Υψηλή μεταβλητότητα σε τράπεζες και ΧΑ +0,18% στις 824 μον. – Βασικό σενάριο κίνηση 800-860 μον., στο δυσμενές 700 μον.

Υψηλή μεταβλητότητα σε τράπεζες και ΧΑ +0,18% στις 824 μον. – Βασικό σενάριο κίνηση 800-860 μον., στο δυσμενές 700 μον.
Ο Γενικός Δείκτης κατέβαλε προσπάθεια να διατηρήσει τις 820 μονάδες – Αδυναμία στις τράπεζες να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη παρά τις σωρευτικές ζημίες -9,87% του τελευταίου 4ημέρου
(upd12)Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 824 μονάδες, με εμφανή την αδυναμία να διατηρήσει τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη που ξεπέρασαν το +1% και παρά την ισχυρή πίεση που δέχθηκαν μετοχές και δείκτες το προηγούμενο διάστημα.
Επιπλέον η χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να ακολουθήσει την άνοδο στις διεθνείς αγορές με τον Dax στην Γερμανία +0,60% και τον Dow στην Wall Street +0,65% μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία στην Αμερική.
Οι τράπεζες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, πλην της Alpha Bank που έκλεισε αμετάβλητη ...ενώ με κέρδη +3,33% έκλεισε η Attica bank .
Στις μη τραπεζικές μετοχές θετικά επέδρασαν τα κέρδη των δεικτοβαρών Cola Cola +1,29%, Μotor Oil, Μυτιληναίου και Lamda 
Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σωρευτικές απώλειες -5,46% προσεγγίζοντας τις 820-810 μονάδες, η οποία αν διασπαστεί, η επόμενη στήριξη είναι στις 790 μονάδες, σημείο από όπου διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι εάν επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο στις αγορές θα μπορούσε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 700 μονάδες.
Στο θετικό σενάριο που αποτραπεί το χάος στις διεθνείς αγορές το ελληνικό χρηματιστήριο θα κάνει κίνηση μεταξύ 800 και 860 με 870 μονάδες.  
Από την άλλη, ο Τραπεζικός Δείκτης έχει συμπληρώσει σε τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις συμπεριλαμβανομένου και της σημερινής, απώλειες 9,87% ενώ στην σημερινή συνεδρίαση δήλωσε αδυναμία να κρατήσει τα αρχικά του κέρδη.
Γενικότερα, είναι εμφανή η υπεροχή των πωλητών το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι φοβούμενοι για επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, ρευστοποιούν μετοχές όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στην διεθνή αγορά.
Η ελληνική αγορά καθώς είναι μια ασήμαντη, μικρή περιθωριοποιημένη αγορά είναι αδύνατο να διαφοροποιηθεί από τις διεθνείς αγορές. 
Η βασική αιτία εκτός από την κίνδυνο της διεθνούς ύφεσης είναι η εμπορική ένταση που προστέθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ήδη υπάρχουσα ΗΠΑ- Κίνας όσο και οι εξελίξεις για Brexit.
Στα εσωτερικά μας, αρνητικά επιδρά επίσης η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές επικουρικών συντάξεων και τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών με άμεση επίδραση στα δημοσιονομικά της χώρας.
Από την άλλη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα, ο P. Moscovici, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των κενών διαπραγμάτευσης για την 4η μεταμνημονιακή έκθεση, άφησε παράθυρο για μείωση πλεονασμάτων από το 2021 με απαραίτητη προϋπόθεση η επίτευξη των στόχων, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, η κοινοπραξία Mohegan - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Hard Rock, μέσω του SHRE/SHRI, LLC, είναι οι δύο ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν προσφορά για την άδεια καζίνο του Ελληνικού, η οποία θεωρείται η αρχή για την εκκίνηση  του εμβληματικού έργου συνολικής επένδυσης 8 δισ. ευρώ.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο στο 1,37% ενώ το ιταλικό 10ετές οριακά βελτιώνεται στο 0,82%.
Eπίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 213 μονάδες βάσης, ενώ και το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4846 μονάδες βάσης από 4868 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Οριακές μεταβολές κατέγραψε στο άνοιγμά της, η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,13% και τον Γενικό Δείκτη +0,21%
Περί τις 11:30, με ς αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα  στη δεικτοβαρή Alpha Bank +3,24% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,97% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +1,25%..
Λίγο μετά τις 14:00 εντάθηκαν οι πιέσεις σε τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips και ο ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,83% και τον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,54%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 746,98 μονάδες με οριακή πτώση -0,20%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,18% στις 824 μονάδες έχοντας υψηλό στις 833,11 μονάδες και χαμηλό στις 818,39 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ, ο όγκος 34 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,45 εκατ. ευρώ και όγκου 5,15 εκατ. τεμαχίων έχουν πραγματοποιηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 5 εκατ. τεμάχια αξίας 4,15 εκατ. ευρώ και η ΑΔΜΗΕ 150 χιλ. τεμάχια αξάις 309 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 824 μονάδες πλησίον της πρώτης ζώνης στήριξης των 820-810 μονάδων και ακολουθούν οι 790 και οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη ζώνη  αντίστασης βρίσκεται η ζώνη των 830-840 μονάδων και ακολουθούν οι 850, 880 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 746 μονάδες οριακά χαμηλότερα από την πρώτη στήριξη των 750 μονάδων και ακολουθούν οι 730 και 700 μονάδες
Στην πρώτη ζώνη αντίστασης βρίσκονται οι 775-785 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 800 και 830 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών  φαίνεται να θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το κλειδί για μία θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο Eurogroup του Δεκεμβρίου αλλά και ως επί της ουσίας προαπαιτούμενο για να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος γρίφος των NPEs στις ελληνικές τράπεζες.
Συγχρόνως σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επισημάνει ότι οι ελληνικές τράπεζες  χρειάζονται στρατηγικούς επενδυτές και ότι πολύ σύντομα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ.
Η συμβουλή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης αλλά και των επερχόμενων stress tests είναι να προετοιμαστούν  καλά και εκ των προτέρων τα πιστωτικά ιδρύματα για όλα τα σενάρια.
Ας σημειωθεί πως η βάση των κόκκινων δανείων αποτελεί συστατικό στοιχείο όλων των αλγορίθμων που σχετίζονται με τα stress tests.
Επομένως το APS θα βοηθήσει αποτελεσματικά τις τράπεζες να επιτύχουν τον καλύτερο δυνατό στόχο.

Η επικαιρότητα

Πρόσθετα μέτρα ύψους ενός δισ. ευρώ για το 2020 φαίνεται πως θα απαιτηθούν προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που αν και ο Moscovici απέφυγε να προσδιορίσει στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, φέρεται κατά τις εκτιμήσεις της Κομισιόν να αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.
Σ' αυτό το ύψος αποτιμούν το κενό τα τεχνικά κλιμάκια και το οποίο φαίνεται να δημιουργήθηκε τόσο από τα μέτρα τα οποία είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση το Μάιο όσο και από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.
Η Επιτροπή φαίνεται πως θεωρεί ότι η ακύρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης όσον αφορά την διεύρυνση της φορολογικής βάσης από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε μεταξύ άλλων στην επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών.
Έτσι όπως συνήθως προβλέπει η Επιτροπή θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα ώστε τελικώς το Eurogroup του Δεκεμβρίου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των ομολόγων (SNP/AMFA) το ύψος των οποίων προσδιορίζεται στα 750 εκατ. ευρώ.
Επίσης η Κομισιόν φαίνεται να αποκλείει τη χρήση των κερδών από τα ομόλογα προκειμένου αυτή να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2020.
Στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στρέφονται οι προβολείς της επικαιρότητας καθώς ο  Mike Pompeo φτάνει σήμερα το βράδυ στην Αθήνα για τις επίσημες υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ (συμφωνία για τη βάση της Σούδας).
Το Σάββατο στις έντεκα το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια με τον οποίο και θα υπογράψουν το αναθεωρημένο τμήμα της Συμφωνίας MDCA.
Για σοβαρή κλιμάκωση κάνει λόγο η Λευκωσία αναφερόμενη στην «εισβολή» του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 7, το οποίο η Κύπρος έχει παραχωρήσει στις εταιρείας Total και Eni για ερευνητικές γεωτρήσεις.
Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Καίριο πολιτικό πλήγμα στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα επιφέρει η πρόταση του Donald Trump να διερευνήσει το Πεκίνο τις δραστηριότητας του Joe Biden και του γιου του Hunter, όπως σχολιάζει το CNN.
Οι πιέσεις Trump στην Κίνα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να εμπλέξει ξένες κυβερνήσεις στην υπόθεση Biden, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα προετοιμάζουν το έδαφος για την επανέναρξη των περίπλοκων εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Παράταση για το Brexit θα ζητήσει ο Boris Johnson, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι έτοιμος να ζητήσει παράταση της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το σχέδιό του δεν γίνει αποδεκτό.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της ανάκαμψης που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο +0,32%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,37% στις 6.517,10 μονάδες, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο +0,17% στις 10.894,48 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ έκλεισε με -1,11% στις 25821,03 μονάδες.
Οι αγορές της Κίνας παραμείνουν κλειστές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, εν μέσω των εορτασμών της 70ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να ερμηνεύουν θετικά τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.
Η ανεργία στις ΗΠΑ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών με τη δημιουργία 136.000 νέων θέσεων εργασίας, στοιχεία που αποτελούν θετικό σημάδι για την ανάπτυξη ενώ πλέον αναμένονται περαιτέρω κινήσεις της Fed.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,70%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,50%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,85%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με κέρδη +0,65%, ο S&P στο +0,60%, ο Nasdaq στο +0,65% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,17% (8,90 δολ.)

Μεταβλητότητα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι τράπεζες παρά την αρχική ανοδική αντίδραση.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,42 ευρώ με πτώση -0,25% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ .
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5440 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,8 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,68 ευρώ με πτώση -0,74% με όγκο 1,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8280 ευρώ με πτώση -0,24% με όγκο 15,73 εκατ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,36 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4030 ευρώ με άνοδο +3,33%, με όγκο 410 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 186 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,82 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, CENER, Ελλάκτωρ, Lamda, Mυτιληναίος
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Aegean, TITC, ΑΔΜΗΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,13 με άνοδο +1,29% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,75 ευρώ, με άνοδο +0,39% και αποτίμηση 6,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,89 ευρώ με άνοδο +0,98% και αποτίμηση 670 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,05 ευρώ με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,2250 με άνοδο +0,60% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,08 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,04 ευρώ με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,38 ευρώ με άνοδο +1,19% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,35 ευρώ με άνοδο +1,30% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,57 ευρώ με πτώση -0,06% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,2860 ευρώ με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,25 ευρώ με άνοδο +0,57% και με κεφαλαιοποίηση στα 272 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1096 ευρώ με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,37%

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων καθώς και στις πιο μακροπρόθεσμες εκδόσεις, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν λόγω τακτικής ορισμένων επενδυτών που περιμένουν έκδοση 15ετούς ομολόγου.
Εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε μη ρεαλιστικές τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,37%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,82%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,33% με το αμερικανικό 10ετές 1,52% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 55 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,22 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,37% και απόδοση πώλησης 0,32%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,42%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,23 μονάδες βάσης και απόδοση 0,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,24 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,42 μονάδες βάσης και απόδοση 1,27% με απόδοση αγοράς 1,28% και απόδοση πώλησης 1,26%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35% με απόδοση αγοράς 1,37% και απόδοση πώλησης 1,34%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3080%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 124,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,80%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,50  μονάδες βάσης και απόδοση 2,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 133,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,27%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 196 μονάδες βάσης από 191 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 213 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.846 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,13% ή 213 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα – Τα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης κοντά στα ιστορικά χαμηλά

Σταθεροποίηση σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης, ενώ στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,82% στις 4 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/10/2019 στο -0,59% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,82% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS