Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κοινωνική έκρηξη στο Ιράκ – Στους 46 οι νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Πυρά στους πολιτικούς

tags :
Κοινωνική έκρηξη στο Ιράκ – Στους 46 οι νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Πυρά στους πολιτικούς
Έκκληση στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας να αποφύγουν τη βία ζητά ο θρησκευτικός ηγέτης Ali al – Sistani
Στους 46 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα σε όλη την επικράτεια του Ιράκ με την θρησκευτική ηγεσία να επιρρίπτει τις ευθύνες για τις εξελίξεις αυτές στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα.
Σε μια σπάνια παρέμβαση του ο πιο ισχυρός κληρικός του Ιράκ, ο Ali al Sistani, αφού κάλεσε τόσο τους διαδηλωτές όσο και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν τη βία, επέρριψε την ευθύνη στο πολιτικό σύστημα.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι έχουν υπάρξει τόσοι πολλοί θάνατοι, τραυματισμοί και καταστροφές
Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα των πολιτών να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.
Το Κοινοβούλιο φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει» ανέφερε ο Ιρακινός κληρικός.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Adel Abdul Mahdi είπε ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση των πολιτών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία μαγική λύση για τα προβλήματα του Ιράκ, αν και δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα το Ιράκ να διεξαγάγει «γρήγορη» και «διαφανή» έρευνα για τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων ενάντια στην ανεργία και τη διαφθορά που συνιστούν «νόμιμα» αιτήματα.
«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.
Ανησυχούμε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και πλαστικές σφαίρες σε ορισμένες περιοχές, και έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων απευθείας εναντίον των διαδηλωτών» αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης