Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας (υπ. Εξωτερικών): Παράνομη η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ - Υπονομεύει τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης

Δένδιας (υπ. Εξωτερικών): Παράνομη η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ - Υπονομεύει τις προσπάθειες εδραίωσης της ειρήνης
Την απόλυτη αλληλεγγύη στην Κύπρο εκφράζει η Ελλάδα και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας  
Την αλληλεγγύη της στην Κύπρο εξέφρασε η Ελλάδα με αφορμή την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει νέες επιχειρήσεις γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: 
«Η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης.
Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας.
Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς Εταίρους και Συμμάχους μας για το θέμα.
Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης