Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι τρεις πιθανοί μνηστήρες της Creta Farms, η τραπεζική αγωνία και η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

tags :
Οι τρεις πιθανοί μνηστήρες της Creta Farms, η τραπεζική αγωνία και η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Δεν υπήρξε ανακοίνωση για τη χθεσινή … Συνέλευση όπου παρέστη μόνο η πλευρά του Εμ. Δομαζάκι
Ώρα μηδέν για την Creta Farms είναι η σημερινή καθώς στις 5 το απόγευμα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών και δεν αναμένεται τρίτη παράταση καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την εταιρία έχει αυξηθεί μετά και την εμπλοκή που σημειώθηκε σχετικά με το ποιος διοικεί την εταιρία.
Από διασταυρούμενες πηγές εμφανίζεται ότι θα υποβληθούν προσφορές από τη Lime Capital Partners ρωσικών συμφερόντων και ιδιοκτήτρια της Δωδώνη, τον όμιλο  Δουζόγλου και με σοβαρή πιθανότητα από την Impala του κ. Βιντζηλαίου και ιδιοκτήτρια της Λακωνική.  Ωστόσο δεν αποκλείονται εκπλήξεις στο μέτωπο της εμφάνισης ή της απόσυρσης μνηστήρων δεδομένου ότι υπάρχουν κινήσεις τακτικής  από ενδιαφερόμενους που επιδιώκουν να αιφνιδιάσουν.
Στις τράπεζες πάντως υπάρχει αγωνία για την υποβολή προσφορών καθώς πρώτον θα διαφανεί αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον εξαγοράς της εταιρίας αλλά και αν κάποιες ( όχι όλες)  εκ των πιστωτριών τραπεζών εννοούν πραγματικά αυτό που λένε ότι δηλαδή επιδιώκουν πράγματι τη διάσωσης της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας.
Αγωνία φαίνεται να υπάρχει και από την πλευρά του CRO ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τους χειρισμούς που έχει κάνει μέχρι σήμερα με ερωτήματα αν κατά πόσο αυτοί συμβαδίζουν με την υποχρέωση επιμέλειας που πηγάζει εκ του MOU που έχει συναφθεί μεταξύ τραπεζών και πιστωτών, αν και το MOU δεν συνοδεύτηκε από τις προβλεπόμενες συμβάσεις με ευθύνη του επικεφαλής του syndication.
Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε και χθες ξεκαθάρισε το διοικητικό ζήτημα που έχει προκύψει στην εταιρία καθώς ναι μεν πραγματοποιήθηκε Συνέλευση στην έδρα της εταιρίας στην Κρήτη όπου παρέστη ο κ. Εμμ Δομαζάκις αλλά και όχι ο Κ. Δομαζάκης ο οποίος θεωρεί ότι η Συνέλευση έχει ολοκληρωθεί. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε εκδοθεί ανακοίνωση.  
Τραπεζικές πηγές πάντως δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να εκδοθεί (αν τελικά εκδοθεί ) ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της Γενικής Συνέλευσης σήμερα και μετά το πέρας υποβολής των προσφορών. Από την άλλη πλευρά πηγές προσκείμενες στον κ. Εμ Δομαζάκι ανέφεραν ότι ανακοίνωση θα εκδοθεί σήμερα το πρωί.   
Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε χθες επιστολές στους βασικούς μετόχους της εταιρίας ζητώντας τους να δηλώσουν εντός της σήμερον τυχόν μεταβολές στα δικαιώματα ψήφου των μετοχών όπως προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία σε περιπτώσεις υπογραφής συμβάσεων ενεχύρου.
Πέραν αυτού όμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητά εντός πέντε εργάσιμων ημερών και από τους δύο μετόχους να γνωστοποιήσουν όλες τις συναλλαγές που έχουν διενεργηθεί από το Σεπτέμβριο του 2018 για λογαριασμό τους μέσω των εταιριών- μετόχων της Creta Farms που εμφανίζονται στο μετοχολόγιο και είναι EFG Bank (Monaco) με έδρα το Μονακό, RFG Bank με έδρα την Ελβετία, Silver Invets & Trade Limited με έδρα τις Σεϋχέλλες, Bank of Ayudh Aya με έδρα την Ταϊλάνδη, Monferato International με έδρα τα νησιά Marshall και το φυσικό πρόσωπο Μπόνο Νικόλαο. Μάλιστα η Επιτροπή ζητά να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συναλλαγών, την τιμή ανά μετοχή με την προσκόμιση εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων.
Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Κ Δομαζάκης σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει την 26η Ιουνίου μετά την αποχώρησή του από τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας είχε καταγγείλει πως «επιβεβαιώθηκε αυτό που είχαμε καταγγείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι ο κ. Μάνος Δομαζάκις μέσω της EFG Monaco δρα από κοινού και συντονισμένα με το μέτοχο και γαμπρό κ. Μπόνο».
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι έχουν γίνει από την πλευρά του καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προγενέστερα της 26η Ιουνίου και είναι άγνωστο αν έχουν διερευνηθεί ή αν οι χθεσινές επιστολές εντάσσονται στο πλαίσιο της διερεύνησης με πολύμηνη καθυστέρηση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης