Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς λειτουργούν τα Stablecoins που υποστηρίζονται από πολύτιμα μέταλλα

tags :
Πώς λειτουργούν τα Stablecoins που υποστηρίζονται από πολύτιμα μέταλλα
Stablecoins που υποστηρίζονται από πολύτιμα μέταλλα - Πώς λειτουργούν;
Τα κρυπτονομίσματα υπόκεινται συνεχώς σε διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας και χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα των τιμών.
Για να καταστούν πιο χρήσιμα και σταθερότερα τα κρυπτονομίσματα, δημιουργήθηκε ένας ειδικός τύπος:, τα stablecoins.
Το Stablecoin είναι ένα κρυπτονόμισμα η αξία του οποίου συνδέεται με κάποιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.
Αυτό το περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να είναι χρήματα fiat, πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσός και ασήμι, πετρέλαιο ή σχεδόν οτιδήποτε έχει απτή αξία.
Η τιμή ενός  Stablecoin σχηματίζεται σε άμεση αναλογία με το καθιερωμένο περιουσιακό στοιχείο.

Ένα ιδανικό Stablecoin πρέπει να εκτελεί τρεις κύριες λειτουργίες:

-Να χρησιμοποιείται ως μέσο ανταλλαγής (άμεση αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών).
-Να λειτουργεί ως περιουσιακό στοιχείο αποταμίευσης (επιτρέποντας την εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς απώλεια αξίας).
-Να χρησιμοποιείται ως λογιστική μονάδα (συγκρίνοντας το κόστος αγαθών και υπηρεσιών).
Τα πολύ πρώιμα Stablecoins όπως το Tether, ήταν συνεδεμένο με νομίσματα fiat (δολάριο ΗΠΑ), αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι προγραμματιστές άρχισαν να συνδέουν τα  Stablecoins με άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός.
Εδώ είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα stablecoins υποστηρίζεται από πολύτιμα αντικείμενα.



PAX Gold

Το Paxos Standard Token (PAX) έχει χρησιμοποιηθεί ενεργά από το 2018.
Είναι συνδεδεμένο με το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών 1: 1 και ξεχωρίζει μεταξύ άλλων stablecoins στο βαθμό που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης Υπηρεσίες (NYDFS).
Το κρυτπόνόμισμα χρησιμοποιεί το έξυπνο συμβόλαιο του Ethereum.
Τον Μάρτιο του 2019, η εταιρία  ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται να εκδώσει ένα νέο κρυπτονόμισμα υποστηριζόμενο από πολύτιμα μέταλλα και μετοχές.
Στη συνέχεια, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, η Paxos ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου stablecoin, η τιμή της οποίας εξασφαλίζεται από χρυσό. PAX Gold (PAXG), βασίζεται στο blockchain του Ethereum και πληροί το πρότυπο ERC-20.  
Η Paxos ισχυρίζεται ότι έχει λάβει έγκριση από την NYDFS για την έκδοση των χρυσών μαρκών PAX (PAX Gold tokens).
Κάθε PAXG δίνει στους χρήστες την ιδιοκτησία μιας ουγγιάς χρυσού που βρίσκεται σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας στο Λονδίνο.
Το PAXG μπορεί να εξαργυρωθεί με αντάλλαγμα μίας φυσικής μπάρας χρυσού σε οργανισμούς-εταίρους, για παράδειγμα, το New York Bullion Exchanges.
Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν τα κρυπτονομίσματά τους σε νόμισμα fiat ή χρυσό και αντίστροφα.
Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη ουγγιά χρυσού στην οποία συνδέεται το καθένα PAXG είναι διαθέσιμες στους κατόχους των PAXG.
Μπορούν να δουν τον αύξοντα αριθμό, τον κωδικό της ουγγιάς, το βάρος.
Η Paxos χρεώνει τέλη για συναλλαγές εντός του blockchain, καθώς και για τη δημιουργία και την εξαργύρωση ενός κρυπτονομίσματος.
Ωστόσο, δεν χρεώνεται προμήθεια για την αποθήκευση χρυσού στην οποία επισυνάπτεται το PAXG.

Digix Gold

Το Digix (DAO) είναι ένα κρυπτονόμισμα  που βασίζεται στο blockchain του Ethereum και παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να διεξάγουν συναλλαγές συμβόλαια χρυσού.
Έχουν αναπτυχθεί δύο τύποι κρυπτονομισμάτων το  Digix Gold (DGX) και το Digix DAO (DGD).
Το Digix Gold είναι ένα stablecoin που συνδέεται άμεσα με τον χρυσό.
Η τιμή ενός νομίσματος ισοδυναμεί με 1 γραμμάριο χρυσού.
Για να εξασφαλιστεί η συναλλαγματική ισοτιμία, o φυσικός χρυσός έχει εγκριθεί  από την Ένωση της Αγοράς Πολύτιμων Μετάλλων του Λονδίνου (Association of the Precious Metals Market) και έχει τοποθετηθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.
Το Digix δημιουργήθηκε το 2014 και είναι εγγεγραμμένο στη Σιγκαπούρη.
Ο προκάτοχός του, Xcp, ήταν ανεπιτυχής.
Τον Μάιο του 2015 πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη μια συνάντηση των μελών του Ιδρύματος Ethereum, στην οποία οι προγραμματιστές πρότειναν συνεργασία για την προώθηση της Ethereum μαζί με το Digix.
Στις 15 Ιανουαρίου 2016, ξεκίνησε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα beta στο Frontier.
Μια αρχική δημόσια πώληση έλαβε χώρα στα τέλη Μαρτίου 2016 και συγκεντρώθηκαν 5,5 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα.
Το συνολικό ποσό είναι 2 εκατομμύρια DGD, εκ των οποίων το 15% προορίζεται για τους προγραμματιστές.
Η κύρια ιδέα πίσω από το Digix DAO είναι να αποκτήσει ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο (χρυσό), να το αποθηκεύσει (μεταφορά στο blockchain) και να κατανείμει ομοιόμορφα τις μετοχές μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.
Ταυτόχρονα, όλοι οι ιδιοκτήτες των stablecoind έχουν επίσης το δικαίωμα να επηρεάζουν την ανάπτυξη της πλατφόρμας.
Το πρόγραμμα είναι απλό: οι προγραμματιστές προσφέρουν στους επενδυτές διάφορους αλγορίθμους ανάπτυξης έργων από επαγγελματική άποψη.
Οι επενδυτές πρέπει να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία προκειμένου να βρουν συλλογικά τη σωστή λύση και να καταλήξουν σε κοινή συναίνεση.
Τα Digix Gold, μπορούν να ανταλλάσσονται ανά πάσα στιγμή με χρυσό ή άλλα κρυπτονομίσματα.
Τα κρυπτονομίσματα είναι διαθέσιμα μόνο στην αγορά Digix, όπου μπορούν να αγοραστούν με Ether.  
Οι μάρκες είναι σε μορφή Ethereum EIP20, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιηθούν για συμβόλαια Ethereum.
Με την αύξηση των τιμών για τα πολύτιμα μέταλλα, η αξία του DGD θα αυξηθεί επίσης, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του στην αγορά.
Αλλά ακόμη και αν η ζήτηση για ένα κέρμα ξαφνικά εξαφανιστεί τελείως, οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να μην πωλούν με ζημία, καθώς μπορούν να πουλήσουν τον χρυσό τους σε τιμή αγοράς.

GoldMint

Το GoldMint είναι μια πλατφόρμα βασισμένη σε blockchain που χρησιμοποιεί χρυσά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τα οποία υποστηρίζονται 100% από φυσικό χρυσό ή ETFs.
Το GoldMint βοηθά χρηματιστές και επενδυτές να διαχειρίζονται κινδύνους μεταβλητότητας και να λαμβάνουν ανταγωνιστικές προμήθειες για προϊόντα που πωλούνται μέσω GoldMint σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενεχυροδανειστήρια και άλλες επιχειρήσεις, καθώς και μεμονωμένους ενδιαφερόμενους.
Το GoldMint εξαρτάται από δύο κρυπτονομίσματα το Gold και το MNT.
Το πρώτο είναι ένα επενδυτικό μέσο που υποστηρίζεται πλήρως από το φυσικό χρυσό ή/ και τα ETF.
Ένα Gold είναι ισοδύναμο με μια ουγγιά χρυσού στην Παγκόσμια Αρχή για τα Πολύτιμα Μέταλλα (LBMA).
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της GoldMint Dmitry Pluschevskiy, η πλατφόρμα λειτουργεί ως εξής.
Οι χρήστες λαμβάνουν δάνειο από οποιονδήποτε από τους εταίρους της πλατφόρμας σε όλο τον κόσμο για το χρυσό προϊόν τους, το οποίο (το δάνειο) στη συνέχεια εισέρχεται στο χώρο αποθήκευσης Custody Bot.
Ταυτόχρονα, το προϊόν περνά μέσα από ένα αυτόματο διαγνωστικό σύστημα ενσωματωμένο στο Custody Bot, ενώ πληροφορίες σχετικά με το βάρος και το δείγμα του προϊόντος καταγράφονται στο δίκτυο blockchain MINT.
Χρησιμοποιώντας τις ληφθείσες πληροφορίες, το blockchain MINT εκδίδει αυτόματα την αντίστοιχη ποσότητα Gold.
Η κίνηση του Gold καθορίζεται επίσης στο blockchain MINT.
Όλες οι αλλαγές στο blockchain MINT καταγράφονται κατά την εξόρυξη από τους κύριους κόμβους, οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν μόνο από τους κατόχους των μαρκών MNT.
Οι κύριοι κόμβοι λαμβάνουν προμήθειες από κάθε συναλλαγή στο στο blockchain MINT.
Τα έσοδα από την πώληση του Gold επενδύονται από το GoldMint σε περιουσιακά στοιχεία χρυσού.
Το GoldMint στοχεύει να εξαργυρωθούν τα κρυπτονομίσματα Gold στην ιστοσελίδα του, στον προσωπικό λογαριασμό του επενδυτή, όπου όλα τα Gold, στην τρέχουσα τιμή του χρυσού μπορούν να ρευστοποιηθούν είτε άμεσα είτε μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χωρίς πρόσθετα τέλη.

Ekon Gold

Η ελβετική startup Eidoo ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός stablecoin το Σεπτέμβριο του 2017, το οποίο συνδέεται με την τιμή του χρυσού.
Το stablecoin ονομάζεται Ekon Gold (με σύμβολο ERC-20) που θα είναι διαθέσιμο στο πορτοφόλι πολλών νομισμάτων και στην υβριδική αποκεντρωμένη ανταλλαγή του project.
To Ekon μπορεί να ανταλλαγεί μόνο για ένα γραμμάριο χρυσού σε ειδικό κατάστημα στην Ελβετία, βρίσκεται σε θυρίδες ασφαλείας και ελέγχεται από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία PluriAudit SA μία φορά κάθε 90 ημέρες.
Για να αγοράσετε το Ekon, είναι απαραίτητο να κατεβάσετε την εφαρμογή Eidoo και, για να συμμορφωθείτε με τους κανονισμούς AML, και να ολοκληρώσετε τη διαδικασία KYC μέχρι τη Βαθμίδα 2.
Τον Οκτώβριο του 2017, η Eidoo άντλησε 27,9 εκατομμύρια δολάρια σε γύρο χρηματοδότησης και έλαβε άδεια από την Ελβετική Ένωση Προτύπων Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (VQF) υπό την εθνική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή FINMA.

Tiberius

Η ελβετική εταιρεία Tiberius Group AG ανακοίνωσε την έκδοση του κρυπτονομίσματος Tiberius τον Σεπτέμβριο του 2018.
Τα Tiberius χαρακτηρίζονται από υψηλή σταθερότητα, καθώς υποστηρίζονται από ένα καλάθι επτά πολύτιμων μετάλλων.
Η Tiberius Group ετοιμάζεται να εκδώσει κρυπτονομίσματα υποστηριζόμενα από  σιδηρούχα και πολύτιμα μέταλλα όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, ο χρυσός, η πλατίνα, ο κασσίτερος, το νικέλιο και το κοβάλτιο, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όλες οι εργασίες για την πώληση του Tiberius θα γίνουν σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία.
Η τιμή του Tiberius  θα είναι περίπου 0,7 δολάρια.
Όμως η Tiberius Group AG έχει καθυστερήσει την πώληση του νομίσματος Tiberius για τώρα.
Ο Όμιλος Tiberius έλαβε εντολές ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων μέσω της θυγατρικής του Tiberius Technology Ventures AG, αλλά τα τέλη από τις εταιρείες επεξεργασίας πιστωτικών καρτών ήταν απαράδεκτα υψηλά, καθιστώντας τον Όμιλο Tiberius αδύνατο να επεξεργαστεί παραγγελίες ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω «περιορισμών» στις πιστωτικές κάρτες.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Giuseppe Rapallo, ο λόγος αυτής της καθυστέρησης ήταν η επιθυμία να επιτευχθεί διαφοροποίηση, η οποία θα έκανε το Tiberius ακόμα πιο ελκυστικό και πιο σταθερό.
Ταυτόχρονα, η αγορά ενός Tiberius θα ισοδυναμεί με την επένδυση στα μέταλλα και τις τεχνολογίες που σχετίζονται με αυτά, όπως ηλεκτρικά οχήματα, ρομπότ, ηλιακή ενέργεια, τεχνητή νοημοσύνη και άλλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης