Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προδρόμου (κυβερν. εκπρόσωπος Κύπρου): Η Τουρκία διεκδικεί το 44% της κυπριακής ΑΟΖ

Προδρόμου (κυβερν. εκπρόσωπος Κύπρου): Η Τουρκία διεκδικεί το 44% της κυπριακής ΑΟΖ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου υποστήριξε ότι το θέμα της Συρίας αφορά άμεσα και την Κύπρο και την Ελλάδα
Στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου.
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο, δεν αμφισβητεί μόνο τα δικαιώματα της Κύπρου στον υποθαλάσσιο πλούτο, αμφισβητεί ένα αδειοδοτημένο τεμάχιο του οποίου την άδεια έχει γαλλική και ιταλική εταιρεία, δεν το έκανε αυτό για την αμερικανική εταιρεία.
Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, ουσιαστικά η Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση πλέον με τη Γαλλία, η TOTAL είναι κρατική εταιρεία.
Αυτό δεν λέω ότι εμάς μας παρηγορεί και έχει λυθεί το πρόβλημά μας.
Επομένως, και η δραστηριότητα αύριο της αμερικανικής εταιρείας όταν προχωρήσει, δεν ξέρω αν θα το τολμούσε ποτέ η Τουρκία να ενοχλήσει εκεί”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Προδρόμου μιλώντας στον Real FM και συνέχισε «Η Τουρκία εδώ στα κυπριακά νερά δεν αμφισβητεί μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ή την ελληνοκυπριακή διοίκηση όπως την λέει, αλλά όταν δημοσιεύει, δημοσιοποιεί και διεκδικεί αυτή τη χαρτογράφηση της θάλασσας διεκδικεί 44% της αποκλειστικής ζώνης της Κύπρου. Θέλει να το πάρει και από τους Τουρκοκύπριους».
Σχετικά με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δίνει το 'πράσινο φως' στην Τουρκία να κάνει επέμβαση στη Συρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ανέφερε ότι “είναι προφανές ότι η Τουρκία κινείται σε διάφορα επίπεδα στην περιοχή.
Το ζήτημα της Συρίας εμάς μας αφορά πολύ άμεσα, και την Ελλάδα βεβαίως, αλλά όσον αφορά την γειτνίαση και τις παράπλευρες συνέπειες που είναι το μεταναστευτικό ρεύμα.
Η Τουρκία φαίνεται να αξιοποιεί αυτή την ανθρώπινη μάζα των προσφύγων - μεταναστών για να πιέσει, μην πω να εκβιάσει, την ΕΕ.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να έχει συγκεκριμένα σχέδια για την εξέλιξη της Συρίας, για τη γειτνίαση της Τουρκίας με τη Συρία.
Μένουν αυτές οι παράμετροι στο ίδιο πλαίσιο της επιθετικότητας την οποία υφίστανται η Κύπρος με ένα μήνυμα γενικό που πιάνει και το συριακό και το κυπριακό, πιάνει και το ενεργειακό.
Η Τουρκία θέλει να υποβάλει και να επιβάλει σε όλους τους όρους της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης