Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η έρευνα κατά του Trump αλλάζει τις ισορροπίες στον εμπορικό πόλεμο

Πώς η έρευνα κατά του Trump αλλάζει τις ισορροπίες στον εμπορικό πόλεμο
Η υπόθεση Biden προσθέτει νέες ανησυχίες στις εμπορικές διαπραγματεύσεις
Ο τρόπος με τον οποίο η έρευνα κατά του Donald Trump μπορεί να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο διακυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και το κλίμα στον εμπορικό πόλεμο, είναι ένα ζητούμενο που εξετάζει η Ουάσινγτκον.
Πώς θα επηρεάσει η κρίση τις συνομιλίες με την Κίνα και την ρητορική του Αμερικανού προέδρου;
Οι Κινέζοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις δυσκολίες και το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Trump, πολύ πριν την έρευνα εναντίον του. Σύμφωνα με το Bloomberg, ήδη οι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τον Liu He, τον αντιπρόεδρο τις ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, δεν κρύβουν τις μειωμένες προσδοκίες τους για επίλυση του ζητήματος.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η υπόθεση προσθέτει ακόμη μία αβεβαιότητα. Ειδικά όταν ο Trump θέλει η Κίνα να διερευνήσει τους Biden ενώ επιδιώκειμια συμφωνία. Αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτο στο Πεκίνο.
Οι διαπραγματευτές του Trump προσπαθούν να αγνοήσουν το αυξανόμενο χάος στην Ουάσινγκτον. Ο Robert Lighthizer, ο εμπορικός του «τσάρος», είναι παλαίμαχος στις πολιτικές ζώνης. Η εξισορρόπηση της σχέσης με την Κίνα είναι κάτι που ήθελε να αντιμετωπίσει για 30 χρόνια. Οι κοντινοί του συνεργάτες ισχυρίζονται πως παραμένει επικεντρωμένος σε ό,τι μπορεί να ελέγξει και να εξασφαλίσει μια άξια συμφωνία με την Κίνα. Κατά κάποιον τρόπο, η έρευνα μπορεί μόνο να συσπειρώσει το στρατόπεδο Trump που ασχολείται με την Κίνα.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καλά στις συνομιλίες πριν ξεκινήσει η υπόθεση της Ουκρανίας.
Από τη στιγμή που οι συνομιλίες κατέρρευσαν τον Μάιο 2019, οδηγώντας σε ένα καλοκαίρι επιβολής δασμών, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στον τρόπο επαναφοράς των συζητήσεων και στην αποφυγή της κλιμάκωσης παρά στην ουσία.
Οι Κινέζοι έχουν πει στους Αμερικανούς επισκέπτες στο Πεκίνο ότι τώρα δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κυβερνητικές επιδοτήσεις στο επίκεντρο του οικονομικού μοντέλου που οδήγησε στην αύξηση της βιομηχανίας της Κίνας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ από την Κίνα μειώθηκαν κατά 12,5% το χρόνο μέχρι τον Αύγουστο, ενώ οι αγορές από το Μεξικό - ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αγαθών προς την Αμερική - σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση.
Οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 43,25 δισ. δολάρια από την ίδια περίοδο του 2018, ενώ οι αγορές από το Μεξικό αυξήθηκαν κατά 5,5% ή 12,4 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης