσφέροντας εκατομμύρια σε εγκληματικές οργανώσεις και καθιστώντας πολύ δύσκολο τον έλεγχο", ανέφερε ο Obdola στο Fox News.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pemex, οι απώλειες από την κλοπή καυσίμων τα τελευταία τρία χρόνια ανήλθαν σε 7,5 δισ. δολάρια (147 δισ. πεσο).
Σημαντικό μέρος των κλοπών πραγματοποιείται από συμμορίες, οι οποίες πρόθυμες να προσφύγουν και στη βία, καθώς αγωνίζονται μεταξύ τους για μεγαλύτερη πρόσβαση στα κρατικά καύσιμα και επίσης εκβιάζουν εργαζόμενους στη Pemex.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μεξικού, Andres Manuel Lopez Obrador, κάποιες υποτίθεται ανεξάρτητες αρχές συμμετέχουν επίσης στην εκτεταμένη κλοπή καυσίμων, την οποία υποσχέθηκε πέρυσι να αντιμετωπίσει χωρίς συμβιβασμούς.
Μέχρι στιγμής, η αντιμετώπιση αφορούσε την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού σε βασικές θέσεις υποδομής πετρελαίου και καυσίμων.
Στις offshore εγκαταστάσεις ο Obrador είχε υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει και το πολεμικό ναυτικό, προκειμένου να γίνονται συνεχείς περιπολίες στις πλατφόρμες της Pemex, που είναι ο βασικός στόχος των πειρατών.
Σύμφωνα με ορισμένους Μεξικανούς αξιωματούχους, η μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα των Pena-Nieto είναι υπεύθυνη για την αύξηση της κλοπής πετρελαίου.
Το άνοιγμα της τοπικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ιδιωτικούς φορείς αύξησε τον αριθμό των στόχων για τους υπεράκτιους πειρατές και αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο το ίδιο το πετρέλαιο αλλά και τον εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης