Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GnS Economics: Η Ευρωζώνη θα είναι ένα ζόμπι λόγω αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ

tags :
GnS Economics: Η Ευρωζώνη θα είναι ένα ζόμπι λόγω αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ
Σύμφωνα με την GnS Economics πλέον αρχίζουμε σιγά σιγά να κατανοούμε πόσο καταστροφικά είναι τα αρνητικά επιτόκια
Το πόσο καταστροφική είναι για την παγκόσμια οικονομία η νομισματική πολιτική που ασκείται αναλύει Tuomas Malinen, επικεφαλής οικονομολόγος της GnS Economics.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είμαστε στη μέση ενός περίεργου οικονομικού πειράματος.
Μεγάλες ποσότητες χρεωστικών τίτλων με αρνητικές αποδόσεις, οι οποίοι φτάνουν τα 17 τρισ. δολάρια, βρίσκονται προς το παρόν στην παγκόσμια οικονομία.
Αλλά η επαναφορά μέτρων χαλάρωσης της πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο διασφαλίζει ότι η μείωση αυτή είναι μόνο προσωρινή.
Και σύμφωνα με τον Malinen, πλέον αρχίζουμε σιγά σιγά να κατανοούμε πόσο καταστροφικά είναι τα αρνητικά επιτόκια.
Οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε μια οικονομία, καθορίζοντας το επιτόκιο που λαμβάνουν οι τράπεζες στις καταθέσεις τους, δηλαδή στα αποθεματικά που κατέχουν στην κεντρική τράπεζα.
Μια νέα εξέλιξη είναι οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν πλέον και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μέσω της αγοράς ενεργητικού ή των προγραμμάτων "QE".
Οι τράπεζες επωφελούνται από τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ του "δανεισμού μακράς διάρκειας" και του "βραχυπρόθεσμου δανεισμού".
Ουσιαστικά, η διαφορά μεταξύ επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων καθορίζει την κερδοφορία μιας τράπεζας.
Ωστόσο, με τα σημερινά πολύ χαμηλά επιτόκια, αυτή η διαφορά καθίσταται σχεδόν ανύπαρκτη, και με αρνητικά επιτόκια, αναστρέφεται εντελώς.
Όταν μια κεντρική τράπεζα ωθεί τα επιτόκια σε αρνητικά εδάφη, οι τράπεζες πρέπει να καταβάλλουν τόκους στα αποθεματικά που κατέχουν εκεί.
Αλλά δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να καταβάλλουν τόκους σε καταθέσεις πελατών, οι οποίοι είναι απρόθυμοι να πληρώσουν τόκους από τα χρήματα που τοποθετούν σε μια τράπεζα.
Συνεπώς, ολόκληρη η λογική των κερδών της τράπεζας είναι άτοπη αν οι τράπεζες υποχρεούνται να καταβάλλουν τόκους επί δανείων και να λαμβάνουν τόκους από καταθέσεις.
Καθώς τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών συμπιέζονται, η κερδοφορία μειώνεται και οι δανειοδοτικές δραστηριότητες μειώνονται.
Ωστόσο, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα αρνητικά επιτόκια δεν σταματούν εκεί.
Το 2008, ένα επιβλητικό άρθρο που περιγράφει την οικονομική δυσαρέσκεια στην Ιαπωνία μετά τη χρηματοπιστωτική συντριβή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, διαπίστωσε ότι αντί να χρεώνουν ή να αρνούνται να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενα χρέη, οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες διατήρησαν δάνεια που ρέουν σε αφερέγγυους δανειολήπτες.
Δηλαδή, οι τράπεζες υποστήριζαν τις επιχειρήσεις που, σύμφωνα με την τυπική οικονομική λογική, θα έπρεπε να είχαν χαθεί.
Έτσι, δημιουργούσαν εταιρίες ζόμπι.
Τα αρνητικά επιτόκια προωθούν το φαινόμενο των εταιρειών ζόμπι με δύο τρόπους.
Πρώτον, η πίστωση είναι εξαιρετικά φθηνή και σε ορισμένες περιπτώσεις πληρώνεστε ακόμη και για να την πάρετε (εάν οι τράπεζες συμφωνούν με τα αρνητικά επιτόκια που ορίζει η κεντρική τράπεζα).
Δεύτερον, επειδή τα αρνητικά επιτόκια αποδυναμώνουν τις τράπεζες καταστρέφοντας τα λειτουργικά περιθώρια, θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις απώλειες κεφαλαίου με την επέκταση της πίστωσης σε προβληματικούς ή ακόμη και σε αφερέγγυους οφειλέτες.
Επιπλέον, τα αρνητικά επιτόκια σκοτώνουν τα κίνητρα για επενδύσεις σε τεχνολογίες που ενισχύουν την παραγωγικότητα, υποστηρίζοντας τους ηγέτες της βιομηχανίας, οι οποίοι συνήθως πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα για δάνεια.
Δεδομένου ότι οι πολύ χαμηλοί ή αρνητικοί συντελεστές ευνοούν φυσικά τις δεσπόζουσες επιχειρήσεις, ο ανταγωνισμός είναι στραγγαλισμένος, με αποτέλεσμα την πτώση των συνολικών επενδύσεων.
Ως αποτέλεσμα αυτών, η αύξηση της παραγωγικότητας αρχίζει να σταματά, οδηγώντας σε στασιμότητα τη συνολική οικονομία.
Αυτός ο κρίσιμος αλλά διεστραμμένος μηχανισμός δεν έχει ακόμη γίνει ευρέως κατανοητός, αναφέρει ο Malinen.
Η οικονομική λογική των αρνητικών επιτοκίων διαστρεβλώνει επίσης τον ρόλο της χρονικής προτίμησης.
Κανονικά, ο χρόνος υποτιμά τα φυσικά προϊόντα και εισάγει κίνδυνο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Όταν έχετε χρήματα και δανείζετε σε κάποιον, τείνετε να ζητάτε ένα ασφάλιστρο που αντιπροσωπεύει την αποζημίωση για το γεγονός ότι πρέπει να αναβάλλετε τη δική σας τρέχουσα κατανάλωση και τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να μην πάρετε τα χρήματά σας πίσω εάν ο δανειολήπτης γίνει αφερέγγυος.
Αυτό το premium βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε οικονομικής συναλλαγής.
Γιατί θα ήθελε κάποιος να δανείσει αν χρειαστεί να πληρώσει τον οφειλέτη;
Αυτός είναι ο παραλογισμός που παρατηρήθηκε ήδη στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, αλλά είναι πιθανό να είναι πολύ πιο επιζήμιο στις οικονομικές αλληλεπιδράσεις της καθημερινής ζωής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι πέρα από κάθε οικονομική λογική και στην έμφυτη ανθρώπινη αίσθηση της ορθότητας.
Έτσι, τα αρνητικά ποσοστά προκαλούν σοβαρή βλάβη στην κερδοφορία του τραπεζικού τομέα, ενθαρρύνουν τη δημιουργία εταιρειών "ζόμπι", σκοτώνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και παραμορφώνουν τις οικονομικές σχέσεις.
Μπορεί να είναι η πιο καταστροφική μορφή νομισματικής πολιτικής που εφευρέθηκε ποτέ.
Ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης είναι ήδη αδύναμος, αλλά πιθανότατα να έχει μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της ύφεσης.
Η οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη ενδέχεται να επιδεινωθεί από σημαντικούς αριθμούς εταιρειών ζόμπι που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την ύφεση.
Και όλα αυτά, επειδή οι κεντρικές τράπεζες, και ειδικά η ΕΚΤ, δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι το πείραμα της νομισματικής πολιτικής τους απέτυχε, καταλήγει ο Malinen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης