Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Φαβορί ο σοσιαλιστής Antonio Costa

Πορτογαλία: Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Φαβορί ο σοσιαλιστής Antonio Costa
Ο  58χρονος Antonio Costa είναι το  φαβορί των βουλευτικών εκλογών
Στις κάλπες οι πολίτες της Πορτογαλίας σήμερα, Κυριακή 6/10, για τις βουλευτικές εκλογές,  με τον  σοσιαλιστή Antonio Costa να παραμένει το φαβορί.
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) στην ηπειρωτική Πορτογαλία και στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) στις Αζόρες, ενώ τα αποτελέσματα των exit poll αναμένονται λίγο αργότερα.
Ο  58χρονος Antonio Costa , αφού έφθασε στην εξουσία χάρη σε μια συμμαχία με την άκρα αριστερά, είναι το  φαβορί των βουλευτικών εκλογών, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, συγκεντρώνει ποσοστό 36% έως 39% στην πρόθεση ψήφου έναντι 25% έως 30% για τον κύριο αντίπαλό του, το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο Rui Rio.
Έκπληξη των εκλογών μπορεί να αποτελέσει το μικρό κόμμα PAN για την προστασία των ζώων και της φύσης,με ιδρυτή έναν βουδιστή φιλόσοφο, το οποίο μπορεί να φθάσει το 3% ή 4% των ψήφων και να μετρήσει στην ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του νέου κοινοβουλίου.
Σε περίπτωση που οι Σοσιαλιστές καταφέρουν να συγκεντρώσουν ποσοστό 38%, τότε θα χρειαστούν τη στήριξη μόνο ενός άλλου μικρότερου κόμματος για να σχηματίσουν και πάλι κυβέρνηση, όμως εάν ξεπεράσουν το 39% θα μπορούσαν να στηριχθούν μόνο στο οικολογικό κόμμα PAN (Άνθρωποι-Ζώα-Φύση) και να εγκαταλείψουν τους εταίρους τους του Αριστερού Μπλοκ και του συνασπισμού Κομμουνιστών-Πρασίνων, που αναμένεται να συγκεντρώσουν μαζί γύρω στο 17% των ψήφων, επίδοση που είναι ελαφρώς κατώτερη εκείνης του 2015.
Σύμφωνα με τον Φρεντερίκο Σάντι, αναλυτή του Eurasia Group, «η πιθανότερη έκβαση είναι μια μειοψηφική κυβέρνηση του PS με τη στήριξη των κομμάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς ή, λιγότερο πιθανή υπόθεση, με εκείνη του PAN».
Η Πορτογαλία, μετά από χρόνια σοβαρών δημοσιονομικών περικοπών, οι οποίες ακολούθησαν τη χρηματοοικονομική διάσωση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2011, είναι πλέον πολύ καλύτερα, αφού η ανάπτυξη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 (3,5% το 2017 και 2,4% το 2018), η ανεργία έχει επιστρέψει στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν προ κρίσης και το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να πέσει φέτος στο 0,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης