Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να βγάλει αντίδραση μετά την πίεση των προηγούμενων ημερών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθεί να βγάλει αντίδραση μετά την πίεση των προηγούμενων ημερών
ΑΓΟΡΑ: Μετά από 4 πτωτικές συνεδριάσεις με σημαντικές απώλειες πλέον το ζητούμενο είναι να βρεθεί σημείο ισορροπίας και να αποφύγουμε την προσέγγιση των 790 μονάδων. Ο τζίρος ήταν υψηλός και οι πωλήσεις των ξένων δυνατές λόγω των όσων συμβαίνουν στο εξωτερικό.

Οι αποτιμήσεις έχουν πλέον βελτιωθεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω υποχώρηση. Στο εσωτερικό πάμε καλύτερα. Σήμερα είναι και οι προσφορές για το Ελληνικό. Αν ξεκινήσει το έργο η εγχώρια οικονομία θα βοηθηθεί. Θέλουμε όμως και άλλες μεγάλες επενδύσεις.

Ξαναγράφουμε πως τα εταιρικά κέρδη δε μας ικανοποίησαν αλλά η εκτίμηση είναι πως το δεύτερο εξάμηνο και το 2020 θα είναι καλύτερο. Αυτό δίνει μία προοπτική, αλλά όπως έχουμε πει πρόσφατα θέλαμε καλύτερα σημεία εισόδου. Σταδιακές τοποθετήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και διακράτηση ρευστότητας σε περίπτωση που δημιουργηθούν καλύτερες ευκαιρίες, είναι η τακτική που μπορεί να ακολουθηθεί.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Πάει να βγάλει αντίδραση αλλά δεν υπάρχει ενθουσιασμός στα πρώτα λεπτά. Ο γενικός δείκτης και οι τιμές των μετοχών που έχουν κάνει πράξη είναι υψηλότερα αλλά ο τζίρος είναι χαμηλός.

Σύντομα θα αναφερθούμε στις πιο «καθαρές» εταιρείες βάσει αποτελεσμάτων εξαμήνου. Υπάρχουν αρκετές χωρίς δανεισμό, με καλό δείκτη p/bv και πιθανότητες βελτίωσης κερδών. Ο συνδυασμός χαμηλός δανεισμός, καλές επιχειρηματικές προοπτικές, χαμηλή αποτίμηση σε σύγκριση με την καθαρή θέση και καλές ταμειακές ροές θα πρέπει να είναι ο οδηγός μας. Σενάρια για το ποιος θα κάνει τι, τι θα αγοράσει, αν γίνει αυτό ή το άλλο, πιστεύουμε ελάχιστα και ακολουθούμε ακόμα λιγότερα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Εκεί θα πρέπει να εστιάσουν οι επενδυτές, καθώς δεν αποκλείεται περαιτέρω υποχώρηση , με βάση όσα δείχνουν τα γραφήματα. Επομένως η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να παραμείνει αυξημένη.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Η δημόσια πρόταση στον ΟΠΑΠ, προσφέρει στήριξη, οι αγορές ιδίων μετοχών στον ΟΤΕ κρατάνε τη μετοχή, ενώ και η μεγάλη επένδυση της Μυτιληναίος δείχνει το πόσο δραστήρια είναι η διοίκηση και βελτιώνει τις χρηματιστηριακές προοπτικές.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Αρκετές άνοιξαν υψηλότερα αλλά με χαμηλό όγκο αφού δεν υπήρχαν πωλητές. Η Moda Bagno με 119 κομμάτια είναι +10%, αφού χθες κάποιοι θυμήθηκαν να πουλήσουν στις τελικές δημοπρασίες στο -30%. Με 15 τεμάχια η Τζιρακιάν ενισχύεται 8,7% και η Χαϊδεμένος με 67 χιλ. τεμάχια στο +8,27%.

CENERGY: Έχασε ένα σημαντικό σημείο και τώρα παλεύει να το ξανακερδίσει. Στα 1,30 ευρώ με άνοδο 2,85% και όγκο 3 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 247 εκατ. ευρώ, αλλά υπενθυμίζουμε πως τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά.

ΕΧΑΕ (απάντηση): Την παρακολουθούμε τη μετοχή, αλλά η πορεία της εξαρτάται από τον τζίρο του ΧΑ και από τις προοπτικές του. Θα θέλαμε η διοίκηση να ρίξει το βάρος στην προσέλκυση εταιρειών για να μπουν στο ΧΑ. Θέλουμε να αυξηθεί ο αριθμός των επενδυτών που ασχολούνται με την αγορά. Προς το παρόν δεν βλέπουμε από πού μπορούν να βελτιωθούν τα κέρδη ώστε να φτιαχτεί μια πιο ελκυστική αποτίμηση.

PROFILE: Πάτησε στη στήριξη των 3,16 ευρώ χθες και αντέδρασε. Συνεχίζει και σήμερα. Στα 3,30 ευρώ και στο +3,13% με όγκο λίγο πάνω από 3 χιλ. τεμάχια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προσπαθεί να βγάλει αντίδραση. Έχει πιεστεί σημαντικά και μάλιστα με μεγάλους όγκους.

LAMDA: Σήμερα οι προσφορές για το καζίνο. Υπάρχει ενδιαφέρον. Η μετοχή βέβαια λόγω αύξησης κεφαλαίου έχει συνδεθεί με αυτή και φυσικά οι επενδυτές προσπαθούν να μάθουν σε ποια τιμή θα γίνει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης