Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump εμπλέκει την Κίνα στην υπόθεση Biden και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εμπορική διαμάχη

Ο Trump εμπλέκει την Κίνα στην υπόθεση Biden και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εμπορική διαμάχη
Οι πιέσεις Trump στην Κίνα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να εμπλέξει ξένες κυβερνήσεις στην υπόθεση Biden
Καίριο πολιτικό πλήγμα στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα επιφέρει η πρόταση του Donald Trump να διερευνήσει το Πεκίνο τις δραστηριότητας του Joe Biden και του γιου του Hunter, όπως σχολιάζει το CNN.
Οι πιέσεις Trump στην Κίνα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να εμπλέξει ξένες κυβερνήσεις στην υπόθεση Biden, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα προετοιμάζουν το έδαφος για την επανέναρξη των περίπλοκων εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, δεν ήταν οι πρώτες, με τις οποίες επιτέθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, για τις σχέσεις του με την Κίνα.
Ο Αμερικανικός πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν άσκησε ποτέ πίεση στον Κινέζο πρόεδρο Xi για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του Biden, ούτε ήταν η πρώτη φορά, που ζητούσε χάρη από τον Xi, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα τίμησε τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Κίνας.
Στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος Trump με τον Κινέζο πρόεδρο, τον Ιούνιο του 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέδειξε την πολιτική προοπτική του Biden, όπως επίσης και τη θετική δυναμική της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Elizabeth Warren, οι οποίοι την περίοδο εκείνη, είχαν αρχίσει να αποκτούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.
Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο Trump είπε στον Xi ότι ο ίδιος δεν θα αντιδράσει για τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Το αρχείο της αναφερόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο, αποθηκεύτηκε αργότερα σε ένα ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης, για την αποθήκευση της επίμαχης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου Trump και του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, που προκάλεσε την καταγγελία του πληροφοριοδότη των αμερικανικών υπηρεσιών, η οποία στην συνέχεια, πυροδότησε την έναρξη μιας επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Trump.
Σε ερώτηση που έγινε στον Λευκό Οίκο στις αρχές της εβδομάδας για την αναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία Trump και Xi, ο Λευκός Οίκος δεν αρνήθηκε ότι τέθηκε το ζήτημα του Biden.

Αμηχανία στο Πεκίνο

Την ίδια ώρα, η Κίνα διαμηνύει ότι  δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi ύστερα από τη δημόσια έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ.
«Η Κίνα δεν θα αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ.
Τα σχόλια του Trump προκάλεσαν σύγχυση, αλλά και μία κινητικότητα, ώστε να δοθούν εξηγήσεις μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων.
“Με ρωτάτε για τα σχόλια που μόλις έκανε ο πρόεδρος Tump; Δε νομίζω ότι μπορώ να σας πω κάτι άμεσα,” απάντησε Κινέζος διπλωμάτης που ρωτήθηκε σχετικά.
“Αυτό είναι ουσιαστικά χαοτικό. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε με την πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ,” συμπλήρωσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Συνεργάτης του Trump εκτός του Λευκού Οίκου, περιέγραψε ότι έλαβε ένα μήνυμα από αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, οι οποίοι ρωτούσαν αν ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν σοβαρός όταν πρότεινε την έναρξη έρευνας για τους Μπάιντεν στην Κίνα.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο δεν ξεκαθάρισε άμεσα την θέση του για το αν θα προχωρήσει στην έναρξη μιας έρευνας ή αν θα το δημοσιοποιήσουν στην περίπτωση που το πράξουν.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, άρχισε την έρευνα που απειλεί την προεδρία του Trump μετά την καταγγελία ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος -που είναι μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ- ότι ο πρόεδρος ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να διερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο, Joe Biden.
Ο τελευταίος είναι μέχρι τώρα το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Trump ότι άσκησε πιέσεις σε έναν ευάλωτο σύμμαχο των ΗΠΑ ζητώντας του να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές για να βλάψει έναν πολιτικό αντίπαλό του, προς όφελος του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης