Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έρχεται να υπογράψει ο Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ)

Νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα έρχεται να υπογράψει ο Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ)
Η εν λόγω συμφωνία τέθηκε, για πρώτη φορά, σε ισχύ, το 1990 με δεκαετή διάρκεια και από τότε, ανανεώνεται κάθε χρόνο
Στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στρέφονται οι προβολείς της επικαιρότητας καθώς ο  Mike Pompeo φτάνει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα για τις επίσημες υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ (συμφωνία για τη βάση της Σούδας).
Το Σάββατο στις έντεκα το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια με τον οποίο και θα υπογράψουν το αναθεωρημένο τμήμα της Συμφωνίας MDCA.
Η εν λόγω συμφωνία τέθηκε, για πρώτη φορά, σε ισχύ, το 1990 με δεκαετή διάρκεια και από τότε, ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία την οποία βέβαια σε μεγάλο μέρος, είχε διαπραγματευτεί, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και άλλοι υπουργοί. Και διπλωματικοί παρατηρητές θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό διασφαλίζει κάποια από τα εθνικά συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές κινήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας έγιναν από Αμερικανό πρεσβευτή Geoffrey Pyatt και από την ελληνική πλευρά, από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θ. Δεμίρη, την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο και τον εμπειρογνώμονα του ΥΠΕΞ και του ΥΕΘΑ.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η αναβάθμιση και διεύρυνση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα και πέραν της Σούδας, ναι μεν έχει πρακτικό όφελος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε συμβολικό επίπεδο αποτελεί ένδειξη από την πλευρά της Ουάσιγκτον ότι αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή.
Και η συγκεκριμένη επιλογή την δεδομένη στιγμή στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και κατά συνέπεια και προς την Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη του Mike Pompeo είναι σημαντική διότι είναι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής στην αμερικανική κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αφού δεν υπάρχει σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ενώ ο υπουργός Άμυνας είναι υπηρεσιακός. Και σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η παρουσία ενός συνομιλητή αυτού του επιπέδου στην χώρα μας.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα προσδίδει μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση και αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης καθώς έτσι ενισχύεται ο εθνικός στόχος για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατηγικό κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό, διότι με την ανάπτυξη και παράλληλων υποδομών προσφέρει εναλλακτική οδό εξόδου στην Μεσόγειο για την Βουλγαρία και την Ρουμανία, που μέχρι σήμερα είναι «εξαρτημένες» από την Τουρκία εξαιτίας των Στενών.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης