Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αιτήματα ΥΠΕΝ στην Κομισιόν για επαναφορά του προσωρινού Μηχανισμού Ευελιξίας καθώς και παράταση της διακοψιμότητας

tags :
Αιτήματα ΥΠΕΝ στην Κομισιόν για επαναφορά του προσωρινού Μηχανισμού Ευελιξίας καθώς και παράταση της διακοψιμότητας
Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει ο χρόνος εφαρμογής των δυο μέτρων μηχανισμών να κινείται μεταξύ των 18 μηνών και των δυο ετών
Στην κατάθεση δυο διαφορετικών αιτημάτων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επαναφορά του προσωρινού Μηχανισμού Ευελιξίας και την παράταση του μηχανισμού της διακοψιμότητας προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού απέρριψε το ενδεχόμενο μετάβασης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας σε έναν Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, όπως δήλωνε ότι θα κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρόνος εφαρμογής των δυο μηχανισμών που θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά να εγκριθεί θα είναι μεταξύ των 18 μηνών και των δυο ετών ώστε στο διάστημα αυτό να έχει ωριμάσει η νέα αγορά που θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του Target Model.

Μελέτη του ΑΔΜΗΕ για τις ανάγκες του συστήματος

Μάλιστα έχει ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην μελέτη των αναγκών του συστήματος ώστε τα αιτήματα να συνοδεύονται από την δικαιολογητική βάση που θα επιτρέψει την έγκριση τους από την Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι ο προσωρινός Μηχανισμός Αποζημίωσης της Ευελιξίας που παρέχουν στο σύστημα οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, είχε εφαρμοσθεί μόνο για λίγους μήνες στις αρχές του 2019 (έως τις 31 Μαρτίου 2019) και κατόπιν «πάγωσε».
Και τούτο διότι η Κομισιόν έκρινε ότι ο Μηχανισμός ήταν εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών γιατί δεν προέβλεπε συμμετοχή της ζήτησης με τρόπο που να διασφαλίζει ότι πράγματι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτόν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές
Στον μηχανισμό αυτό, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Τριετή παράταση της διακοψιμότητας ζητεί η βιομηχανία

Όσον αφορά τη διακοψιμότητα,  ο υφιστάμενος μηχανισμός, με βάση την εγκριτική απόφαση της ΕΕ, εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά με βάση την υπουργική απόφαση με την οποία τέθηκε σε ισχύ, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Η τελευταία δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου έγινε στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει προγραμματισμός για άλλη δημοπρασία.
Οι βιομηχανίες έχουν εδώ και αρκετό καιρό ζητήσει την παράταση της ισχύος του μέτρου και μάλιστα για μία τριετία, προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως το target model και να μπορεί η αγορά ηλεκτρισμού να τους παράσχει τη δυνατότητα προμήθειας ρεύματος με πραγματικά ανταγωνιστικούς όρους.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης