Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

TS Lombard, EIU: Οικονομικός «πόνος» στην Ευρώπη από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

tags :
TS Lombard, EIU: Οικονομικός «πόνος» στην Ευρώπη από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των επενδυτικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Τον κίνδυνο η Ευρώπη να υποστεί περισσότερο οικονομικό «πόνο», κάτι που δεν θα αφήσει ανεπηρεάστες και τις ευρωαγορές, εάν οι ΗΠΑ περιορίσουν τις επενδύσεις στην Κίνα επισημαίνουν οι αναλυτές, με αφορμή τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον εξετάζει το σενάριο να περιορίσει τις επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου.
Μάλιστα, μεταξύ των επιλογών που είναι στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η διαγραφή των κινεζικών εταιρειών από το αμερικανικό χρηματιστήριο και ο περιορισμός των επενδύσεων από τα συνταξιοδοτικά funds στην κινεζική αγορά.
«Εάν αυτές οι απειλές υλοποιηθούν, ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ότι οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση του γουάν.
Αυτό σημαίνει λιγότερη ζήτηση από την Κίνα και από τον υπόλοιπο κόσμο επίσης και περισσότερο πόνο για την οικονομία της Ευρώπης που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές» επισημαίνει στο CNBC ο Constantine Fraser από τη TS Lombard.
Από την πλευρά της, η Agathe Demarais από την Economist Intelligence Unit (EIU) εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο βήμα των ΗΠΑ θα είναι οι κυρώσεις με στόχο τις κινεζικές εταιρείες και τράπεζες.
Σύμφωνα με την ίδια, οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν και μια ακόμα συνιστώσα, καθώς όλες τις εταιρείες ανά τον κόσμο πρέπει να σταματήσουν τις επιχειρηματικές συναλλαγές τους με κινεζικές εταιρείες εάν χρησιμοποιούν αμερικανικό δολάριο, επηρεάζει και τις τράπεζες και τις σχέσεις τους με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα.
«Αν οι διεθνείς τράπεζες αποτύχουν να αποτρέψουν αυτούς τους δεσμούς, θα μπορούν με τη σειρά τους να αντιμετωπίσουν πρόστιμα που φτάνουν σε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ» υποστήριξε η Demarais.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Peter Navarro έχει απορρίψει τις πληροφορίες περί περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης