Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρίσκο για τον Trump το διπλό εμπορικό μέτωπο κατά Κίνας και ΕΕ - H Ευρωζώνη ανησυχεί για την ανάπτυξη

Ρίσκο για τον Trump το διπλό εμπορικό μέτωπο κατά Κίνας και ΕΕ - H Ευρωζώνη ανησυχεί για την ανάπτυξη
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι την ώρα που η ύφεση απειλεί την παγκόσμια οικονομία, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος της διπλής διαμάχης
Σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια αλλά και την αμερικανική οικονομία, κρύβει το διπλό εμπορικό μέτωπο που έχει ανοίξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι την ώρα που η ύφεση απειλεί την παγκόσμια οικονομία, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος της διπλής διαμάχης και μακροπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία θα ζημιωθεί.

Διάχυτη είναι η ανησυχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση ανακοινώνοντας κυρώσεις, ενώ την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει την εμπορική διαμάχη με την Κίνα, καθώς επιχειρεί να εμπλέξει το Πεκίνο στην υπόθεση Biden.
Ήδη Κομισιόν αλλά και Γαλλία ξεκαθαρίζουν ότι εάν η κυβέρνηση Trump προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ανάλογα μέτρα, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες έντονης αναταραχής στις αγορές.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, όπου παρά τις δεδηλωμένες καλές προθέσεις για διαπραγματεύσεις και αμοιβαίους συμβιβασμούς όλα παραμένουν ως έχουν, ένας νέος εμπορικός πόλεμος θα πλήξει κατάφορα αγορές και οικονομίες.
Σε περίπτωση, δε, που ξεσπάσει –και όπως όλα δείχνουν οι πιθανότητες είναι κάτι παραπάνω από υψηλές- θα φθάσει σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία, με τον ρυθμό ανάπτυξής της να έχει υποχωρήσει σημαντικά και τον τομέα – κλειδί της μεταποίησης να βουλιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Trump εμπλέκει την Κίνα στην υπόθεση Biden και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εμπορική διαμάχη

Καίριο πολιτικό πλήγμα στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα επιφέρει η πρόταση του Donald Trump να διερευνήσει το Πεκίνο τις δραστηριότητας του Joe Biden και του γιου του Hunter, όπως σχολιάζει το CNN.
Οι πιέσεις Trump στην Κίνα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να εμπλέξει ξένες κυβερνήσεις στην υπόθεση Biden, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα προετοιμάζουν το έδαφος για την επανέναρξη των περίπλοκων εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, δεν ήταν οι πρώτες, με τις οποίες επιτέθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, για τις σχέσεις του με την Κίνα.
Ο Αμερικανικός πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν άσκησε ποτέ πίεση στον Κινέζο πρόεδρο Xi για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του Biden, ούτε ήταν η πρώτη φορά, που ζητούσε χάρη από τον Xi, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα τίμησε τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Κίνας.
Στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος Trump με τον Κινέζο πρόεδρο, τον Ιούνιο του 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέδειξε την πολιτική προοπτική του Biden, όπως επίσης και τη θετική δυναμική της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Elizabeth Warren, οι οποίοι την περίοδο εκείνη, είχαν αρχίσει να αποκτούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών.
Στο ίδιο τηλεφώνημα, ο Trump είπε στον Xi ότι ο ίδιος δεν θα αντιδράσει για τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη και οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Το αρχείο της αναφερόμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο, αποθηκεύτηκε αργότερα σε ένα ασφαλές ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης, για την αποθήκευση της επίμαχης τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου Trump και του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, που προκάλεσε την καταγγελία του πληροφοριοδότη των αμερικανικών υπηρεσιών, η οποία στην συνέχεια, πυροδότησε την έναρξη μιας επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Trump.
Σε ερώτηση που έγινε στον Λευκό Οίκο στις αρχές της εβδομάδας για την αναφερόμενη τηλεφωνική επικοινωνία Trump και Xi, ο Λευκός Οίκος δεν αρνήθηκε ότι τέθηκε το ζήτημα του Biden.

Αμηχανία στο Πεκίνο

Την ίδια ώρα, η Κίνα διαμηνύει ότι  δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi ύστερα από τη δημόσια έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ.
«Η Κίνα δεν θα αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ.
Τα σχόλια του Trump προκάλεσαν σύγχυση, αλλά και μία κινητικότητα, ώστε να δοθούν εξηγήσεις μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων.
“Με ρωτάτε για τα σχόλια που μόλις έκανε ο πρόεδρος Tump; Δε νομίζω ότι μπορώ να σας πω κάτι άμεσα,” απάντησε Κινέζος διπλωμάτης που ρωτήθηκε σχετικά.
“Αυτό είναι ουσιαστικά χαοτικό. Δεν θέλουμε να εμπλακούμε με την πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ,” συμπλήρωσε ο ίδιος διπλωμάτης.
Συνεργάτης του Trump εκτός του Λευκού Οίκου, περιέγραψε ότι έλαβε ένα μήνυμα από αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης, οι οποίοι ρωτούσαν αν ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν σοβαρός όταν πρότεινε την έναρξη έρευνας για τους Μπάιντεν στην Κίνα.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο δεν ξεκαθάρισε άμεσα την θέση του για το αν θα προχωρήσει στην έναρξη μιας έρευνας ή αν θα το δημοσιοποιήσουν στην περίπτωση που το πράξουν.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, άρχισε την έρευνα που απειλεί την προεδρία του Trump μετά την καταγγελία ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος -που είναι μέλος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ- ότι ο πρόεδρος ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του να διερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο, Joe Biden.
Ο τελευταίος είναι μέχρι τώρα το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Trump ότι άσκησε πιέσεις σε έναν ευάλωτο σύμμαχο των ΗΠΑ ζητώντας του να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές για να βλάψει έναν πολιτικό αντίπαλό του, προς όφελος του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ο εμπορικός πόλεμος HΠΑ με Κίνα και ΕΕ απειλεί το success story της Πορτογαλίας

Την ικανότητα της Πορτογαλίας να διατηρήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της, αμφισβητούν οι οικονομολόγοι, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Ο σοσιαλιστής Antonio Costa φαίνεται ότι έχει πολλές πιθανότητες να επανεκλεγεί στην πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες ελπίζει να αντλήσει ψήφους χάρη στον οικονομικό απολογισμό του έπειτα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης.
Η Πορτογαλία περιγράφεται συχνά ως το success story της Ευρωζώνης, καθώς μετά από τη σκληρή λιτότητα απολαμβάνει πλέον υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι ξεπερνούν τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ την τελευταία διετία.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της επιτυχίας βασίζεται στα υψηλά επίπεδα των εξαγωγών, γεγονός που ανησυχεί τους αναλυτές, εν μέσω των εμπορικών διενέξεων.
«Η Πορτογαλία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο παγκόσμιο εμπόριο, σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση», σχολιάζει η Ana Andrde, αναλύτρια του Economist Intelligence Unit.
Το 2010, ένα χρόνο πριν η Πορτογαλία υποβάλλει αίτημα για χρηματοδοτική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ, οι εξαγωγές διαμορφώνονταν στα 37,3 δισ. ευρώ .
Έκτοτε οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 58 δισ. ευρώ το 2018, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Οι εξαγωγές της Πορτογαλίας ξεπέρασαν το 40% του ΑΕΠ το 2018, από 30% το 2010.
«Μολονότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ταχύτερη ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας σε σχέση με την Ευρωζώνη, μία ραγδαία επιβράδυνση σε παγκόσμια και ευρωπαϊκή κλίμακα, θα εκθέσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες», σχολιάζει η RaboResearch.
Οι αναλυτές προβλέπουν ανάπτυξη +1,7% για την Πορτογαλία το 2019, +1,2% το 2020.
Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό +2,8% το 2017 και +2,1% το 2018.

Πλήγμα 1 δισ. ευρώ για την Ισπανία

Οι αμερικανοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επηρεάζουν ισπανικά αγροτικά προϊόντα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική ένωση αγροτών COAG.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά έξω από την ΕΕ για ισπανικά αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το λάδι, το τυρί και οι ελιές --τα οποία είναι πιθανόν να επηρεαστούν από τους δασμούς, σύμφωνα με την ένωση.
«Είναι εντελώς άδικο και δυσανάλογο να πρέπει να πληρώσει η αγροτική κοινότητα τον εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει καμία σχέση με την ισπανική ύπαιθρο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας του COAG.

Μεγάλη ανησυχία στη Σκοτία για τους δασμούς στο ουίσκι

Η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 25% στο σκοτσέζικο ουίσκι θα ζημιώσει τον κλάδο και θα πλήξει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις στη Σκοτία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επαγγελματική ένωση του κλάδου ενώ ζήτησε συγκράτηση από όλες τις πλευρές.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε ευρωπαϊκής κατασκευής αεροσκάφη Airbus και 25% σε μια σειρά από προϊόντα, όπως γαλλικό κρασί, σκοτσέζικο ουίσκι και τυριά από όλη την ΕΕ ως ποινή για αθέμιτες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη και με τη μεγαλύτερη αξία μεμονωμένη αγορά για το σκοτσέζικο ουίσκι, καθώς πέρυσι οι εξαγωγές του προϊόντος αυτού στην αμερικανική αγορά ξεπέρασαν το 1 δισεκ. στερλίνες.
Η ένωση ανακοίνωσε ότι, παρότι το ζήτημα αφορά τις επιδοτήσεις για αεροσκάφη, το ουίσκι single malt αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ της συνολικής αξίας των βρετανικών προϊόντων στην αμερικανική λίστα δασμών, που ανέρχονται στα 460 εκατ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης