Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δασμοί των ΗΠΑ δείχνουν την ψευδαίσθηση του Λονδίνου για το Brexit – «Θύμα» η παραγωγή ουίσκι

Οι δασμοί των ΗΠΑ δείχνουν την ψευδαίσθηση του Λονδίνου για το Brexit – «Θύμα» η παραγωγή ουίσκι
Απογοήτευση επικρατεί στη Βρετανία από την κίνηση των ΗΠΑ αναφορικά με τους δασμούς, ενώ η Σκωτία υποστηρίζει ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει να αντισταθμίσει τη ζημιά του Brexit - Πλήγμα για την παραγωγή ουίσκυ
Απογοητευμένη εμφανίζεται η Βρετανία από τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκής κατασκευής αεροσκάφη Airbus και στο σκοτσέζικο ουίσκι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Boris Johnson.
«Απογοητευθήκαμε που οι ΗΠΑ εξέδωσαν αυτή τη λίστα. Η προσφυγή στους δασμούς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να στηρίξει μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για τη διαμάχη Airbus-Boeing και να αποφύγει να τεθούν σε ισχύ αυτοί οι δασμοί».
 
Πλήγμα στην παραγωγή ουίσκυ

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Σκοτίας ανακοίνωσε σήμερα 3/10 ότι η επιβολή αμερικανικών δασμών σε διάφορα προϊόντα, μεταξύ των οποίων του σκοτσέζικου ουίσκι, αποτελεί ένδειξη ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά από το Brexit πετυχαίνοντας μια εμπορική συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι θα επιβάλουν δασμούς 10% σε ευρωπαϊκής κατασκευής αεροσκάφη Airbus και 25% στο γαλλικό κρασί, το σκοτσέζικο ουίσκι και σε τυριά από όλη την ΕΕ ως ποινή για αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.
 Η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 25% στο σκοτσέζικο ουίσκι θα ζημιώσει τον κλάδο και θα πλήξει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις στη Σκοτία, σύμφωνα με σημερινή 3/10 ανακοίνωση της επαγγελματικής ένωση του κλάδου, ενώ ζήτησε συγκράτηση από όλες τις πλευρές.
«Όταν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών της Σκοτίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πιθανό αντίκτυπο ενός Brexit «χωρίς συμφωνία», το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι η περαιτέρω αβεβαιότητα για αυξημένους δασμούς στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκοτίας.
«Η επιβολή τέτοιων δασμών υπονομεύει επίσης σοβαρά τους ισχυρισμούς από τη βρετανική κυβέρνηση ότι μια πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ μπορεί εύκολα ή γρήγορα να αντισταθμίσει τη ζημιά που γίνεται από το Brexit», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τη Σκοτία, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά και με τη μεγαλύτερη αξία μεμονωμένη αγορά για το σκοτσέζικο ουίσκι, καθώς πέρυσι οι εξαγωγές του προϊόντος αυτού στην αμερικανική αγορά ξεπέρασαν το 1 δισ. στερλίνες.
Η ένωση ανακοίνωσε ότι, παρότι το ζήτημα αφορά τις επιδοτήσεις για αεροσκάφη, το ουίσκι single malt αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της συνολικής αξίας των βρετανικών προϊόντων στην αμερικανική λίστα δασμών, που ανέρχονται στα 460 εκατ. δολάρια.
«Οι δασμοί αναπόφευκτα θα ζημιώσουν τον κλάδο του Σκοτσέζικου Ουίσκι', δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Σκοτσέζικου Ουίσκι Karen Betts σε ανακοίνωση.
«Οι δασμοί θα θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά μας και το μερίδιο αγοράς του σκοτσέζικου ουίσκι», δήλωσε.
«Αναμένουμε να δούμε αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Σκοτία και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη σε όλον τον κλάδο και την εφοδιαστική μας αλυσίδα».
Η Bettsκάλεσε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκλιμακώσουν την εμπορική διαμάχη, προσθέτοντας ότι οι εκατέρωθεν εξαγωγές της Βρετανίας και των ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία 25 χρόνια, όταν δεν υπήρχαν δασμοί στα οινοπνευματώδη ποτά.
«Ενώ η είδηση αυτή είναι πολύ ανησυχητική για το σκοτσέζικο ουίσκι και άλλα προϊόντα της Σκοτίας που εξάγονται στις ΗΠΑ, συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι οι σκοτσέζικες εξαγωγές δεν θα αποτελέσουν παράπλευρη απώλεια σε αυτή την εμπορική διαμάχη και στηρίζουμε τις εν εξελίξει ενέργειες της ΕΕ προς μια συμφωνία με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
«Ξεκαθαρίσαμε στους Βρετανούς υπουργούς τις ανησυχίες μας για τον αντίκτυπο στο ουίσκι και άλλα σκοτσέζικα προϊόντα και αναμένουμε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις σκοτσέζικες εξαγωγές», δήλωσε.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βασικούς εταίρους, όπως η Ένωση Σκοτσέζικου Ουίσκι, για να στηρίξουμε τον κλάδο και να ελαχιστοποιήσουμε τους πιθανούς δασμούς».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης