Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπακογιάννη: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για τη Συρία

Μπακογιάννη: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για τη Συρία
Θετική η επίσκεψη Pompeo στην Αθήνα υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ
Την θέση ότι με τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για τη βόρεια Συρία ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την ευρύτερη περιοχή διατύπωσε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αποτίμησε ως θετική την επίσκεψη του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Mike Pompeo στην Αθήνα.
Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Alpha και αναφερόμενη στο πράσινο φως που έδωσε ο Λευκός Οίκος στην Άγκυρα προκειμένου να αρχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, η κ.Μπακογιάννη είπε ότι «το χθεσινό τηλεφώνημα Trump – Erdogan επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους για να βρεθεί ένα modus vivendi.
«Οι Αμερικανοί φεύγουν, αφήνουν τους Τούρκους με υποχρεώσεις στην περιοχή και αυτό δημιουργεί ανησυχίες.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια λωρίδα 30χλμ, εντός της Συρίας, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, κατοικείται κυρίως από Κούρδους.
Αυτό που ήθελαν να αποφύγουν οι Τούρκοι είναι να δημιουργηθεί ζώνη στην οποία θα μπορούσαν τα πετρέλαια να κατέβουν στη Μεσόγειο.
Δηλαδή να υπάρχει μια κουρδική λωρίδα, άρα τα πετρέλαια θα μπορούσαν να κατέβουν με σχετική ασφάλεια.
Οι Τούρκοι υποθέτω ότι ανέλαβαν κάποιες δεσμεύσεις ότι οι τζιχαντιστές της περιοχής είναι ένα θέμα που θα χειριστούν εκείνοι και το παιχνίδι στην περιοχή είναι ανοιχτό και εξαιρετικά δύσκολο.
Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη που πήραν οι ΗΠΑ και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση των χωρών που εμπλέκονται.
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου» υποστήριξε η κα.Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση του προέδρου Trump, την οποία δεν μπορεί να σταματήσει το Κογκρέσο.
«Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου.
Έχουμε ένα Ιράν που δραστηριοποιείται εντονότατα, τους Ρώσους που δεν ξέρω πόσο θα αντιδράσουν για τα 30χλμ και έχουμε και τις περιοχές που βλέπουν με κακό μάτι την ιστορία.
Δεν νομίζω δηλαδή ότι η Αίγυπτος πανηγυρίζει» επεσήμανε η κα.Μπακογιάννη, η οποία αποτίμησε θετικά την επίσκεψη Pompeo στην Αθήνα.
«Η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε από πλευράς του δεν έχει ακουστεί ποτέ ξανά.
Η αναβάθμιση της χώρας είναι δεδομένη, διότι οι υπογραφές που έπεσαν είναι σημαντικές για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
Η αναβάθμιση της χώρας είναι στρατιωτικά και διπλωματικά πάντοτε μια απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα.
Μιλάμε για μια συμφωνία η οποία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, η οποία έκανε ένα συνολικό απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη «γειτονιά» μας.
«Το πρώτο πράγμα που ενδιέφερε τον Erdogan ήταν η ιστορία με τη Συρία για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Γιατί αμφισβητείται , έχει πολιτικά προβλήματα, έχει δύο βασικά του στελέχη που βγαίνουν με εξαγγελία άλλου κόμματος, έχει χάσει τις αστικές περιοχές και για πρώτη φορά βρίσκεται απέναντι σε ένα εσωτερικό πρόβλημα.
Γι' αυτό χρειαζόταν οπωσδήποτε μια νίκη.
Στόχος του λοιπόν ήταν το συριακό.
Αυτό που επετεύχθη σήμερα σίγουρα του δίνει μια ανάσα.
Αυτό που επίσης είναι σαφές είναι ότι ο διεθνής παράγοντας, που είναι η Ευρώπη, αλλά και οι ΗΠΑ, στηρίζει ανεπιφύλαχτα στο σύνολό της την Κύπρο σε αυτήν κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων της» υπογράμμισε η κα.Μπακογιάννη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης