Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεγονός τα πρώτα πλωτά πυρηνικά εργοστάσια αλλάζοντας την αγορά ενέργειας διεθνώς

tags :
Γεγονός τα πρώτα πλωτά πυρηνικά εργοστάσια αλλάζοντας την αγορά ενέργειας διεθνώς
Αυτή η τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ασφαλή και καθαρή ενέργεια σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, θα μπορούσε να παρέχεται και σε ελκυστική τιμή.
Τα πρώτα πλωτά πυρηνικά εργοστάσια είναι γεγονός αλλάζοντας την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, ο πλωτός πυρηνικός σταθμός Akademik Lomonosov έφτασε στο λιμάνι Pevek στη Chukotka της Ρωσίας αφού κάλυψε απόσταση μεγαλύτερη από 4.700km από το Murmansk.
Αφού συνδεθεί με τα τοπικά ηλεκτρικά δίκτυα, θα γίνει μια ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην πόλη Pevek και την Αυτόνομη Περιφέρεια Chukotka.
Στόχος είναι να αντικατασταθεί ο πυρηνικός σταθμός Bilibino, ο οποίος θα διακόψει τις λειτουργίες του, τελικά στις αρχές του 2020.
Το Akademik Lomonosov είναι μέρος μιας σειράς κινητών μεταφερόμενων μονάδων παραγωγής ρεύματος μεγάλης ισχύος.
Οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής (FNPP) στην Βόρεια Ρωσία – Σιβηρία και Άπω Ανατολή είναι μια νέα κατηγορία ενεργειακών πηγών που βασίζονται σε ρωσικές τεχνολογίες ναυπήγησης πλοίων.
Ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με δύο αντιδραστήρες KLT-40S οι οποίοι μπορούν να παράγουν μέχρι και 70 MW ηλεκτρικής ενέργειας και 50 Gcal ανά ώρα θερμικής ενέργειας σε ονομαστικούς όρους.
Αυτό αρκεί για να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας για μια πόλη με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων.
Το Akademik Lomonosov το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο έχει μήκος 144 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα.
Έχει εκτόπισμα 21.500 τόνων και πλήρωμα 69 ατόμων.
Οι αντιδραστήρες σχεδιάστηκαν από την OKBM Afrikantov και συναρμολογήθηκαν από το Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Atomenergoproekt του Nizhniy Novgorod.
Η προγραμματισμένη διάρκεια ζωής του FNPP είναι 40 χρόνια.
Όλα τα συστήματα χειρισμού πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών υλικών βρίσκονται στο εσωτερικό του FNPP.
Το FNPP μπορεί να μεταφέρει επαρκές εμπλουτισμένο ουράνιο για να τροφοδοτήσει τους δύο αντιδραστήρες για 12 χρόνια.
Στη συνέχεια, με τα αναλωμένα καύσιμα, θα πρέπει να ρυμουλκείται σε κάποιο μέρος της Ρωσίας, όπου θα γίνεται η επεξεργασία των ραδιενεργών αποβλήτων.
Το αρχικό κόστος του έργου Akademik Lomonosov αναμενόταν ότι θα φθάσει τα 140 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, το κόστος αυξήθηκε σε περίπου 574 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένων και 107 εκατομμύρια δολάρια για παράκτιες υποδομές.
Η Κρατική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας, η Rosatom, εργάζεται ήδη στο FNPP δεύτερης γενιάς που ονομάζεται Βελτιστοποιημένη Πλωτή Ισχύς.
Θα είναι μικρότερο και ισχυρότερο από τον προκάτοχό του.
Η Βελτιστοποιημένη Κινητή Μονάδα Ισχύος πρέπει να είναι εξοπλισμένη με δύο αντιδραστήρες RITM-200M συνολικής ισχύος 100 MW.
Επί του παρόντος, η Ρωσία διαθέτει 11 πυρηνικούς πλωτούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του Akademik Lomonosov.
Ο ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, Gazprom, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 5 FNPPs για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και για την υποστήριξη υποδομών.
Τα FNPP δηλαδή οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα ήταν χρήσιμα κατά μήκος της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας, μέσα και γύρω από την Αρκτική.
Οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί θα επιλύσουν το ζήτημα του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Rosatom, 15 χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Αλγερία, η Ναμίμπια, το Πράσινο Ακρωτήριο και η Αργεντινή, έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την αγορά πλωτών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί θα επιλύσουν ενεργειακά ζητήματα σε περιοχές όπου η κατασκευή κλασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν είναι δυνατή (για παράδειγμα, λόγω σεισμικού κινδύνου) ή είναι πολύ δαπανηρή και περίπλοκη.
Τα αφρικανικά κράτη, πολλά από τα οποία πάσχουν από συνεχείς ελλείψεις ενέργειας, θα μπορούσαν επίσης να λύσουν τα προβλήματά τους με τη βοήθεια των FNPPs.
Επιπλέον, οι ανεπτυγμένες μονάδες FNPP θα καθιστούσαν εφικτή τη δημιουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης παρέχοντας τεράστιες ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού για τον τοπικό πληθυσμό.
Ως εκ τούτου, θα επιλυθεί ένα άλλο βασικό ανθρωπιστικό ζήτημα στην Αφρική.
Πλωτούς πυρηνικούς σταθμούς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη μετά το τέλος της εισβολής που προκάλεσε η Σαουδική Αραβία.
Επιπλέον, οι πλωτοί πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα ποτάμια, για παράδειγμα στη Ρωσία και σε ολόκληρη την Ασία.
Ορισμένες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Αλάσκα, θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν, δεδομένου ότι, έως ότου οι φθάσουν με παγοθραυστικά, θα χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια από τη Ρωσία
Η ανάπτυξη των πλωτών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής έχει γίνει μια σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας που θα επηρεάσει τον ενεργειακό τομέα σε παγκόσμια κλίμακα.
Αυτή η τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει ασφαλή και καθαρή ενέργεια σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, θα μπορούσε να παρέχεται και σε ελκυστική τιμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης