Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τριμερή και πενταμερή επιτροπή για το Κυπριακό συγκαλεί ο γ.γ του ΟΗΕ - Εκτάκτως στην Κύπρο ο Δένδιας

Τριμερή και πενταμερή επιτροπή για το Κυπριακό συγκαλεί ο γ.γ του ΟΗΕ - Εκτάκτως στην Κύπρο ο Δένδιας
Σκοπός της επίσκεψης Δένδια είναι ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 14/10
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Κύπρο καθώς η Τουρκία έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Philenews, ο γ.γ του ΟΗΕ έστειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής μήνυμα προς τους δύο ηγέτες με το οποίο τους προσκαλεί σε κοινή συνάντηση στο Παρίσι τον ερχόμενο μήνα.
Αρχικά, ο γ.γ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, κάλεσε τους δύο ηγέτες να προσέλθουν σε τριμερή συνάντηση τον ερχόμενο Νοέμβριο, με πιθανότερο σημείο συνάντηση το Παρίσι και ακολούθως, σε δεύτερο επίπεδο, πρόκειται να συγκαλέσει τον επόμενο μήνα Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στο πλα΄σιο του Γκραν Μοντανά.
Οι εξελίξεις κινούνται σε δύο επίπεδα και έχουν στόχο την καταγραφή ουσιαστικού αποτελέσματος στο Κυπριακό πριν από το τέλος του έτους.

Την Τετάρτη η προσφυγή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Στο μεταξύ, η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Αυτό ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συζητηθεί σε κλειστή συνεδρία.
Διπλωματική πηγή εκτιμά ότι μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, ο Νοτιοαφρικανός προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προβεί σε δήλωση εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου, η οποία θα επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα του σώματος. Για τη δήλωση απαιτείται ομοφωνία.
Η εξέλιξη αυτή προωθείται την ώρα που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς μεθοδεύουν νέα τετελεσμένα σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη. Ο Κουντρέτ Οζερσάι εξήγγειλε ότι σε περιοχή της Αμμοχώστου, την οποία δεν προσδιόρισε, θα ανεγερθούν «εργατικές κατοικίες».
Οι «επενδύσεις», όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, θα γίνουν από Τούρκους επιχειρηματίες.

Η τριμερής και η πενταμερής

Στην τριμερή συνάντηση τον ερχόμενο Νοέμβριο θα μετέχουν οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Akinciί, καθώς επίσης και οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ του ΟΗΕ Jane Hall Lutte, στο πλαίσιο των επαφών της με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενημέρωσε τον γ.γ του ΟΗΕ ότι εξασφάλισε τη θετική απάντησή τους για συμμετοχή σε μία Πενταμερή Διάσκεψη και από τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Ο ακριβής χρόνος και ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η νέα Πενταμερής για το Κυπριακό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Αναμένεται ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες εάν η Πενταμερής θα έχει τη μορφή άτυπης και εάν θα πρόκειται περί ανοικτής ατζέντας.
Εκτιμάται ωστόσο ότι ο γ.γ του ΟΗΕ θα επιδιώξει να «κλειδώσει» τους όρους αναφοράς κατά τη διάρκεια της τριμερούς με τους δύο ηγέτες, τους οποίους όμως θα ανακοινώσει μετά την Πενταμερή, προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες ικανοποιώντας όλες τις πλευρές.

Την Κύπρο θα επισκεφθεί αύριο 7/10 Δευτέρα, ο Δένδιας για συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Σκοπός της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ είναι ο συντονισμός Ελλάδας - Κύπρου υπο το φως των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 14 του μηνός.
Θα έχει συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
Η επίσκεψη πραγματοποιείται, δε, αμέσως μετά την επίσκεψη Pompeo στην Αθήνα, όπου τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης