Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες καταρτίζουν προϋπολογισμούς 2020 - Ποιοι είναι οι στόχοι, που βρίσκεται το κέντρο βάρους και ποιες οι δυσκολίες

Οι τράπεζες καταρτίζουν προϋπολογισμούς 2020 - Ποιοι είναι οι στόχοι, που βρίσκεται το κέντρο βάρους και ποιες οι δυσκολίες
Που εστιάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στους νέους προϋπολογισμούς
Χωρίς το δαπανηρό κυνήγι καταθέσεων, με βάρος στα κόκκινα δάνεια και στα επερχόμενα επενδυτικά projects όπως αυτό του Ελληνικού κινούνται οι ελληνικές τράπεζες για την κατάρτιση των προϋπολογισμών τους για το 2020.

Τους νέους προϋπολογισμούς τους προετοιμάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και αυτήν την περίοδο εστιάζουν :
- 1. Στα ΝΡΕs που κατατρώγουν κεφάλαια και φυσικά δεν αφήνουν να παραχθούν κέρδη,
- 2. Στα κόστη τα οποία πρέπει να περιοκοπούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό.
- 3. Σε πηγές δυνητικών εσόδων που θα αλλάξουν την εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

Πως διαμορφώνονται οι προϋλογισμοί :

1. Σε ότι αφορά τα NPEs αυτά εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν να αντιμετωπίσουν και το κάθε ένα από αυτά διαθέτει ένα ξεχωριστό story. Ολες όμως οι υπό εξέλιξη ενέργειες διενεργούνται παράλληλα με τις εξελίξεις που αφορούν στο APS.
H Tράπεζα Πειραιώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένει τις τελικές εποπτικές άδειες (SSM- TTE) σε ότι αφορά το deal με την Intrum.
Το μεγάλο της deal Galaxy- υπολογίζεται περί τα 10 δισ. ευρώ- σχετικά με τα κόκκινα της δάνεια εκατιμάται πως θα ανακοινώσει η Alpha Bank μαζί με τα αποτελέσματα 9μήνου.
Eξάλλου σε άτυπη, ολιγοήμερη,  παράταση  των μεταξύ τους συζητήσεων προχώρησαν  Pimco  και Eurobank.
Tην ίδια στιγμή οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να πουν στο Υπουργείο Οικονομικών τι τμήμα του προβληματικού χαρτοφυλακίου θα εισφέρουν στο υπό εξέλιξη APS το νομοθετικό πλαίσιο του οποίου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Και παρά τις αιτιάσεις κάποιων από τις τράπεζες εν τούτοις εκτιμάται πως στο τέλος της ημέρας όλα τα πιστωτικά ιδρύματα διαμορφώνοντας ένα πιο ποιοτικό χαρτοφυλάκιο θα εισέλθουν στο σχήμα προκειμένου να απολαύσουν της κρατικής εγγύησης.

2. Σε ότι αφορά τα κόστη εδώ τα πράγματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα.
Ανώτατα τραπεζικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες ακριβοπληρωμένες εθελουσίες. Μάλιστα ανέφεραν πως η τελευταία τέτοια φαίνεται να είναι της Alpha Bank η οποία λόγω των όρων της είχε και σημαντικότατη επιτυχία. Εθελουσίες θα υπάρξουν, στοχευμένες και εναλλακτικές για περιορισμένο αριθμό στελεχών και με πολύ χαμηλότερες αποζημιώσεις σημείωναν τραπεζικοί παράγοντες.
Σε ότι αφορά τις καταθέσεις, τραπεζικά στελέχη επεσήμαιναν  χαρατκηριστικά πως δεν πρόκειται να κυνηγήσουν στην παρούσα τουλάχιστον φάση καταθέσεις γιατί τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών παραμένουν εξόχως υψηλά, πολύ υψηλότερα από εκείνα που επικρατούν κατά μέσο όρο στη γηραιά ήπειρο.
Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν μέσο όρο στις ελληνικές καταθέσεις 0,50 μονάδες βάσης και μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπη 0,10%. Oπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουν, ερωτώνται τα τραπεζικά στελέχη σε όλες τις παρουσιάσεις που πραγματοποιούν σε ξένους θεσμικούς επενδυτές,  πότε θα μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια καθώς οι καταθέσεις στην παρούσα τουλάχιστον φάση προάγουν κόστος και μάλιστα σημαντικό για τις ελληνικές τράπεζες. 'Αλλωστε ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση δεν έχουν πρόβλημα ρευστότητας καθώς οι δείκτες τους έχουν αισθητά βελτιωθεί.

3. Σε ότι αφορα τα έσοδα οι τραπεζίτες παραδέχονται πως οι πόροι άντλησης είναι εξαιρετικά περιορισμένοι. Αλλωστε αυτός είναι ο λόγος που όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας "σπρώχνονται" περίπου κυριολεκτικά για ένα μερίδιο έστω και μικρό σε projects όπως το Ελληνικό, ή άλλα μεγάλα παρόμοια προκειμένου να διεκδικήσουν αυτό που θα έλεγε κανείς μια"νόμιμη μοίρα" ή μια θέση στον ήλιο. Η πιστωτική επέκταση υπό όρους και προϋποθέσεις αποτελεί ίσως το μόνον τρόπο για τις τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να αντλήσουν έσοδα. Επομένως η επενδυτική πολιτική της κυβέρνησης έρχεται γάντι στις επιδιώξεις των τραπεζών.
Κάποιες τράπεζες έχουν ακόμη στο σχεδιασμό τους πωλήσεις ενεργητικών όπως η Εθνική Ασφαλιστική της Εθνικής Τράπεζας για παράδειγμα.

Σε ότι αφορά τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζονται εφησυχασμένες, αν και είναι δύσκολο να σταθμίσουν τα προβλήματά τους μιας και οι όροι δεν πρόκειται να γίνουν γνωστοί πριν από τον Ιανουάριο του επομένου έτους. Ωστόσο γνωρίζουν πως τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μια πληγή που τους δημιουργεί πρόβλημα στους ισολογισμούς και τους κάνει να ξεκινούν από χαμηλή αφετηρία.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης