Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επαναφέρει το αίτημα για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο η Σκοτία - Διαδηλώσεις στο Εδιμβούργο

Επαναφέρει το αίτημα για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο η Σκοτία - Διαδηλώσεις στο Εδιμβούργο
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon με ανάρτησή της στο Twitter δήλωσε - Μην έχετε καμία αμφιβολία – Η ανεξαρτησία έρχεται
Εν μέσω πολιτικούς χάους στη Βρετανία και λιγότερο από ένα μήνα από την αποχώρηση της από την ΕΕ, η Σκοτία επαναφέρει το «αιώνιο» ζήτημα της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Χιλιάδες Σκοτσέζοι διαδήλωσαν σήμερα (5/10) στο Εδιμβούργο, υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας ζητώντας την παραμονή του στην ΕΕ.
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και η βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) Joanna kery, η οποία έχει προσφύγει στα δικαστήρια ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson θα εφαρμόσει τον νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Βουλή των Κοινοτήτων και του επιβάλει να ζητήσει αναβολή του Brexit στην περίπτωση που δεν καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι οργανωτές της πορείας, το κίνημα "Όλοι κάτω από το ίδιο λάβαρο", ήλπιζαν ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά τους τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι. Πέρσι, σε μια αντίστοιχη πορεία συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. Η Kery έκανε λόγο με ανάρτησή της στο Twitter για 250.000 συμμετέχοντες φέτος.
Στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν κατά της ανεξαρτησίας της επαρχίας τους, με ποσοστό 55%. Όμως στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για το Brexit, πάνω από τέσσερις στους δέκα (62%) ψήφισαν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί δεν θέλουν να υποστούν τις συνέπειες που φοβούνται από μια βίαιη ρήξη με την ΕΕ.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon, με ανάρτησή της στο Twitter σήμερα εξήγησε ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία αλλά "το πνεύμα της" είναι με τους διαδηλωτές και πρόσθεσε: "Μην έχετε καμία αμφιβολία – Η ανεξαρτησία έρχεται".
Η Sturgeaon έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να οργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μέσα σε διάστημα δύο ετών εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ. Την Τετάρτη κατηγόρησε τον Johnson ότι προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης