Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΕΚΤ: Οι μισές από τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν μια 6μηνη έλλειψη ρευστότητας

ΕΚΤ: Οι μισές από τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν μια 6μηνη έλλειψη ρευστότητας
Oι μισές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα μπορούσαν να αντέξουν μια οξεία έλλειψη ρευστότητας για έξι μήνες, αποκαλύπτει δοκιμασία της ΕΚΤ
Δοκιμασία στην οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) 103 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, αποκαλύπτει όλα εκείνα τα αδύνατα σημεία στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, τα οποία θα μπορούσαν να κοστίσουν την επιβίωση τους στην περίπτωση ενός σοκ ρευστότητας.
Την είδηση, που έρχεται ενώ αυξάνονται οι φόβοι μιας επικείμενης ύφεσης, μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, το τεστ της ΕΚΤ σε 103 τράπεζες και αποκαλύπτει τα αδύναμα σημεία στο τραπεζικό κύκλωμα της ευρωζώνης.
Τέσσερις τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν περισσότερο από έξι μήνες αν έμεναν εκτός της αγοράς χονδρικής χρηματοδότησης και 52 θα βούλιαζαν εντός έξι μηνών αν κάποιοι χρηματοοικονομικοί αντισυμβαλλόμενοι και εμπορικοί πελάτες απέσυραν τα χρήματα τους.
«Οι τράπεζες με παγκόσμια εμβέλεια και εκείνες που είναι συστημικά σημαντικές θα επηρεάζονταν περισσότερο από άλλες από έντονους κραδασμούς ρευστότητας, καθώς βασίζονται σε λιγότερο σταθερές πηγές χρηματοδότησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το τεστ, 26 τράπεζες θα άντεχαν περισσότερο από έξι μήνες ακόμα και υπό ένα «ακραίο σοκ», από το οποίο όμως δεν θα έβγαινε αλώβητη η πιστοληπτική τους ικανότητα, καθώς η πιστωτική αξιολόγησή τους θα υποβαθμιζόταν κατά τρεις βαθμίδες, ενώ θα έχαναν περισσότερες καταθέσεις.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι τα αποτελέσματα είναι σε «γενικές γραμμές θετικά», επισημαίνοντας ωστόσο, ότι οι υφιστάμενοι κανόνες απαιτούν από τις τράπεζες να έχουν ρευστότητα για να αντέξουν για 30 ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης