Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι γαλλικές τράπεζες μείωσαν τα κόστη τους για να ωθήσουν την κερδοφορία το 2020

tags :
Fitch: Οι γαλλικές τράπεζες μείωσαν τα κόστη τους για να ωθήσουν την κερδοφορία το 2020
Τα έσοδα των γαλλικών τραπεζών άντεξαν στα χαμηλά επιτόκια της ευρωζώνης χάρη στο επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούν και, στην περίπτωση των BNP Paribas και Societe Generale, στη γεωγραφική διαφοροποίηση
Οι γαλλικές τράπεζες έχοντας προβεί ήδη σε περικοπές δαπανών, αναμένουν τα αποτελέσματα αυτών των περικοπών το 2020.
Οι βασικές μετρήσεις κερδοφορίας των μεγάλων γαλλικών τραπεζών μπορεί να καθυστερούν ελαφρώς σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές, αλλά τα προγράμματα περικοπών των  δαπανών τα οποία εφαρμόζουν αναμένεται να αποδώσουν καρπούς από τον επόμενο χρόνο, υποστηρίζει νέα έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σήμερα 7/10.
Ο μέσος δείκτης λειτουργικών κερδών σε σχέση με το σταθμισμένο περιουσιακό στοιχείο (RWA) των πέντε μεγάλων γαλλικών τραπεζών - BNP Paribas SA (BNPP), Credit Agricole (CA), Credit Mutuel Alliance Federale (CM AF), Groupe BPCE Η Societe Generale SA (SG) ήταν 1,7% το α 'εξάμηνο του 2009, σε σύγκριση με 1,9% για τις 20 μεγαλύτερες ομάδες ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών της Fitch.
Οι γαλλικές τράπεζες έχουν σταθερά και διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα που δημιουργούν μεγάλα επαναλαμβανόμενα κέρδη μέσω του κύκλου.
Η δυναμική αύξηση των δανείων στις παραδοσιακές δραστηριότητες λιανικής και εμπορικής τραπεζικής τα τελευταία χρόνια και η επέκταση της ασφάλισης, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και του ιδιωτικού banking περιορίζουν την εξάρτησή τους από πιο ασταθή έσοδα που σχετίζονται με τις κεφαλαιαγορές.
Τα έσοδα άντεξαν στα χαμηλά επιτόκια της ευρωζώνης, χάρη στο επιχειρηματικό μοντέλο και, στην περίπτωση των BNPP και SG, στη γεωγραφική διαφοροποίηση.
Οι γαλλικές τράπεζες δεν μεταφέρουν τα αρνητικά επιτόκια σε ιδιώτες και SMEs, οι οποίοι ζυγίζουν στο καθαρό εισόδημα από τόκους.
Αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση των δανείων και την παραγωγή αμοιβών, αν και υπάρχει περιορισμένος χώρος για την αύξηση των ατομικών τελών προς τους πελάτες βραχυπρόθεσμα.
Το χάσμα στην κερδοφορία οφείλεται κυρίως στην υψηλότερη αναλογία κόστους / εσόδων.
Οι αναλογίες κόστους προς έσοδα κυμαίνονταν από 61% στην CM AF έως 73% στις GBPCE και SG, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 67% στην ευρωπαϊκή ομάδα τραπεζών.
Τα δικαστικά έξοδα έχουν επηρεάσει κυρίως τις BNPP, SG και, σε μικρότερο βαθμό, την CA στο πρόσφατο παρελθόν και δεδομένου ότι έχουν λήξει, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την αύξηση της ψηφιοποίησης θα αρχίσουν να μειώνουν ή να περιορίζουν την αύξηση των λειτουργικών εξόδων από το 2020.
Ωστόσο, οι προοπτικές των χαμηλότερων επιτοκίων στην ευρωζώνη θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις, να επιταχύνουν τα μέτρα οικονομικής αποδοτικότητας ή να αναπτύξουν νέες πηγές εσόδων.

Image


Τα μεγάλα επαναλαμβανόμενα κέρδη δίνουν στις πέντε μεγάλες γαλλικές τράπεζες επαρκές δυναμικό για να απορροφήσουν πιθανές κρίσεις.
Αν και ο δείκτης συνολικών απομειωμένων δανείων είναι 3,3%, εξακολουθεί να είναι ελαφρώς υψηλότερος από τους διεθνείς ομολόγους τους.
Η κεφαλαιοποίηση είναι γενικά σταθερή, με ικανοποιητικά έως σημαντικά αποθέματα που υπερβαίνουν τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.
Οι τρεις συνεταιριστικοί τραπεζικοί όμιλοι (CA, CM AF και GBPCE) έχουν τους ισχυρότερους δείκτες κοινών κεφαλαίων Tier 1 (άνω του 15%) και συγκρίνονται με τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν εκδώσει πάνω από 90 δισ. ευρώ ανώτατο μη προτιμώμενο χρέος από το Δεκέμβριο του 2016, αυξάνοντας τα αποθεματικά για τους ανώτερους προνομιούχους πιστωτές και καταθέτες.
Οι τέσσερις γαλλικές συστημικές και παγκοσμίως σημαντικές τράπεζες πληρούν τις απαιτήσεις για το 2019 TLAC, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν το ανώτερο προτιμώμενο χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης