Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2020 επιβεβαιώνει αξιωματούχος της ΕΕ - Τηλεδιασκέψεις για να κλείσει η «τρύπα» των 900 εκατ. - Επιβεβαίωση BN

Το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2020 επιβεβαιώνει αξιωματούχος της ΕΕ - Τηλεδιασκέψεις για να κλείσει η «τρύπα» των 900 εκατ. - Επιβεβαίωση BN
Συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές έχει το υπουργείο Οικονομικών
(upd) To δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως είχε ήδη μεταδώσει το bankingnews.gr σε σχετικά του δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για θρίλερ που διεξάγει η ελληνική πλευρά με ρτους θεσμούς για να γεφυρωθεί η διαφιορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες,  την ώρα που ειναι σε εξέλιξη οι διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2020.
O Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού θα πρέπει να λυθεί έως τις 15 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο στις Βρυξέλλες.


Τί έγραφε το bankingnews.gr σήμερα 3/10

Αντίστροφη μέτρηση για τον προϋπολογισμό του 2020 και τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές για να κλείσει το κενό των 900 εκατ. ευρώ -Στην Αθήνα σήμερα (3/10) ο Moscovici
 
Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έχει από σήμερα η κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2020. Ο χρόνος κατάθεσης του προσχεδίου στη βουλή μπορεί να μετρά αντίστροφα πλην όμως η ελληνική πλευρά δεν έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα, ως το 3,5% του ΑΕΠ, με τους δανειστές, ενώ αναζητείται με κάθε τρόπο δημοσιονομικός χώρος για τις φοροελαφρύνσεις.
Στις τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να παρουσιάσει σειρά μέτρων, δημοσιονομικού αλλά και διαθρωτικού χαρακτήρα, ώστε να κλείσει το «κενό» των 900 εκατ. ευρώ και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού να πάρει τη Δευτέρα το δρόμο προς τη βουλή.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο θα επιτευχθεί κανονικά τον επόμενο χρόνο αλλά ο προϋπολογισμός θα κλείσει και με υπερ πλεόνασμα, τουλάχιστον 0,7% του ΑΕΠ. Θα παρουσιάσει δηλαδή πρωτογενές αποτέλεσμα  4,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020, χωρίς τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ( ANFA’s και SMP’s) τα οποία με βάση την συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018 η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Τα λεφτά από τα ANFA’s και τα SMP’s ούτως ή άλλως μετρούν ως έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, απλά δεν συνυπολογίζονται στο κατά πρόγραμμα πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι δεν μπορούν να το μειώσουν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση η οποία με την ευκαιρία της επίσκεψης  του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί θα επιχειρήσει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που έχει με τους θεσμούς.
Το μήνυμα που θα στείλει η Ελλάδα στον Γάλλο Επίτροπο είναι ότι θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από το 3η αξιολόγηση αρκεί οι θεσμοί να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό 800 - 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020. Ο Πιέρ Μοσκοβισί λίγο πριν παραδώσει τη θέση του επιτρόπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη στην Αθήνα πραγματοποιώντας αύριο Παρασκευή συνάντηση με τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Σήμερα το βράδυ ο αξιωματούχος της Κομισιόν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ενώ  συναντήσεις θα έχει αύριο και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία το προηγούμενο διάστημα.          

Τί έγραφε το bankingnews.gr την Τετάρτη 02/10/2019 - 00:40

Θρίλερ με το δημοσιονομικό «κενό» των 900 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020   

Έξι μέρες πριν από την κατάθεση του προσχεδίου στη βουλή και το δημοσιονομικό «κενό» των 800 -900 εκατ. ευρώ, που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς στον προϋπολογισμό του 2020,είναι ακόμη ανοικτό.
Παρά την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ότι τα μέτρα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν καμία επίπτωση στη μεταμνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο,  η οποία όχι μόνο θα υλοποιηθεί στο ακέραιο αλλά θα υπάρξει και σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο, οι δανειστές δεν έχουν ακόμη πεισθεί.                
Επιμένουν για ένα «σχέδιο Β» από την πλευρά της Αθήνας με μέτρα ευθυγράμμισης του προϋπολογισμού, κυρίως από την πλευρά των δαπανών, στην περίπτωση που η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποφέρει τις προσδοκώμενες εισπράξεις. Το «μπρα ντε φερ» με τους θεσμούς «ακουμπά» και τη νέα φορολογική κλίμακα  λόγω του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν οι νέες μεταβολές.     
Η ελληνική πλευρά τοποθετεί το κόστος του μέτρου από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από  το 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 250 - 260 εκατ. ευρώ. επί συνόλου 1,2 δισ. που είναι το ύψος των φοροελαφρύνσεων για το 2020. Η τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών έχει διαφορετική γνώμη και σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς οι απώλειες στα κρατικά ταμεία είναι πολύ μεγαλύτερες. Ενδεχομένως να υπερβαίνουν ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ.
Τούτο διότι οι μειώσεις φόρων ξεκινούν από τα 177 ευρώ για έναν άγαμο με εισόδημα έως 10.000 ευρώ και φτάνουν τα 640 ευρώ για έναν φορολογούμενο με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ. Τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούν ιδιαίτερα γενναιόδωρες αυτές τις εκπτώσεις για μία χώρα, η οποία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα δεν έχει αποφασιστεί αν η έκπτωση φόρου 777 ευρώ που οδηγεί  σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ θα συνεχίσει να «σβήνει» σταδιακά από τις 20.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, όπως συμβαίνει σήμερα, η θα υπάρξει κόφτης σε πιο χαμηλά επίπεδα.
Έντονος είναι ο προβληματισμός από την πλευρά των δανειστών και για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τα κέρδη των επιχειρήσεων του τρέχοντος έτους που θα φορολογηθούν το 2020. Το θέμα είναι εάν τελικά τα 1,2 δισ. ευρώ των μειώσεων στους φόρους θα καταστεί εφικτό να «χωρέσουν» στον προϋπολογισμό του 2020, ή η κυβέρνηση υποχρεωθεί να κάνει «εκπτώσεις» στις εξαγγελίες της.     
Οι ανταλλαγές στοιχείων με τους θεσμούς πυκνώνουν από σήμερα διότι την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα πρέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 να κατατεθεί στη βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός θα στοχεύει σε ανάπτυξη 3% τον επόμενο χρόνο και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4,2% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Θα ακολουθήσει στις 15 Οκτωβρίου η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης