Τελευταία Νέα
Πολιτική

Pompeo: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις - Δένδιας: Στο απόγειό τους οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Pompeo: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις - Δένδιας: Στο απόγειό τους οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Τι ανέφεραν  M. Pompeo και Ν. Δένδιας για την Τουρκία
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον Ν. Δενδια, μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ.
Και οι δυο, στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην τουρκική προκλητικότητα, με τον Ν. Δένδια να λόγο για σωρεία παραβάσεων από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και τον M. Pompeo να αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις», αλλά και πως δεν είναι αποδεκτές οι παράνομες γεωτρήσεις στα διεθνή ύδατα και "θέλουμε αποκλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και Κύπρο".
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είπαμε στην Τουρκία ότι παράνομες δράσεις σε διεθνή ύδατα δεν είναι αποδεκτές" και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να είναι μόνο νόμιμες οι ενέργειες που γίνονται, αλλά και πως «ήδη έχουμε ξεκαθαρίσει στους Τούρκους τη θέση μας για την αγορά των ρωσικών S – 400».
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε.
 Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά.
Υπάρχουν όρια.
Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».
«Ως Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε ξεκαθαρίσει ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται βάσει διεθνών κανόνων", σημείωσε.
«Δεν θα σας πω τι είπα στον κ. Μητσοτάκη, αυτό που θα σας πω είναι ότι το ξεκαθαρίσαμε πως επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα είναι σύμφωνα με κάποιους διεθνείς κανόνες.
Και είπαμε στην Τουρκία ότι θα αναλάβουμε δράσεις διπλωματικές  για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε έννομες ενέργειες όπου κυριαρχεί το διεθνές δίκαιο», είπε σε άλλο σημείο.
«Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να είναι πάντα στενός μας σύμμαχος», σημειώνοντας πως «οι χώρες μας ενέκαθεν ήταν συνδεδεμένες και διατηρούσαν άριστες σχέσεις», αλλά και συμφωνώντας με τη δήλωση του Ν. Δενδια ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο απόγειό τους.
Υπογράμμισε επίσης ότι η «νέα κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στην ευημερία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της ώστε αμερικανικές εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα».
Ακόμη, διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, «για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου», σημειώνοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας.
Όπως είπε, «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο», συμπληρώνοντας πως «θέλουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή πιο μόνιμη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, τόνισε πως οι ελληνο- αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο ιστορικό του απόγειο, με επιστέγασμα το Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ που εκτείνεται σε ένα πλήθος θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος,  προσθέτοντας πως «η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα με τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα για εμάς».
Όπως ανέφερε «η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας»,  εκφράζοντας παράλληλα  μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ).
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια,  «με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων».
Μάλιστα, σημείωσε ότι « Άμυνα και Ασφάλεια, εμπόριο, επενδύσεις, ενέργεια είναι μερικοί από τους τομείς που ΗΠΑ και Ελλάδα διατηρούν μια άριστη συνεργασία».
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειρηνικής συνεργασίας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Όπως είπε, «όλοι οφείλουμε και πρέπει να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.
Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων.
 Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών.
Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μία άλλη εποχή και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμεθα τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο».
Τέλος, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές προσκήνιο.
Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και εταίρους της και εκπληρώνει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  M. Pompeo, πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών στις 12:20, όπου τον υποδέχτηκε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος και τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης