Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Σύροι που πλούτισαν από 12 εκατ. πρόσφυγες, το λαθρεμπόριο και τα... πάρτι στη Μύκονο!

tags :
Οι Σύροι που πλούτισαν από 12 εκατ. πρόσφυγες, το λαθρεμπόριο και τα... πάρτι στη Μύκονο!
Μόνο οι πολύ πλούσιοι και οι φτωχοί έχουν απομείνει στη Συρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ
Το καλοκαίρι ένα ζευγάρι αδελφών από τη Συρία ταξίδεψε στην Ευρώπη.
Αλλά δεν κατέφτασε μέσω ενός ναυαγίου στο Αιγαίο, όπως έφτασαν οι περισσότεροι πρόσφυγες, αλλά προσγειώθηκαν στις Κάννες.
Η μεταφορά τους έγινε με ένα αεροπλάνο, αφού πρώτα είχαν επισκεφτεί τη Μύκονο για ένα... πάρτι!
Σύμφωνα με νέα ανάλυση των Financial Times, η περίπτωση των Mohammad και Ali είναι διαφορετική, από αυτή πολλών Σύρων προσφύγων, καθώς είναι οι γιοι του πλουσιότερου ανθρώπου της Συρίας, του Rami Makhlouf, ο οποίος είναι επίσης ο ξάδελφος και ο συμπατριώτης του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad.
Πριν από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011, ο Makhlouf θεωρήθηκε ότι ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Συρίας παρά το γεγονός ότι από το 2008 βρίσκεται υπό διεθνείς κυρώσεις.
Ο 50χρονος μεγιστάνας θεωρήθηκε από καιρό ως τραπεζίτης του καθεστώτος, αλλά πρόσφατα έχασε την εύνοια, με πολλούς ανταγωνιστές να έχουν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν την κυριαρχία του.
Ο βίαιος εμφύλιος πόλεμος έσπασε τον κοινωνικό ιστό της Συρίας, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με περισσότερους από 12 εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η οικογένεια Assad, αυτοκρατορικοί ηγεμόνες για σχεδόν πέντε δεκαετίες, έχουν εξαντλήσει τους επαναστάτες, αφήνοντας τους τζιχάντες στην ένοπλη αντιπολίτευση.
Ο στρατός του Assad κατηγορείται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για κρατήσεις, βασανισμό και εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών.
Με τη βοήθεια των στρατιωτικών συμμάχων της Ρωσίας και Ιράν, οι αντάρτες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αν και οι μάχες συνεχίζονται στα βορειοδυτικά.
Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι Σύροι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στη φτώχεια.
Στη χώρα δεν υπάρχουν τρόφιμα και καύσιμα, ενώ μερικοί δήλωσαν ότι μπορούσαν να έχουν κρέας μόνο μία φορά το μήνα.
Ο πόλεμος έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας των Σύρων.
"Η μεσαία τάξη έχει φύγει", δήλωσε ο Nabih, ένας διευθυντής σε ξενοδοχείο στη Δαμασκό.
«Μόνο οι πολύ πλούσιοι και οι φτωχοί έχουν απομείνει».
Περισσότερο από το 80% των Σύρων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας έως το 2015, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.
Ο ΟΗΕ λέει ότι τα σημάδια είναι ότι αυτό έχει επιδεινωθεί.
Λίγοι μπορούν να κερδίσουν χρήματα στη Συρία τώρα.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει υποχωρήσει από τα 60 δισ. δολάρια ετησίως πριν από τη σύγκρουση σε περίπου 15 δισ. δολάρια το 2016.
Η στρατολόγηση, η εξορία, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι κατέστρεψαν το εργατικό δυναμικό.
Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται και από την έλλειψη ενέργειας και νερού.
Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν παγώσει το εμπόριο με τον έξω κόσμο, ενώ η διαφθορά είναι μια άλλη πηγή δεινών.
Η Συρία είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με την Transparency International.
Αλλά σε κάθε πόλεμο υπάρχουν νικητές, σύμφωνα με τους Financial Times.
"Υπάρχει μια νέα τάξη πλούσιων εμπόρων πολέμου", δήλωσε ο Mazen, ένας επιχειρηματίας στο Aleppo από μια παλιά βιομηχανική οικογένεια.
Αυτά τα άτομα έχουν κάνει περιουσίες από τη σφαγή της οικονομίας της χώρας.
Πως;
Μπορεί να επιδίδονται στην εκμετάλλευση του σιδηρομεταλλεύματος από τις κατεστραμένες πόλεις, ή να εμπορεύονται πετρελαϊκές συμφωνίες απαγορευμένες από διεθνείς κυρώσεις.
Η δραματική άνοδό τους έχει επίσης βοηθήσει το καθεστώς να επιβιώσει, διατηρώντας το εμπόριο πετρελαίου και βοηθώντας στη χρηματοδότηση παραστρατιωτικών πολιτοφυλακών, ακόμη και όταν η χώρα έχει μόνο ερείπια.
Από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 1971, η οικογένεια Assad έχει σφυρηλατήσει διάφορες συμμαχίες με τις ελίτ της Συρίας.
Κάτω από τον Hafez al-Assad και το κόμμα του Ba'ath, η Συρία ήταν σοσιαλιστική.
Οι επιλεγμένοι οπαδοί του ήταν κυρίως στρατιωτικοί από τη δική του μειοψηφία.
Ο Bashar, ο γιος του, ουδέποτε έγινε πρόεδρος.
Αλλά ο πρόωρος θάνατος του μεγαλύτερου αδελφού του Bassel σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα οδήγησε τον εκπαιδευμένο οφθαλμίατρο του Λονδίνου στο θρόνο.
Ο Bashar και η σύζυγός του Asma, βρετανίδα πρώην τραπεζικό στέλεχος, επέστρεψαν στη Δαμασκό όπου ο Hafez του παρείχε στρατιωτική εκπαίδευση.
Όταν ο Bashar πήρε τα κλειδιά για το προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού το 2000, άρχισε να κάνει αλλαγές, αυξάνοντας τη συνεργασία του με τις δυτικές κυβερνήσεις.
Έκανε αρχικά μια επίδειξη της έναρξης ενός νεοφιλελεύθερου προγράμματος για το άνοιγμα της οικονομίας, περνώντας περισσότερους από 1.000 νόμους και διατάγματα μεταξύ 2000 και 2011.
Οι επενδύσεις εστίασαν σε υπηρεσίες και ακίνητα, παραγκωνίζοντας τον παραδοσιακό κατασκευαστικό κλάδο, ενώ το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2005 και 2010.
Όμως οι ευκαιρίες στη νέα οικονομία ήταν άνισα κατανεμημένες - η ανάπτυξη διπλασιάστηκε, αλλά και το ποσοστό των Σύρων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Bashar είχε συγκεντρώσει περαιτέρω την οικονομική δύναμη στα χέρια της επιλεγμένης ελίτ.
Στην κορυφή της λεγόμενης διεφθαρμένης τάξης ήταν ο Rami Makhlouf.
Διπλωματικές πηγές τον αποκαλούσαν «παιδί της αφίσας για διαφθορά».
Καθώς οι επιχειρήσεις κατά του Assad ξεκίνησαν το 2011, οι δυτικές δυνάμεις, επιφυλακτικές για την είσοδο σε έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επέλεξαν αντ 'αυτού να επιβάλουν περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις στους οικονομικούς υποστηρικτές του προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του Makhlouf.
Αλλά οι διεθνείς κυρώσεις για τον Makhlouf - από το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων μέχρι την τιμωρία για τους Ευρωπαίους ή Αμερικανούς που συνεργάστηκαν μαζί του - πιστεύεται ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για να αλλάξουν την τύχη του.
"Ο Rami Makhlouf πιθανότατα να αύξησε τον πλούτο του κατά τη διάρκεια του πολέμου", δήλωσε ο Joseph Daher, πολιτικός οικονομολόγος για τη Συρία στην Ελβετία, "ανοίγοντας νέες διαδρομές λαθρεμπορίου και επενδύοντας σε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες".
Είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί ο πλούτος του Makhlouf.
Η αυτοκρατορία του περιλαμβάνει επιχειρηματικά συμφέροντα στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας, στα τραπεζικά, στα κατασκευαστικά και στα καταστήματα αφορολογήτων.
Για πολύ καιρό, το "κόσμημα" του ήταν η Syriatel, ένα από τα δύο κινητά δίκτυα της Συρίας.
Πιστεύεται επίσης ότι είχε μεγάλο μερίδιο σε ιδιωτική αεροπορική εταιρεία μέσω μίας θυγατρικής εταιρίας και κατέχει ένα τέταρτο από τα μεγάλα συγκροτήματα Cham Holdings, των οποίων η αξία εκτιμάται σε 2 δισ. δολάρια το 2011.
Σε άρθρα, ο γιος του Mohammad, ο οποίος ισχυρίζεται ότι διαθέτει ιδιωτικό ιδιωτικό αεροσκάφος αξίας 43 εκατομμυρίων δολαρίων, εμφανίζεται με πλούτο αξίας 2 δισ. δολαρίων.
Για πολλά χρόνια, η οικογένεια Assad είχε λίγους λόγους να υποχωρήσει στην υποτιθέμενη διαφθορά του Rami Makhlouf.
Οι Σύροι επιχειρηματίες ανησυχούσαν τόσο πολύ για τις εξαναγκαστικές εξαγορές από αυτόν.
"Εάν ο Rami ζηλεύει μια από τις εταιρείες σας, θα σας καταστρέψει", δήλωσε ο Nicolas, ένας επιχειρηματίας από Χαλεπι που ζει τώρα στο εξωτερικό.
Αλλά σήμερα υπάρχουν ψίθυροι ότι ακόμα και ο Makhlouf μπορεί να μην είναι ασφαλής.
Σύροι επιχειρηματίες και αναλυτές λένε ότι αναγκάζεται να εγκαταλείψει τμήματα της αυτοκρατορίας του καθώς ο πρόεδρος εδραιώνει τον έλεγχο της χώρας και για άλλη μια φορά αναδιατάσσει την οικονομία της.
Αυτά περιλαμβάνουν το μερίδιο του Makhlouf στη Syriatel και το ισχυρό του Bustan ίδρυμα, στο οποίο λέγεται ότι μια εκτελεστική θέση έχει συμπληρωθεί από έναν διευθυντή που συνδέεται με την Asma al-Assad.
"Στον πυρήνα της, πρόκειται για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από το καθεστώς", δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης για την κίνηση της Syriatel, προσθέτοντας ότι ήταν σύμφωνη με την προσπάθεια του προέδρου να εδραιώσει την εξουσία του.
"Τουλάχιστον αυτό που συνέβη στον Makhlouf είναι μια πολύ ξεκάθαρη προειδοποίηση από τον Bashar", λέει ο Jihad Yazji, συντάκτης της ειδικής ιστοσελίδας Syria Report.
"Σίγουρα είναι το τέλος αυτής της πολύ ιδιαίτερης σχέσης που είχε με τον πρόεδρο".
Σύμφωνα με τον Yazji, η εικαζόμενη ενέργεια κατά του Makhlouf σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στην κορυφή της οικονομίας της Συρίας, προς νέους κερδοσκόπους που βοήθησαν το καθεστώς και βρήκαν ευκαιρία στο χάος του πολέμου.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Four Seasons στη Δαμασκό.
Το πιο γνωστό πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης ενισχύθηκε επιπλέον από τον ΟΗΕ, το προσωπικό του οποίου παρέμεινε εκεί καθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Τα δωμάτια ξεκινούν από 487 ευρώ τη νύχτα, ενώ μια junior σουίτα κοστίζει 718 ευρώ.
Πέρυσι το ξενοδοχείο αγοράστηκε για ένα ποσό που δεν αποκαλύφθηκε από τον Σαουδάραβα πρίγκηπα Alwaleed bin Talal.
Η συμφωνία έκλεισε ενώ κρατήθηκε στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton κατά τη διάρκεια της περίφημης εκστρατείας κατά της διαφθοράς του βασιλείου.
Ο αγοραστής ήταν ένας μη γνωστός προηγουμένως Σύρος έμπορος με το όνομα Samer Foz.
Ο Foz, ένας 46χρονος Σουνίτης από την παράκτια περιοχή της Συρίας, έχει γίνει συνώνυμος με τον νέο πλούτο της χώρας.
Αυτοί οι αναδυόμενοι επιχειρηματίες είναι κατά κύριο λόγο έμποροι που έχουν αναπτυχθεί σε μια οικονομία πολέμου όπου η παραγωγή είχε καταρρεύσει.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα αγαθά εισάγονται λαθραία από το εξωτερικό.
Κατά την έναρξη του πολέμου, τα μοναδικά πλεονεκτήματα του Foz φάνηκαν να είναι ένα τουρκικό διαβατήριο, οι συνδέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μια οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1988 και ασχολήθηκε κυρίως με τα τρόφιμα.
"Πριν από τον πόλεμο, κανείς δεν είχε ακούσει για τον Samer Foz", δήλωσε η Rana, ιδιοκτήτρια επιχείρησης της Δαμασκού.
"Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των νέων ονομάτων είναι ο ρόλος τους ως μεσάζοντες για το καθεστώς", λέει ο Joseph Daher.
Περικυκλωμένο από τις δυτικές απαγορεύσεις πώλησης πετρελαίου, το συριακό κράτος έπρεπε να χρησιμοποιήσει μεσάζοντες για να βρει ξένους εταίρους.
Η ικανότητα του Foz για συμφωνίες και η ικανότητα να ταξιδεύει έξω από τη Συρία τον μετέτρεψε σε καλό παιδί της οικογένειας Assad.
Απολαμβάνοντας ένα κενό ανταγωνισμού καθώς οι άλλες επιχειρήσεις έκλεισαν, επεκτάθηκε από τα βασικά τρόφιμα σε άλλες σημαντικές εισαγωγές και υπηρεσίες πετρελαϊκών ειδών, κάτι που τον καθιστούσε πιο σημαντικό για τον πρόεδρο.
Η επιχειρηματική του αυτοκρατορία αυξήθηκε από το 2015 και μετά.
Βέβαια, ενώ ο Foz φαίνεται να απολαμβάνει την υποστήριξη του Bashar, δεν έχει ευνοηθεί από όλους στην οικογένεια Assad.
Η εφημερίδα του Rami Makhlouf, Al Watan, δημοσίευσε μια σταθερή ροή άρθρων φέτος επικρόνοντας έμμεσα τις συμφωνίες του Foz.
Ωστόσο, μεταξύ των συνεργατών του ήταν ο Hussam και ο Baraa Katerji, αδελφοί από το Aleppo, οι οποίοι έχουν επίσης κερδίσει στον πόλεμο της χώρας.
Λέγεται ότι όταν οι τζιχαντιστές του ISIS πούλησαν τα κύρια αποθέματα πετρελαίου της Συρίας στην ανατολική επικράτεια κατά τον εμφύλιο πόλεμο, οι Katerjis ήταν μεταξύ των αγοραστών.
Οι Katerjis γεννήθηκαν στη Ρακκα, την πόλη που ελέγχει ο ISIS.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στα αδέλφια για αυτό το υποτιθέμενο εμπόριο και την υποστήριξη στο καθεστώς.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα τα κοιτάσματα πετρελαίου ελέγχονται από υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις που προσπαθούν να εξορμήσουν σε ημιαυτόνομη περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.
Αλλά για να μπορέσουν να το κάνουν πρέπει να προχωρήσουν σε συμφωνία με το καθεστώς.
"Οι Katerjis έχουν δεκάδες δεξαμενές πετρελαίου που μεταφέρουν πετρέλαιο καθημερινά από την Ροβάβα στα διυλιστήρια του Χομς και του Μπάνια", δήλωσε ο Ahmed, ανθρωπιστής που είναι υπεύθυνος για την αλυσίδα εφοδιασμού του οργανισμού του.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο Baraa Katerji ελέγχει μια λιβανέζικη εταιρεία που εισήγαγε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία και οι επιχειρηματίες και αναλυτές υποδηλώνουν ότι οι Katerjis είναι η κυρίαρχη δύναμη των παράνομων συναλλαγών πετρελαίου της Συρίας.
Έτσι, οι δύο αδελφοί πλούτισαν εν μέρει επειδή μπορούσαν να κάνουν εμπόριο σε εχθρικές γραμμές, χρηματοδοτώντας την πολιτοφυλακή υπέρ του καθεστώτος Assad.
Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, ο πρώτος Σύρος ιππέας που κρίθηκε κατάλληλος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Ahmad Saber Hamsho ήταν ένας αμφιλεγόμενος ανταγωνιστής.
Ο πατέρας του Muhammad, μεγιστάνας του χάλυβα και των κατασκευαστικών υλικών, ήταν ήδη υπό διεθνείς κυρώσεις για την υποστήριξη του καθεστώτος Assad.
"Ο Muhammad Hamsho κέρδισε την τύχη του μέσω των σχέσεών του με τους εμπλεκόμενους του καθεστώτος", δήλωσε ο David Cohen, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2011, τονίζοντας ότι αύξησε την περιουσία του από την καταστροφή του πολέμου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και Σύροι επιχειρηματίες λένε ότι η επιτυχία του έρχεται από μια μακρόχρονη σχέση με τον Maher, στρατηγό του Αραβικού Στρατού της Συρίας.
"Ο Hamsho δεν είναι απλώς ένας πλούσιος επιχειρηματίας, είναι η σκιά του Maher al-Assad", δήλωσε ο Yussef, ο οποίος εργάζονταν για τον Hamsho.
Ο έλεγχος των Assads πάνω στην οικονομία της Συρίας περιορίζει το χώρο για ουδέτερους επιχειρηματίες, σύμφωνα με μια έκθεση που ετοιμάστηκε φέτος για τους δυτικούς διπλωμάτες και την έχουν στα χέρια τους οι Financial Times.
"Το καθεστώς λειτουργεί με ένα σύστημα εταιρικών προσόψεων που διαχειρίζονται οι frontman και διευκολύνεται από το νομικό σύστημα", έγραψε η ερευνητική υπηρεσία της Etana.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης