Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή του Κοσόβου θα προκαλέσουν οι εκλογές (6/10)

tags :
Ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή του Κοσόβου θα προκαλέσουν οι εκλογές (6/10)
Προβάδισμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου στο Κόσοβο
Ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή του Κοσόβου αναμένεται να προκαλέσουν οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στα κόμματα τα οποία στην προηγούμενη βουλή ανήκαν στην αντιπολίτευση.
Κοινή διαπίστωση των ερευνών είναι επίσης το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν θα λάβει ποσοστό ψήφων που θα του επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση. Η τελευταία δημοσκόπηση του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων SYRI.net, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, δίνει προβάδισμα στην Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Isa Mustafa, με ποσοστό 29%.
Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017, το κόμμα αυτό φέρεται να αυξάνει τη δύναμη του κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
 Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (LVV) με ποσοστό 24%.
Το κίνημα αυτό, του οποίου ηγείται ο Albin Kourti, στο παρελθόν εκπροσωπούσε εξτρεμιστικές τάσεις απορρίπτοντας κάθε μορφή διαλόγου με την Σερβία.
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο εμφανίζεται διαλλακτικό υποστηρίζοντας τον διάλογο «στη βάση της αμοιβαιότητας» όπως δήλωσε προσφάτως ο ηγέτης του, Kourti.
Η δημοσκόπηση του SYRI.net στην τρίτη θέση φέρει το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του X. Thaci με ποσοστό 21%.
Το κόμμα αυτό φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όταν έλαβε το 34% των ψήφων.
Ο συνασπισμός της "Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου" και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) που ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ramush Haradinaj φέρεται να λαμβάνει το 13% των ψήφων.
To όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή ξεπερνάει και ο συνασπισμός κομμάτων από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο με την επωνυμία NISMA του οποίου ηγείται ο Fatmir Limai και αναμένεται να λάβει ποσοστό 7%.
Ενδιαφέρον στοιχείο, από όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν στο Κόσοβο, είναι ότι τις δύο πρώτες θέσεις, στην πρόθεση ψήφου, καταλαμβάνουν κόμματα, οι αρχηγοί των οποίων δεν προέρχονται από τις γραμμές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).
 Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το γεγονός να σχηματιστεί, μετά τις εκλογές και για πρώτη φορά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008, κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετάσχει κανένας πρώην διοικητής του UCK.
Με δεδομένο δε ότι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλέγει η βουλή, θεωρείται πολύ πιθανό και ο επόμενος πρόεδρος να μην προέρχεται από την γενιά των μαχητών του UCK.
Στην σερβική κοινότητα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.
Η «Σερβική λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, αναμένεται να λάβει τις περισσότερες ψήφους και να καταλάβει τουλάχιστον τις εννέα από τις δέκα έδρες που συνταγματικά ανήκουν στην εθνική κοινότητα των Σέρβων.
Η κυβέρνηση της Σερβίας, πάντως, καταγγέλλει ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου και ξένους παράγοντες για την αποδυνάμωση της «Σερβικής Λίστας» και την ενίσχυση σερβικών κομμάτων που δεν υποστηρίζονται από το Βελιγράδι.
Έτσι ερμηνεύεται και η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να μην επιτρέψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους πολίτες που φέρουν σερβικές ταυτότητες.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης